Hej, hej, kam se valej, vždyť jsou malej…

sok
Námořní bitva u Salaminy, bitva u Kann, u Kresčaku a bitva u Leuthenu mají něco společného. Dopadly totiž tak, jak nikdo nepředpokládal. Co je víc – kupa vojáků, nebo pořádná strategie?

Příběh o Davidovi, který přemohl třímetrového obra Goliáše, je znám snad každému, ale věděli jste, že podobných překvapivých zvratů je naše historie plná? Na některé z nich poukazuje kniha Šokující vítězství – Nejpřekvapivější zvraty v dějinách válek (Verblüffende Siege) od Hanse-Dietra Otta, kterou v roce 2012 vydalo nakladatelství Grada.

Hans-Dieter Otto je právník a zkušený spisovatel; věnuje se především literatuře faktu. Jeho knihy Lexikon justičních omylů (Lexikon der Justitzirrtümer) a Lexikon vojenských omylů (Lexikon der militärischen Irrtümer) byly prezentovány v rádiích i televizi a setkaly se s velice pozitivními ohlasy a recenzemi.

Kniha Šokující vítězství čtenáři přibližuje nejznámější válečné zvraty tak, jak šly za sebou. K nastínění celé problematiky výborně poslouží předmluva, kde autor připomíná slavný příběh z války mezi Izraelem a Filištíny. Z řad Filištínů vystoupí (podle Bible) bezmála třímetrový Goliáš oděný v pancéřovém brnění. Na druhé straně se mezi vojáky potuluje pasáček ovcí David, který do tábora přinesl chléb a sýr pro starší bratry. Ten uprosí krále Saula, aby ho nechal proti Goliášovi bojovat. A tak David s holí, prakem a pěti kameny vyrazí vstříc obrovi, který se mu už z dálky vysmívá. David nejspíš vůbec nechtěl bojovat, ale když se na něj obr vrhne, vezme si ze své pastýřské mošny jeden kámen, vloží ho do praku, vystřelí a trefí Goliáše do oka. A když upadne Goliáš na zem, sebere mu David meč a zabije ho. Nikdo nikdy neprokázal, že se to opravdu stalo, ale to přeci nevadí. Pro představu, o čem kniha je, vhodnější příběh neexistuje.

Dvanáct kapitol, dvanáct různých konfliktů, při kterých si slabší zachovali chladnou hlavu a soupeře přemohli. Konec jednoho snu o světovládě o bitvě u Salaminy 480 př. n. l., Brána do Asie – Gráníkos, 334 př. n. l., Smrtící obchvat – Kanny, 216 př. n. l., Caesar versus Pompeius – Farsálos, 4 př. n. l., Dějinný mezník – Bitva na Lešském poli, 955, Soumrak jízdních těžkooděnců – Kresčak, 1346, „Nyní poděkujte všichni Bohu!“ – Leuthen, 1757, Katastrofa u řeky Delaware – Trenton, 1776, Cesta do záhuby – Rusko 1812, Promarněná šance – Marna, 1914, Rozhodnutí u Másy – Belgie a Severní Francie, 1940 a Katastrofa u řeky Jalu – Korea, 1951.

Na konci knihy, která má celkem 174 stran, je přehledný rejstřík osob, které se v ní vyskytují, a rozsáhlý seznam související literatury.

Alespoň minimální znalost historických souvislostí je výhodou, ne však podmínkou. Autor počítá i se čtenáři-laiky, vše vysvětluje tak, aby tomu porozuměl každý. Pokud se chcete dozvědět pár zajímavých informací z historie nenásilnou formou a netoužíte zrovna po učebnici dějepisu, tak sáhněte po Šokujících vítězstvích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠokující vítězství
Nejpřekvapivější zvraty v dějinách válek

Hans-Dieter, Otto

Grada, 2012

Napsat komentář