Neposední čertíci

zbrklik_a_certidlo
Jaké neplechy vyvádí malí čertíci? Nemyslete si, že neumí pořádně zlobit. Čertidlo Tadeáš vymýšlí jednu lumpárnu za druhou! Podaří se čertovi Zbrklíkovi mu v nich zabránit?

Se Zbrklíkem, čertíkem s nebesky modrýma očima, jste se seznámili už v knize Neplechy čerta Zbrklíka. Na našem webu naleznete i ukázku. Pokud se vám líbily příhody neposedného čerta, kterého kvůli zbrklosti potkával jeden malér za druhým, nenechte si ujít ani druhý díl s názvem Zbrklík a čertidlo.

Autorkou obou knih je Sandra Dražilová Zlámalová. Živila se jako překladatelka z německého jazyka, nyní je maminkou na plný úvazek. Z vlastní zkušenosti dobře ví, jaké pohádky malé čtenáře zaujmou, a na svém kontě tak má již několik knih pro děti. V nakladatelství Bambook vyšly kromě pohádek o Zbrklíkovi také např. Řemeslné pohádky, Babiččina kouzelná zahrádka, Čarodějnice Bordelína či pokračování Bordelína a Řachatice.

Kniha Zbrklík a čertidlo plynule navazuje na svou předchůdkyni. Zbrklík se ze světa lidí, kde žil s čerticí Serafínou a čerty Rambajzem a Kruciánem v Čertově mlýně, vrátil zpět do pekla za svou maminkou Rozumbradou – nejmoudřejší čerticí z celého pekla. Skutečně se ve světě lidí zbavil své zbrklosti a žádné maléry už mu nehrozí? Uvidíte! Ostatní zmínění čerti se do pekla nevrátili. Čertice Serafína a čert Rambajz zůstali v Čertově mlýně a čert Krucián se zamiloval do královny víl Eli. Nyní se po náročných námluvách všichni těší na čertovsko-vílí svatbu.

Je to historický okamžik. Musím ho zaznamenat do pekelné kroniky. Ono se tak často nestává, aby si čert bral vílu. (str. 17)

Kromě svatby svou lásku Krucián a Eli stvrdili i společným potomkem narozeným ve světě lidí pod Černým vodopádem. A jejich potomkem samozřejmě není nikdo jiný než čertidlo Tadeáš s fialovýma očima a kudrnatými zelenými vlasy! Rodiče s ním brzy mají kvůli jeho lumpárnám plné ruce práce, poprosí proto samotného vládce pekel Lucifera o pomoc. Ten se rozhodne, že na pomoc jim pošle jednoho z nejmladších čertů – Zbrklíka. Alespoň bude mít Tadeáš nejen průvodce, ale i kamaráda!

A tebe, Zbrklíku, bych rád poslal zase do světa lidí. Čertidlo Tadeáš by potřebovalo kamaráda a průvodce, co myslíš? Chtěl by ses zase podívat zpátky do Jizerských hor? (str. 51)

Text opět doprovází stejně krásné ilustrace Marie Koželuhové, s jakými jste se mohli setkat i v první knize pekelných příběhů. Zejména v pohádkách pro děti, které ještě neumí samy číst, hrají ilustrace důležitou roli. Jestliže děti zaujmou, je poloviční úspěch zaručen. Děti se díky nim během předčítání mnohem lépe soustředí na samotný příběh.

Líbí se mi, jak autorka propojuje nejrůznější knihy, které napsala. Její pohádkové postavy se navzájem velmi dobře znají. I nyní se můžete těšit na setkání např. s čarodějnicí Bordelínou! Čertíkům pomůže hledat vodní prsten. Pokud ho nenajdou včas, víla Xenie se promění v mlhu…

Dále oceňuji, že autorka spojuje skutečný svět s vymyšleným: děj pohádek zasazuje do reálných kulis. I vy se tak se svými dětmi můžete vydat na výlet do Čertova mlýna, který se v pohádkovém světě stal domovem čertice Serafíny a čerta Rambajze. Najdete ho v obci Bílý Potok v Jizerských horách. Sandra Dražilová Zlámalová Jizerské hory velmi dobře zná, protože společně s rodinou v této části naší země bydlí. Není tedy divu, že do Jizerských hor zasadila třeba i děj Čarodějnice Bordelíny.

Máte-li doma malého předškoláka, nebojte se mu knihy o Zbrklíkovi a Tadeášovi pořídit. Z mých zkušeností vyplývá, že trampoty malých čertíků děti v tomto věku baví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZbrklík a čertidlo

Dražilová-Zlámalová, Sandra

bambook, 2022

Napsat komentář