Drogy jako základ zdravého způsobu života?

Pills.
Naše populace se vyznačuje obrovskou spotřebou psychofarmak a dalších látek. Víme ale, že lidské tělo produkuje vlastní substance, které mohou za určitých situací navodit podobné stavy jako právě ty, jichž docílíme při užívání nejrůznějších léků?

Lékař, psychoterapeut a autor několika knižních titulů vztahujících se k tématu užívání drog a psychofarmakologicky účinných léků Josef Zehentbauer napsal v roce 2005 publikaci Drogy lidského těla bez vedlejších účinků, kterou u nás koncem loňského roku vydalo nakladatelství Portál v edici Spektrum.

Jak již z názvu vyplývá, v titulu zamíříme do světa drog. Opustíme ale ten, kde si tyto látky můžeme koupit od pochybných prodavačů kdesi na nádraží či v pochmurných uličkách a navštívíme svět lidského těla. Ten skrývá stále mnoho tajemství. Jedním z nich je i fakt, že příroda každému z nás nadělila možnost užít drogy tak, aby se u nich nevyskytly nežádoucí vedlejší účinky a aby byly využity v souladu s organismem a jeho potřebami. Ostatně, obor psychosomatiky je již dlouho prezentován i při výuce lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu. Osobně se ale domnívám, že stále nedostatečně…

Drogy vlastní lidskému tělu sem nepochybně patří. Má-li naše tělo nějaký „problém“, začne produkovat látky mající za úkol zabránit většímu poškození. Stejně tak se vytváří substance účinná v nejrůznějších vypjatých situacích apod.

Autor seznamuje čtenáře se základními biochemickými pochody a s nimi pak souvisejícími účinky drog produkovaných organismem. Seznámení s tímto základem je nezbytné pro celkové pochopení tématu.

Titul není určený pouze odborné veřejnosti, nýbrž všem, kdo mají zájem o sebepoznání, a proto se Josef Zehentbauer zaměřil ve své práci na taková fakta, jež potřebuje k vysvětlení právě i laik. Dle mého názoru se publikace stává velice přínosnou pro všechny, kteří mají již dost chemicky vyráběných látek a chtějí dát prostor tzv. lidské lékárně. Samozřejmě tím není dáván návod k tomu, abychom teď hned všichni vysadili léky, které zrovna užíváme. Publikace je zdravou motivací pro člověka, aby si zkusil aktivovat zcela zdravým a přirozeným způsobem své tělo a zlepšil tak kvalitu života.

Znovu si dovolím připomenout, že důležitým aspektem je tu obor psychosomatiky, tj. že určité duševní dění ovlivňuje výskyt a vývoj chorob. A jak známo, například smích a dobrá nálada je lékařem nejlepším. Jak ale naše tělo přinutit k vyšší produkci serotoninu, tj. hormonu štěstí? A co si počít s bolestí, lze ji ovlivnit i jinak než polykáním růžových pilulek? Proč se v naší populaci vyskytuje tolik alergií a nemocí, u kterých později ani nedokážeme jasně zjistit původní příčinu?

Zaujalo mě, že autor nevynechává ani informace týkající se znečištění prostředí, chemicky zamořených potravin, jež konzumujeme a které mají souvislost s výskytem nejrůznějších nemocí. Náš svět je všemožnými antibiotiky podávanými zvířatům, přípravkami na hmyz a mnoha dalšími doslova zaplaven, a my pak, v dobré víře, tyto produkty konzumujeme. Jenže do zdravé výživy mají daleko…

Možná by stálo za zamyšlení, zda třeba právě původ alergií či jiných chorob s nejasnou příčinou nebude mít vysvětlení právě zde…

Autor seznamuje čtenáře se specifickými technikami, které při správném užití dokážou zvýšit hladinu tělu vlastních drog. Ostatně psychosomatický přístup není žádnou novinkou, pozitivně k němu přistupovali lidé už od pradávna a řadí se vlastně mezi staré léčitelské moudrosti.

Kniha ukáže všem zájemcům tajemství našeho mozku a pomůže jim mobilizovat substance tak, aby si do budoucna uměli poradit třeba s bolestí hlavy, nesoustředěností nebo agresí. Považuji ji za velice cennou a doporučuji ji každému, komu není lhostejné, co se děje s jeho tělem, a má zájem o sebe více pečovat.

Tak co – nevyhlásíme, třeba jen sami pro sebe, zrovna dnes Den smíchu?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrogy lidského těla
bez vedlejších účinků

Zehntbauer, Joseph

Portál, 2012

Napsat komentář