Pohádkový výlet

Pohadky
Dnes vám představíme několik knih, díky kterým navštívíte různé pohádkové světy. Poznáte lakomého sedláka, mnoho strašidel či vílí švadlenku. Zjistíte, co se stane s rozbitými hračkami a jaké výsady si (na rozdíl od princezen) užívají princové.

Začneme romsko-českým leporelem Vařená vejce vhodným pro děti již od dvou let. Autorka Stanislava Miková převyprávěla romskou lidovou pohádku o lakomém sedlákovi.

První romsko-české leporelo pro nejmenší vyšla v koedici nakladatelství Kher a Meander. Romskou lidovou pohádku o lakomém sedlákovi a důvtipném Romovi zapsal Matěj Šarközi (Romano džaniben, 4/1996) a převyprávěla ji Stanislava Miková, přeložila Karolína Ryvolová.

Vařená vejce – Tade jandre


Autorka: Stanislava Miková
Ilustrátorka: Zuzana Mašková
Přeložila: Karolína Ryvolová

Počet stran: 18
Vazba: lepená
Formát: 190×150 mm
ISBN: 978-80-7558-258-4,978-80-8770-
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Vařená vejce – Tade jandre vydalo nakladatelství Meander v edici REPOLELO.

Ukázka z knihy

 varena_vejce_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Stanislava Miková píše převážně v romštině. Svou tvorbu uveřejnila ve sborníku Romano džaniben (povídka Šov berš/Šest roků), v časopisu Romano voďi, na serveru Romea.cz, atd. V knižním souboru O mulo! Povídky o duchách zemřelých (Kher, 2019) byla otištěna její povídka Porušený slib. Ve vánoční literární příloze týdeníku Respekt (2019) jí vyšla povídka s názvem 1989. Péčí nakladatelství Kher a Meander (2024) a na motivy pohádky Matěje Šarköziho vyšlo romsko-české leporelo Tade jandre – Vařená vejce, které Miková pro nejmenší posluchače romsky převyprávěla.

Je členkou Klubu romských autorů Paramisara pod záštitou organizace Slovo 21, v současné době pracuje na cyklu povídek o šestileté Janičce, který zasadila do období po roce 1990 a na románu mapujícím rodinnou historii, jenž před svou smrtí začal psát její dědeček, spisovatel Andrej Giňa.

Vystudovala obor předškolní a mimoškolní pedagogika na Střední pedagogické škole v Berouně, v komunitním centru doučovala a vedla výtvarné kroužky, vyučovala romštinu, pracovala v praktické škole v Berouně jako asistentka pro sociálně znevýhodněné děti, v současnosti na ZŠ ve Králově Dvoře-Počáply jako vychovatelka, podílela se na projektu Paměť Romů jako tazatelka pamětníků.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Zuzana Mašková je grafička a ilustrátorka využívající klasické techniky, zkoumá i nové způsoby a s oblibou kombinuje všechny možnosti. Rydlo je jí přirozenějším nástrojem než tužka a nejlépe se jí vyjadřuje prostřednictvím knihy. Při studiu prošla mnoha obory, tak jí nedělá obtíže obsluhovat jak staré tiskařské, knihařské, dřevoobráběcí či šicí stroje stejně jako počítač. Je absolventkou VŠUP v Praze a jako stážistka studovala také na pražské AVU a Hochschule für Grafik und Buchkunst v Lipsku. Narodila se v Praze roku 1985, má tři děti a nyní žije v Odoleně Vodě.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

Přemýšleli jste někdy, co se stane s hračkami, které už děti nechtějí? Nebo s rozbitými? Dozvíte se to v příběhu Svět hraček od Lenky Figallové.

Každý si rád hraje s hračkami, nejen děti. Co se ale s nimi stane, když se pokazí nebo už je děti nechtějí? Většinou skončí v koši, na skládce.
Že hračky umí mluvit, to ví každý chlapec i dívka, ale v naší knížce to tím nekončí. Když se setká dobrý nápad dětí a vrátného Koubka ze skládky, dějí se zázraky.
To a mnohem více se dozvíte v této knize, která je určená nejen pro začínající čtenáře, ale i pro ty, kteří pro záchranu hraček udělají cokoli.

Svět hraček

Autorka: Lenka Figallová
Ilustrátorka: Irena Ričlová Lachoutová

Počet stran: 76
Vazba: vázaná
Formát: 164×235 mm
ISBN: 978-80-88104-74-2
Doporučená cena: 222 Kč

Knihu Svět hraček vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

O autorce

Lenka Figallová ve 12 letech sedla k psacímu stroji a napsala svůj první pohádkový příběh, který má dodnes schovaný. V roce 2021 začala psát knihu Svět hračekčímž si splnila svůj dětský sen. V kariéře spisovatelky už má našlápnuto i dále, do nakladatelství poslala další rukopis a píše třetí knihu.

Zdroj informací: Polar.cz

O ilustrátorce

Irena Lachoutová Ričlová je spisovatelka a ilustrátorka. Narodila se v Praze, dětství prožila v Jílovém u Prahy a nyní žije s manželem a dvěma dětmi v Třebotově. Své první ilustrace nakreslila už jako žákyně základní školy do jedné učebnice českého jazyka. A protože výtvarka a slohové práce byly tím jediným, co ji ve škole bavilo, stalo se psaní a ilustrování dětských knih nedílnou součástí jejího života, přestože až do devatenácti let k smrti nerada četla. Mezi její díla patří např. Pes v laviciBělásekPohádka z hnízdaS Tatrou do pohádkyNestrašidlaPřání od jezera drakůBílé veverky či Kouzelná stodola. Přečtěte si také autorčin příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Máte rádi strašidla? Pak si nenechte ujít Abecedu strašidel od Sandry Dražilové Zlámalové. Během čtení se děti seznámí s mnoha neobvyklými strašidly a ještě si procvičí abecedu!

Některá strašidla se možná zdají děsivá. Jiná jsou naopak ustrašená a před lidmi se schovávají. S některými strašidly můžeme zažít plno zábavy a legrace, ale jiná nás dokážou pořádně potrápit. Třeba když dětem schovají přezůvky nebo natropí hromadu chyb v pohádkové knížce. Takové čertíky, upíry či vodníky nejspíš znáte. Ale co takoví pišišvoři, nebo dokonce děsivci?

Potkejte se v pohádkách se strašidly, jejichž jméno začíná vždy na jedno písmenko z abecedy. Zábavnou formou si procvičíte abecedu a dozvíte se, jaké lumpárny dokážou strašidla vymyslet.

Abeceda strašidel

Autorka: Sandra Dražilová Zlámalová 
Ilustrátorka: Bibi Hykl

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-3976-7
Doporučená cena: 186 Kč

Knihu Abeceda strašidel vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 abeceda_strasidel_ukazka

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Sandra Dražilová Zlámalová se dětským čtenářům představila v roce 2017, kdy vyšla její pohádková prvotina Kulíškovy neposedné příhody.
Vystudovala učitelství jak pro střední, tak pro základní školy, z čehož čerpá i ve své tvorbě. Dříve se věnovala také překládání a tlumočení z německého jazyka. Nyní je především maminkou tří uličníků, takže jsou všechny její příběhy „testované na dětech“. Má ráda, když její vyprávění obsahuje více textových rovin. Miluje knížky, sportování a cestování se svými dětmi a manželem. Se svou rodinou bydlí v Jizerských horách, kde se odehrává i děj Čarodějnice Bordelíny. Dále napsala např. Co zmůže hvězdný prachBordelína a ŘachaticeNeplechy čerta Zbrklíka, Zbrklík a čertidloŘemeslné pohádky či Babiččina kouzelná zahrádka.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Do zasněžených Krkonoš vás ve své knize Pohádka z chaloupky Adolfky zavede Tomáš Kozák. Co myslíte, jaký nečekaný host navštíví hlavní hrdinky?

Bohatě ilustrovaný pohádkový příběh ze zasněžených Krkonoš.
Když se Viktorka s Julinkou vypravily s dědou a babičkou na chalupu, těšily se hlavně na sníh, sáňkování a jízdu na sněžném skútru. Ale to ještě nevěděly, jaký nečekaný host je v chalupě čeká…

Pohádka z chaloupky Adolfky

Autor a ilustrátor: Tomáš Kozák

Počet stran: 28
Vazba: vázaná
Formát: 205×115 mm
ISBN: 978-80-7428-461-8
Doporučená cena: 159 Kč

Knihu Pohádka z chaloupky Adolfky vydalo nakladatelství Plot.

O autorovi a ilustrátorovi

Prof. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D., MBA se narodil roku 1963 v Ostravě, po maturitě na gymnáziu vystudoval medicínu na Univerzitě Karlově v Praze. Je dlouholetým přednostou Hematologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Zabývá se léčbou zhoubných a autoimunitních krevních onemocnění, jeho výzkum a odborné publikace zahrnují především oblast Hodgkinova lymfomu a roztroušené sklerózy.

Od raných studentských let se věnuje horolezectví, vedl Horolezecký oddíl TJ Medicína Praha. Účastnil se řady výprav do světových velehor, mimo jiné i úspěšné expedice na Mount Everest přes Severní sedlo z Tibetu bez použití umělého kyslíku (1998). Povídkový román Nahoře už nikdo není představuje autorův literární debut. Rozvíjí náměty, s nimiž se setkává v horolezeckém a lékařském prostředí.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Vílí švadlenku a módní návrhářku Violku vám představí Karolína Bendová ve svém díle Květinový ateliér víly Violky. Potěší především kreativně založené holčičky: budou totiž Violce pomáhat s ozdobením šatů. A ještě se dozví mnoho zajímavostí o květinách.

Violka je veselá vílí švadlenka a módní návrhářka. Jejím tématem jsou luční a lesní květiny, jimiž se u svých nápaditých modelů inspiruje. V poznávacích omalovánkách zve děti do svého ateliéru a nechává si poradit, jak ozdobit navržené šaty. Přitom vypráví zajímavosti o květinách, které se možná zdají být všední, ale při bližším pohledu se každá z nich stává jedinečnou. Vybízí tak ke kreativnímu myšlení, inspiruje k hledání krásy a vnímání detailu.

Květinový ateliér víly Violky

Autorka a ilustrátorka: Karolína Bendová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 859-404-924-211-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Květinový ateliér víly Violky vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 kvetinovy_atelier_vily_violky_ukazka

O autorce a ilustrátorce

Karolína Bendová začala v roce 2012 jako DTP, od roku 2019 se věnuje kreativě a od roku 2020 je grafičkou na volné noze. Spolupracuje s nakladatelstvími, a to jak při sazbě knih, tak jako ilustrátorka.

Ke knihám, ilustraci a výtvarnému projevu vůbec má vztah od nejútlejšího věku, stejně tak ji provází fascinace lidskou tváří a řečí těla. Sotva dokázala udržet tužku v ruce, dokreslovala do knih jednoduché panáčky, aby šedé jednotvárné stránky dostaly trochu toho šmrncu. Tenkrát to byly lineární kresbičky ve stylu (velmi kostrbatého) pana Vajíčka, kterým říkala „brambůrky“. S postupem času styl vypilovala a naučila se, že ilustrace se nekreslí do již vytištěných knih, ale podléhají určitému technologickému procesu, stejně jako sazba a grafická úprava. V tom jí pomohlo mimo jiné studium na uměleckých školách a neutuchající nadšení pro věc. Má to štěstí, že její radost z doplňování textu obrazem je přenositelná, a může tak vykouzlit úsměv i u ostatních lidí.

Zdroj informací: karolinabendova.cz

————————————————

Vzpomínáte si na nebojácnou princeznu Květuši, hlavní hrdinku prvního dílu série Princeznovská pravidla? Květuše má malého brášku. Jenže malý princ si pouze díky svému pohlaví užívá mnoho výsad. Taková nespravedlnost! Pro chlapce i dívky by přece měla platit stejná pravidla. Nebo ne?

Narodil se malý bratr, který převrátil svět princezny Květuše vzhůru nohama.
Princ Balíček je stejně nebojácný jako jeho starší sestra, dokáže se vypořádat s únosci, Mořským hadem i piráty. Užívá si Princovské výsady, které Květuši připadají nespravedlivé, ale Balíček se jich dokáže vzdát, když to situace vyžaduje.

V hlavní roli princ

Princeznovská pravidla 2
Autorka: Philippa Gregoryová
Ilustrátor: Chris Chatterton
Přeložila: Kateřina Chocholová

Počet stran: 259
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-276-0583-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu V hlavní roli princ vydalo nakladatelství Brio.

Doporučujeme

Přečtěte si také první díl série Princeznovská pravidla.

Ukázka z knihy

v_hlavni_roli_princ
Prolistujte si i další ukázky.

O autorce

Philippa Gregoryová se narodila v Keni, ale od dvou let žije ve Velké Británii. Na univerzitě v Edinburghu získala doktorát v oboru anglické literatury 18. století. Napsala mnoho zajímavých historických románů, i příběhu ze současnosti, do češtiny byly však přeloženy jen některé z nich – např. Královská hrdostBílá růže – Alžběta z YorkuZkrocená královnaJen jedna bude královnouSmrtící vlnaKacíř a čarodějkaVévodkyně lucemburskáČervená královna aj. Jejím bestsellerem se stal román Králova přízeň (The Other Boleyn Girl), který byl dokonce roku 2008 zfilmován a hrály v něm takové hvězdy jako jsou Eric Bana, Scarlett Johansson a Natalie Portman.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorovi

Chris Chatterton je anglický ilustrátor a animátor. Ilustroval řadu dětských obrázkových knížek.

Zdroj informací: chrischatterton.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVařená vejce – Tade jandre

Miková, Stanislava

Meander, 2024

zobrazit info o knizeSvět hraček

Figallová, Lenka

Agentura KRIGL, 2023

zobrazit info o knizeAbeceda strašidel

Dražilová Zlámalová, Sandra

bambook, 2024

zobrazit info o knizePohádka z chaloupky Adolfky

Kozák, Tomáš

Plot, 2024

zobrazit info o knizeKvětinový ateliér víly Violky

Bendová, Karolína

bambook, 2024

zobrazit info o knizeV hlavní roli princ
Princeznovská pravidla 2

Gregoryová, Philippa

Brio, 2024

Napsat komentář