Pohádky z lesa

bile_v
Dá se ještě vymyslet pohádka, která by byla originálem a potěšila naše nejmenší? Tedy aby byla krátká, jednoduchá, snadno pochopitelná, názorná a pokud možno přinesla poučení?

Možná ano, i když ne vždy se vše podaří zkombinovat autorům moderních pohádek na výbornou. Usiluje o to i Irena Ričlová ve své nové knize s názvem Bílé veverky a jiné pohádky, kterou v tomto roce vydalo nakladatelství Agentura Krigl. Nejde o žádný první pokus neznámé autorky – Irena Ričlová má za sebou již několik titulů pro děti, jak básniček (Básničky plné barev), tak pohádek (Chlupáčovy trampoty, Žirafí pohádky). Není jistě na škodu, že si své knihy také sama ilustruje, protože umí přesně vystihnout jednoduchými, pro děti srozumitelnými obrázky to, co se jí odehrává při psaní před vnitřníma očima. Nemusí tak složitě hledat shodu s jinými ilustrátory a její knihy působí kompaktně.

Bílé veverky a jiné pohádky zahrnují převážně příběhy, které se týkají lesa, lesních skřítků a zvířátek. Jistě uvítáte vysvětlení, proč jsou veverky barevné, kdo může za to, že v lese často zakopáváme, jak je to s názvy kytek a broučků v odborné a lidové podobě a jaký je koloběh života kaštanů. Rovněž přináší poučení, že co je pro jednoho drahocenný poklad, může být pro druhého bezcenná věc, i že strach má veliké oči. Najdete zde dvanáct na sebe nenavazujících kapitol na sedmdesáti pěti stranách. Z toho je jasné, že jednotlivé vyprávěnky nejsou nijak dlouhé. Jsou tištěny velkými písmeny, takže je zvládne rozlousknout i začínající čtenář. Text je jednoduchý, bez složitých a dlouhých souvětí. Opakování výrazů je také namístě – děti neztratí souvislosti a čtení je tak bude více bavit.

Určitě to však nejsou pohádky pro předčítání úplně malým dětem, na to je tu málo obrázků a příliš dlouhý text, takže by mohl být problém s udržením pozornosti. Ale předškoláci a mladší školáci – to by mohla být cílová skupina, pro niž jsou Bílé veverky určeny.

Koncept pohádek z lesa ovšem není dokonalý. Úplně se mu vymyká kapitola Bublinkový skřítek, tu si mohla autorka schovat do nějaké jiné knihy se zaměřením na domácnost.

Co tedy od Bílých veverek očekávat? Nenásilně vyfabulované dobrodružství zvířátek a lesních skřítků, které přináší poučení i pobavení malým dětem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílé veverky a jiné pohádky

Ričlová, Irena

Agentura KRIGL, 2013

Napsat komentář