Ukázka z knihy: Neplechy čerta Zbrklíka (Sandra Dražilová-Zlámalová)

neplechynahled
Může být čert zbrklý? V rozpustilé pohádce je možné všechno! Obzvlášť ve fantazii české autorky knih pro děti!

Knihu Neplechy čerta Zbrklíka autorky Sandry Dražilové-Zlámalové s ilustracemi Marie Koželuhové vydalo nakladatelství Grada.

 

zbrkliknadpis

Skříp lup vrz šup. Zbrklík vběhl čertovskou rychlostí přímo do listovny. Rozhlédl se napravo, nalevo, nahoru i dolů.
„Taková tma, chtělo by to trochu světla,“ pomyslel si a šel hledat knihu kouzel. Byla úplně na spodní poličce, pod všemi možnými lejstry. „Á, tady je,“ zaradoval se.
Ššššš… Bylo slyšet jen šustění listů, jak Zbrklík rychle obracel stránky.
„Tady ne, tohle taky ne, to se mi nelíbí,“ mumlal si pro sebe a ani nezpozoroval, že ho už nějakou chvíli špehuje čert Pecolt. Byl to takový starý a nerudný čert – nikomu nic dobrého nepřál, každému jen škodil a ze všeho nejraději se válel za pecí.
Však taky ihned pospíchal vše nahlásit. Achich ouvej, ještěže je peklo tak moc rozlehl..
„Mám to,“ vykřikl nadšeně Zbrklík.

„Belele belele,
ať je tu světlo
jak u lid. během dne,
belele belele bubu puf.“

V pekelné kouzelné knize bylo hned pod tímto zaklínadlem napsáno, a to dokonce velkými písmeny a červeně: V PEKLE NEPOUŽÍVAT! Ale to si už Zbrklík nepřečetl.

zbrklik

V celém jindy tmavém, začouzeném pekle bylo najednou světlo jako ve dne.

„Au… moje oči… pálí mě kůže… kdo tu udělal to světlo… …., co mě to budí… fuj, dejte to pryč!“ Nadávky čertů nebraly konce.
Pekelníci zvyklí na šero, tmu a světlo jen od ohně byli denním světlem tak oslněni, že chvíli zůstali úplně slepí a bezmocní. Umíte si to představit? Celé peklo plné skuhrajících čertů, kteří se jen válejí a nadávají. „Co to u všech čertů zase je?!“
Zbrklík se nejprve zaradoval, že se mu to kouzlo tak pěkně povedlo.
Ale zanedlouho… prsk prsk šššš prsk… se tím denním světlem začaly pálit pekelné listiny v listovně.
A to by mohlo být obrovské nadělení! Kdyby se zničily veškeré pekelné listiny, na kterých je popsáno všechno od vzniku pekla, byl by to skutečný průšvih. Bez pekelných listin, které byly sepsány společně praprapračertem a praprapraandělem by nikdo nerozeznal dobro od zla, pravdu od lži nebo lásku od nenávisti.
To by bylo opravdu špatně.

O autorce

Sandra Dražilová Zlámalová je začínající autorka, která se dětským čtenářům představila v roce 2017, kdy vyšla její pohádková prvotina Kulíškovy neposedné příhody.
Vystudovala učitelství jak pro střední, tak pro základní školy, z čehož čerpá i ve své tvorbě. Dříve se věnovala také překládání a tlumočení z německého jazyka. Nyní je především maminkou tří uličníků, takže jsou všechny její příběhy „testované na dětech“. Má ráda, když její vyprávění obsahuje více textových rovin. Miluje knížky, sportování a cestování se svými dětmi a manželem. Se svou rodinou bydlí v Jizerských horách, kde se odehrává i děj Čarodějnice Bordelíny.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeplechy čerta Zbrklíka

Dražilová-Zlámalová, Sandra

Grada, 2020

Napsat komentář