Pohádka o hodném drakovi pro malé i velké

za_humny_perex
Může být vůbec nějaký drak hodný? Proč ne! V pohádkách je možné přece úplně všechno…

Prozaička, scénáristka a autorka knih pro děti a mládež Markéta Zinnerová je mezi nejmladšími čtenáři i diváky známá svými nezapomenutelnými příběhy, ze kterých si budeme asi nejvíce pamatovat třeba Tajemství proutěného košíku, Indiáni z Větrova, Čarovné prstýnky nebo titul Za humny je drak, který se dočkal v roce 1982 také filmového zpracování. Knižní podoba pochází z doby o deset let dříve, přesto se jedná o pohádku, kterou jistě všichni rádi, i přes její „stáří“, zhlédneme opakovaně. Pro malé čtenáře nyní vydává nakladatelství Mladá fronta také literární podobu příběhu o hodném drakovi a krásné Lidušce, kterou ve filmu ztvárnila Ivana Andrlová. Kniha vychází opakovaně, předchozí vydání je z roku 2002.

Titul vypráví příběh draka Mraka, který se usadí v lese, kde se domnívá, že bude mít klid a nikdo ho nebude rušit. Jenže jako správný drak vypouští dým a to nedá spát uhlíři Patočkovi. Sice se chce do lesa vypravit a zjistit, kdo to tam načerno pálí uhlí, ale pro mnoho práce mu nevychází čas. Nakonec se tam vydá jeho dcera Liduška. Draka objeví, ale pochopí, že strach z něj mít nikdo nemusí. Mrak nepřišel nikomu ubližovat, natož někoho pojídat. Jenže Liduška je na dlouhou dobu jediná, která tuto skutečnost o Mrakovi ví. A tak se začne všechno zamotávat, dokonce hrozí i vojna…

Jedná se o typickou pohádku se šťastným koncem, ve které dobro vítězí nad zlem. Je plná vtipu a hlavně pohodové atmosféry, která se autorce podařila skvěle vystihnout. Čtenářům je nabídnut velmi jednoduchý děj, zpracovaný do více kapitol, což z knihy činí vcelku obsáhlou publikaci o skoro dvě stě stranách, což se mi zdá, že je ale na malé děti docela dost. Text potěší i začínající čtenáře – větší písmenka, jednodušší věty, dialogy.

Ukázka z knihy

Sedm vršků a sedm údolí od mýtiny, kde žil drak Mrak, bydlel uhlíř s rodinou. Aby uživil kupu dětí, pálil a prodával dřevěné uhlí. Měl od pana krále podepsané povolení, že v královském lese Bambálku smí uhlí pálit jediný on, uhlíř Patočka. Stálo v něm černé na bílém, že je výhradním dodavatelem dřevěného uhlí do zámecké kuchyně.

Lejstro zdobila vosková placka, do které král vlastnoručně otiskl svůj pečetní prsten, že to tak je a bude napořád.

Patočka byl na svoji výsadu patřičně hrdý. Znamenala, že je nejlepším a nejspolehlivějším uhlířem království, a jeho rodinu nenavštíví bída.

Les Bambálek je nedozírný. Tomu, kdo se v něm vyzná, trvá sedm dní, než ho přejde. Kdo ovšem sejde z cesty a zabloudí, nevyjde z hvozdu nikdy. Uhlířů by se tu uživilo habaděj, ale to víte, povolení je povolení.

Běda, kdyby někoho napadlo, že bude pálit načerno a krále napálí; pana krále možná ano, uhlíře z Dřevěného vršku ne. Nemá strach a na opovážlivce si osobně došlápne!

O uhlíři Patočkovi, natož o královské listině neměl drak Mrak ani ponětí. (str.12)

Ilustrace má zde „na svědomí“ Petra Z. Jelen, která si také za své umění odnesla již mnoho cen. Do jejích trofejí lze započítat třeba cenu za Českou nejkrásnější knihu v roce 1991, Cenu učitelů za rok 2000 a 2004. Mezi dětskými čtenáři je také známá obrázky ke knize Drak Drango – hrdina přichází, na jehož druhý díl zatím marně čekáme od roku 2009. Její ilustrace v knize Markéty Zinnerové Za humny je drak jsou působivé, skvěle barevné a musím podotknout, že vyobrazený drak se mi tady rozhodně zalíbil daleko více než ten ve filmu.

Tento titul patří mezi klasické pohádkové příběhy, a pokud bych měla porovnat filmové zpracování a knižní podobu, musím říci, že mnohem více se mi zdá zajímavější ta knižní. Věřím, že nadchne malé i větší čtenáře příjemným pocitem, který z knížky čiší. A dospělí budou mít při čtení zase možnost zavzpomínat na dobu, kdy tuto pohádku sledovali z tepla pohovek v televizi…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa humny je drak

Zinnerová, Markéta

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář