Zachumelené Vánoce na Vysočině

vanoce-na-skotskem-hrade-perex
Vánoce – už jen to slovo v nás vyvolává hřejivou náladu. Vzpomínky většinou překryjí to špatné a přisuzují jim navzdory skutečnosti nostalgicky sněhovou nadílku. Ale jsou místa, kde na Vánoce opravdu bílo je. Například na skotské Vysočině!

Pokud máte chuť prodloužit si vánoční atmosféru, pak kromě filmů jsou k dostání knižní lahůdky. Teď zrovna můžete sáhnout po čerstvém českém vydání romantiky Donny Ashcroftové Vánoce na skotském hradě, které připravilo nakladatelství Cosmopolis.

Pokud jste si oblíbili knihy Julie Caplinové, pak se vám román od její kamarádky Donny Ashcroftové určitě bude líbit také. I když hlavní hrdinka Belle nikam před sebou samotnou neutíká, ale naopak zůstává pěkně ve svém městečku.

Belle Albanyová je místní učitelka. Má nějaký zvláštní radar na lidi v nouzi, jimž velice ráda pomáhá. Když nešťastnou náhodou porazí na kole místní hradní paní Edinu, neváhá ani na okamžik a ke starší paní se nastěhuje, aby jí byla ku pomoci. Belle právě řešila, jak pomoci rodině svého žáka, která dostala výpověď z nájmu a nový pronájem zatím nenašla. Tím, že uvolní na čas svůj dům, budou se do něj moci nastěhovat a dále v klidu hledat nové bydlení.

Edina žije od smrti muže sama; ani její dcera, ani vnuk k ní nejezdí. Společnost mladé učitelky vítá a s chutí se zapojí do jejích předvánočních aktivit s dětmi. Dokonce si napíše svůj dopis přání Santovi! Kdo ví, třeba je právě nejlepší čas na jejich splnění!

Laskavý příběh o vzájemné sounáležitosti však nevypráví jen o samaritánství. Jako protiklad otevřené Belly nabízí nemilosrdného právníka Jacka, Edinina vnuka, který v lidech vidí vždy jen to nejhorší.

Autorka se dívá hlouběji do lidských srdcí a hledá příčiny, proč se kdo chová k ostatním zrovna tak a tak. Zda náhodou nejde o kompenzaci nějakých svých vlastních potřeb, které v sobě potlačujeme… Naučené a převzaté vzorce chování, nedůvěra k lidem, neochota pustit si někoho cizího blíž k tělu, či snad do srdce, to vše hraje ve vánočním příběhu důležitou roli. Ashcroftové tak vytváří jiskřivý a poutavý romantický příběh v ledových kulisách zasněžené Vysočiny, který vykouzlí čtenáři úsměv na tváři.

Určitě bych se nedivila, kdyby se kniha dočkala zfilmování, neb spojuje všechny prvky úspěšného scénáře filmu pro celou rodinu: obsahuje děti a jejich kouzelné rozumování, zvířata (osel a kocour), dva hrdiny, kteří se navzájem podezřívají z těch nejhorších úmyslů, i svéráznou babičku, která právě pochopila, že na růžovou barvu vlasů ještě není pozdě. A hlavně oplývá kouzelnými kulisami se spoustu sněhu, sněhových vánic, kluzkých vozovek a romantických hradních komnat.

Pokud máte chuť si čtení Vánoc na skotském hradě pořádně užít, pak si uvařte voňavý čaj, punč či svařené víno, zabalte se do deky, na misku vyndejte zbytky cukroví či nakrájené jablko a nechte se unášet příběhem. Doporučuje „deset žen z deseti“…


Knihu Vánoce na skotském hradě vydalo nakladatelství Cosmopolis a zakoupit ji můžete na Grada.cz.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce na skotském hradě

Ashcroftová, Donna

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář