Ocenění pro každého aneb za vším hledej cenu

prize
Také vám občas připadá, že jsme zahlceni udělováním cen, ať už v oblasti filmu, literární tvorby, hudby či jiných uměleckých počinů? Pak nejste sami! James F. English nám dokáže, že existuje možná víc oceněních než potenciálních děl, které se pak nějakou cenou, ať už prestižní či méně, mohou pochlubit.

Nobelova cena, Pulitzerova cena či Bookerova cena patří k těm významnějším, které mohou umělci za svá díla obdržet. Pak ale existují stovky, ne-li tisíce cen, které jsou sice každoročně vyhlašovány, ale kromě země, kde dané ocenění navrhli, je nikdo nezná. Takto jsou ročně vyznamenávány tisíce knih, ale získané uznání, většinou spojené i s finanční odměnou, nevypovídá nic o literární hodnotě knihy, a už vůbec ne o kvalitách jejího tvůrce. Na mezinárodním poli nebo při udílení prestižních cen by se nejspíš nedostaly ani do první stovky.

James F. English se ve své knize, u nás vydané nakladatelstvím Host v roce 2011, s názvem Ekonomie prestiže na tři sta třiceti stranách snaží čtenáře zorientovat na poli nejen literárních oceněních. Ovšem efekt je přesně opačný. Po seznámení se všemi nám známými i neznámými cenami, které lze za vybraná umělecká díla obdržet, s jejich tvůrci, porotci, nositeli a způsoby selekce děl, moudřejší rozhodně nebudete. Ke všemu se k vyhlašování a následnému udílení vyznamenání mnohdy váží i jisté, nepříliš průhledné postupy, související s užším výběrem navržených děl. A nejen přísloví – za vším hledej peníze – je zde platné více než kde jinde.

Kniha rovněž obsahuje dodatek Pavla Janáčka a Jiřího Trávníčka, kteří se snaží českým čtenářům přiblížit vyznamenání a ceny, udílené na česko-slovenské a české scéně. I zde ale nutno podotknout, že nejde sice jen o čistý přehled či výčet cen a jejích držitelů, ale i tak se v textu budete orientovat pouze při absolutním soustředění a zájmu o tuto oblast.

Co však může nadchnout každého milovníka literatury, filmů či hudby, je část knihy věnující se držitelům největšího počtu cen a vyznamenání v dané oblasti. V rámci hudební scény se tak například dozvíte, že Michael Jackson je majitelem více než dvou set čtyřiceti ocenění, na poli kinematografickém je jím Steven Spielberg se svými devadesáti získanými cenami a v rámci literatury (prózy) je rekordmanem John Updike, jenž získal třicet devět cen.

Zajímáte-li se tedy o kulturní dění, každoročně netrpělivě očekáváte, kdo získá Oscara nebo Nobelovu cenu, pak je téměř povinností si Ekonomii prestiže přečíst. Na druhou stranu riskujete, že všechna vyznamenání začnete brzy nenávidět.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEkonomie prestiže
Ceny, vyznamenání a oběh kulturních hodnot

English, James F.

Host, 2012

Napsat komentář