Staňte se pekařem!

perničky_AM
Chcete překvapit své blízké a známé a podarovat je něčím originálním, co jste vytvořili naprosto sami? Zkuste upéct netradiční sušenky nebo perníčky!

Pro mnoho žen starajících se o rodinu a domácnost se může vaření a pečení stát časem šedivou noční můrou. Vymýšlet, co uvařit nebo upéct tak, aby to zvládly co nejrychleji, než se děti vrátí ze školy…  Pečení ale může být i radost, zvláště pak tehdy, chystáme-li se někoho překvapit něčím výjimečným. Vlastnoručně vyrobený dárek ocení snad naprosto každý! S pomocí knihy, kterou napsali majitelky britské firmy Biscuiteers Harriet Hastingsonová a Sarah Moorová si můžete nejen vyzkoušet přípravu řady zcela originálního pečiva, ale získáte také mnoho inspirativních námětů pro nejrůznější příležitosti, jako jsou narozeninové oslavy, Vánoce, Velikonoce, dětské večírky a mnoho dalších. Publikace Polévané perníčky, kterou vydalo v tomto roce nakladatelství CPress, je zároveň i ideálním dárkem pro blížící se vánoční svátky.

Autorky svou knihu pojaly vcelku zajímavě. I když na první pohled vypadá jako typická příručka pro kuchařky, jakmile se pustíte do bližšího zkoumání receptů, zjistíte, že jde spíše o velmi čtivé vyprávění týkající se různých druhů sušenek a perníčků. Nejsou tu takové ty „klasické“ návody se seznamem a postupem omezujícím se jen na pár řádek. Ze slov budete cítit skutečnou hřejivou atmosféru naplněnou láskou k tomu, čemu se věnují profesionálně. A nabudete pocitu, že pokud se do pečení, na první pohled složitějších výrobků pustíte i vy sami, výsledkem budou dobroty, jimiž okouzlíte své rozmlsané děti, nespokojeného manžela, sousedy…

Nutno ale podotknout, že upéct perníčky není zase tak zcela jednoduché. Proto se Harriet Hastingsonová a Sarah Moorová nejprve zaměřily na detailní přiblížení postupu přípravy a následné výroby produktů tak, aby bylo každému pekaři-laikovi zcela jasné, co má udělat, aby se jeho výtvor stal opravdu tím, co si představuje.

Publikace je rozdělena do kapitol podle zaměření, pro které jsou finální výrobky určeny. Najdete tu recepty pro slavnostní i sezonní pečivo, i zvláštní příležitosti. Potřebujete ozdobit netradičně vánoční stromeček, vyrobit perníkový domeček nebo nalákat koledníky na velikonoční vajíčka? Chce vaše dítě překvapit paní učitelku vlastnoručně vyrobeným dárkem, nebo naopak máte chuť připravit pro svého manžela třeba ke Dni otců něco ojedinělého, co by mu mile připomnělo třeba jeho dílnu za domem? Toto vše a mnohem více najdete na  téměř sto šedesáti stranách této precizně zpracované knihy. Popravdě jsem byla velmi překvapena originálností zde zveřejněných perníčků, ale i jejich jednoduchostí.  Vlastně by mě ani nenapadlo, že se dá vytvořit taková řada všech možných tvarů a druhů, vynikajících barevností použitých polev.

Předností je zejména postoj autorek, o kterém jsem se již zmínila. Každá recept je samozřejmě opatřen fotografiemi výrobků, které pro tuto knihu připravila Katie Hammondová. Nechybí legenda s uvedením všech nutných potřeb, popis přípravy a závěrečné zdobení. Protože jsou perníčky a sušenky ve většině vykrajované, autorky nabízejí čtenářům na výběr různé typy vykrajovátek, které se nejlépe hodí k  danému výrobku. A protože se jedná o netradiční výrobky, pro které si nejspíš většinou dojdeme do cukrárny či pekárny, jsou zde nabídnuty skutečně perfektně zpracované, detailní postupy k jejich přípravě. Mě například velmi zaujaly perníčky, které svým designem kopírují potřeby zimních sportů – lyžařský svetr, brusle, lyže, čepice, rukavice… Kdybych byla vášnivý zahrádkář, nadchly by mě nepochybně perníčky ve tvaru zeleniny, holínek, rýče, lopaty apod. Abyste nemuseli shánět po obchodech vykrajovátka různých tvarů, můžete si je vyrobit podle šablon, které jsou přílohou této publikace. Stačí si opatřit pergamenový papír, obkreslit tvary tužkou, přenést obrys na nějaký karton a vystřihnout.

Autorky nezapomněly ani na děti, které nejenže milují všechny možné sladkosti, ale také se velmi rády účastní vlastními silami jejich přípravy. A tak malým pekařům věnovaly samostatnou kapitolu, kam umístily návody na takové výrobky, jež děti nejvíce ocení a samozřejmě je s pomocí také zvládnou připravit. Kluci ocení indiánské, kovbojské nebo pirátské dobroty a holčičky budou zase nadšené z oblečků pro princeznu. Obě autorky se dětskému pečení věnují docela obšírně. Pro maminky je tu připraven výčet příkladů toho, co by mohly zvládnout ty nejmenší děti a na co si mohou troufnout ty starší.

A to pořád ještě není všechno, co na vás v této úžasné publikaci čeká. Takový krásný, ručně vyrobený dárek se přece musí doručit v ještě úžasnějším obalu. A protože firma Harriet Hastingsonové a Sarah Moorové se zabývá i tímto, neopomněly přidat do knihy i pár nápadů jak si poradit se zabalením.

Titul Polévané perníčky mě překvapil a nadchl zároveň. Jde o perfektní publikaci, která má navíc úžasné designové zpracování a hodí se tedy i jako dárek. Rozhodně je to jedna z těch knih, která si zaslouží, aby si našla místo mezi oblíbenými příručkami v našich domácnostech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolévané perníčky

Hastings, Harriet

CPress, 2012

Staňte se pekařem! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Lucie Fürstová napsal:

    Dobrý den,
    dovolím si nesouhlasit s nadšenou recenzí. Knihu jsem si koupila, pročetla a jsem zklamaná. Otrocký, doslovný překlad s větami i na pět řádků. Milovník češtiny trpí. Hovořím především o úvodu. Že je devadesát procent knihy o sušenkách a ne perníčcích, to už ani neřeším. Podle překladatelky je perníček všechno. Ale z faktické stránky. Většina receptů obsahuje mezi surovinami mouku s přídavkem kypřicího prášku. Surovinu, kterou v České republice nemáme. Snadno bych si ji patrně namíchala, ale to bych musela vědět v jakém poměru! Zaujal mě i recept na kokosovo čokoládové sušenky, v surovinách ovšem chybí kokos…v textu o zpracování těsta ovšem opět je. Rychle přeloženo, bez uvažování nad obsahem. Taková škoda!
    Pro mě jsou přínosem této knihy hezké fotografie… Podle nich si upeču dle svých receptů. Aneb jak pokazit jinak docela povedenou knihu… Přeji hezký večer, Lucie F.

Napsat komentář