Islandská krimi

propasti
Islandská ekonomika a její vývoj na sebe přitahují pozornost celého světa. A bankéři se snaží vytěžit z této situace maximum. I když už to hraničí se zákonem.

Dvě vraždy, které se staly rok po sobě. Ta starší byla uzavřena jako nehoda, ale jen do té doby, než se najde souvislost mezi ní a tou novou. Co měli společného úspěšný bankéř a žena, která si ráda užívala sex? Jaké tajemství mohli skrývat, když za to museli zaplatit smrtí? Na tyto otázky odpovídá kniha vydaná v nakladatelství Moba.

Propasti vyšly na začátku roku 2013 a napsal je Arnaldud Indridason. Dílo bylo přeloženo do třiceti šesti různých jazyků a stalo se velice brzy bestsellerem. Spisovatel Arnaldud Indridason patří mezi nejúspěšnější autory z Islandu. Dříve pracoval jako novinář a filmový kritik v největších novinách na Islandu – v Morgunbladid. V současnosti se věnuje hlavně literární činnosti. Jeho předešlá díla byla stejně úspěšná jako to nejnovější. Za některá dostal významná ocenění a jedno z nich bylo dokonce zfilmováno a získalo v roce 2007 hlavní cenu na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Hlavním hrdinou detektivního příběhu je Sigurour Óli, který má poměrně jednotvárný život. Vztah, který donedávna měl, se na dobro rozpadl, žije sám a s rodiči moc nevychází. Dodnes jim nemůže odpustit to, že se rozvedli. Jednoho dne ho jeho kamarád poprosí o malou službu. Jeho švagrová s manželem jsou vydíráni ženou, která s nimi provozovala hromadný sex.

Jelikož je ale jeho švagrová známou politickou tváří, nemůže si takový skandál dovolit, a tak chtějí využít detektiva Óliho. Ten se, i přes veškerou nechuť, vydá dotyčnou ženu varovat a pohrozit jí. Když ale dorazí do bytu, nalezne ženu zmlácenou a na pokraji smrti. Obyčejné přepadení začne přerůstat do úplně jiných rozměrů, protože na povrch začnou pronikat další a další zajímavé skutečnosti.

Stránku po stránce pak postupně čtenář odhaluje tajemství, která měla být ukryta a která nakonec napomohu policii, aby dopadla toho správného viníka.

Velkou zajímavostí románu je, že i v překladu si všechny jeho postavy tykají. Je jedno, kolik jim je, nebo jakou funkci zastávají. To je dáno tím, že v Islandštině se zdvořilostní oslovení odpovídající našemu vykání už nepoužívá.

Detektivka je hlavně o zápletce. A ta je v tomto případě opravdu hodně zamotaná. Lidé, kteří by se v běžném životě asi těžko potkali, zde společně zosnovali plány na zbohatnutí, nebo si jen navzájem pomohli při vykonání pomsty. Z obyčejné ženy od rodiny se najednou stává zlá ženština, která chce jediné – odplatu. V tom se nikterak neliší od pobudy, jenž chce to samé.

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi dobré detektivky. Kvalitní příběh nepotřebuje na každé stránce cákance krve. V tomto případě je důležitější jednání postav a následné rozluštění případů. A to se nakonec detektivu Ólimu povede.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePropasti

Indridason, Arnaldur

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář