Letní multižánrové Očima

ocima-sefradaktorky-nahled
V dnešním recenzním souhrnu se můžete setkat s oblíbenými muminky v audioknižní podobě, autobiografickým komiksem i novinkovými thrillery. A připomenete si spolu se mnou jeden z románů Aleny Mornštajnové.

Příběhy muminků z pera finské spisovatelky a ilustrátorky Tove Janssonové jsou stále oblíbené, a tak vychází v opakovaných reedicích. Například knihu Čarodějův klobouk nyní vydalo nakladatelství Argo. Díky tomu mají i současné dětské generace šanci seznámit se s podivuhodným světem skřítků muminků a jejich přátel. Pokud byste chtěli pouštět svým potomkům tato dobrodružství před spaním v audio verzi, pak máte šanci využít nahrávku z nakladatelství OneHotBook nazvanou Muminci a čarodějův klobouk, připravenou již v roce 2018.

Krásné dobrodružné příběhy muminka a jeho kamarádů mají všechny atributy kvalitních dětských knih: rozvíjí fantazii, podporují přátelství a učí být laskavým a tolerantním i k bručounům, jako je například ondatra. A když se v muminím údolí objeví klobouk mocného čaroděje, který každou věc, jež se do něj vloží, přečaruje v něco jiného, tím spíš je o zábavu postaráno!

Barvitý příběh plný zázraků a dobrodružství načtený Vladimírem Javorským potěší malé i velké, kteří se rádi vrací do dětství. Necelé čtyři hodiny poslechu si můžete stáhnout i dnes z webu Audiotéka.cz

————————————————

Kateřina Kang od roku 2019 sdílí své zážitky z Koreje a s korejským manželem na Instagramu. Protože, jak tvrdí, neumí fotit, jsou její příspěvky kreslené. Jelikož si již našly pěknou řadu sledujících, vyšla letos v květnu dokonce kniha v nakladatelství Argo. Jmenuje se Kateřina v říši kimči a nabízí nejen již publikované příspěvky z Instagramu, ale i mnohé, které se tam neobjevily. Čtenáři se prostřednictvím vtipných komiksových okének dozví nejen o tom, co přivedlo Kateřinu ke studiu koreanistiky, jak se dostala do Korey, ale i jak se seznámila s manželem. Navrch se mohou zasmát nad rozdíly obou kultur a třeba i přijmout něco obohacujícího do svého života.

Sympatická, hravá novinka si rozhodně zaslouží pozornost všech, kteří rádi poznávají cizí kraje nejen o dovolené.

————————————————

Nakladatelství Mystery Press vydalo krátce po zimním thrilleru Ruth Ware Chata v horách knihu z úplně jiného prostředí. Román Otočení klíčem se totiž odehrává v létě ve Skotsku. Jde o knihu plně retrospektivní, neboť vypravěčka příběhu popisuje svýma očima událost, která ji přivedla do vězení za zabití dítěte. Třicetiletá chůva dopodrobna líčí známému obhájci vše, co předcházelo jejímu zatčení.

Musím říct, že obyčejné vyprávění mi přivozovalo málem srdeční zástavy, neb obsahovalo až hororové prvky. Jen samotný technologiemi ovládaný dům prošpikovaný senzory a kamerami mě děsil, natož popisy scén, při nichž tuhla krev v žilách. Ačkoli vím, že Ruth Ware se neuchyluje k duchařským záhadám, užuž jsem podléhala dojmu, že tentokrát udělala výjimku a nějakého ducha přizvala na pomoc. Rozuzlení pak bylo prosté, přesto mrazivé…

Pokud máte chuť na hororově laděný thriller, který překoná vaše představy, ač v něm nejsou potoky krve, pak Otočení klíčem bude tím pravým pro vás. Sice bych knihu tentokrát nepřirovnala k žádnému z děl Agathy Christie, ale i tak musím říct, že se Ruth Ware ve svém napínavém stylu psaní knihu od knihy zdokonaluje. A jsem moc zvědavá, co pro své čtenáře přichystá příště!

————————————————

 

Knihy Aleny Mornštajnové pro dospělé jsem četla prakticky všechny (Slepá mapa, Hana, Tiché roky, Listopád i Les v domě), jen Hotýlek mě nějak minul. Takže jsem se rozhodla to s odstupem několika let po vydání napravit (vázané vydání vyšlo již roku 2015, brožované 2019) a rozhodně nelituji.

Hotýlku jsem totiž opět měla šanci sledovat rodinnou historii jedné rodiny v průběhu skoro století, ale nikoli v ženské (jako ve Slepé mapě či Haně), ale v mužské linii. Hlavní postavou knihy je Václav Mánes, muž narozený v čase druhé světové války, v den smrti svého otce, vnuk majitele malého hotýlku, Leopolda Mánese. Autorka sleduje peripetie Václavova života spojeného s hotelem, který se po roce 1948 stal rekreačním střediskem, tzv. zotavovnou. Nejen jako hotýlek má tajné pokojíčky, o kterých se nemluví, také Václav během života nastřádá tajné komnaty, o nichž je lepší nemluvit, ba ani o nich nevědět.

Autorka přibližuje osudy obyčejných lidí ve vleku dějinných událostí a musím říct, že mě rozvětvené vyprávění Hotýlku nezklamalo.

————————————————

Nový případ Davida Rakera z pera Tim Weavera nepostrádá nic, nač jsou čtenáři tohoto britského autora zvyklí: neobvyklou zápletku, ohrožení hlavního hrdiny, tvrdé protivníky, kteří se ničeho neštítí, a překvapivé rozuzlení.

Nářek drozda, který v českém překladu Alžběty Lexové vydalo nakladatelství Mystery Press, předkládá samé obtížné otázky: kam se poděla před více než dvěma lety těla mladých manželů, kteří se s autem zřítili do propasti, ale po uhašení hořícího vraku nalezeni nebyli? Na čem pracovala mladá fotografka, než zmizela? Co ve skutečnosti viděly svědkyně havárie? Kdo jde Rakerovi po krku?

David Raker hledá odpovědi, a dostává se až k třicet let starým nevyřešeným případům vražd mladých žen. Navíc je sám na útěku a jde mu o život! Zkrátka jako obvykle čeká na čtenáře pořádná porce napínavého čtení s šokujícím závěrem, který nastiňuje, co přijde příště.

Musím říct, že u románu Tim Weavera vždycky skoro nedýchám, jak se plně ponořím do temného světa zmizelých. Navíc celou dobu trnu, zda autor dovolí svému hrdinovi vyváznout se zdravou kůží. Prostě jsou to thrillery, ze kterých opravdu mrazí. Máte-li chuť se ochladit i v horkém létě, pak Nářek drozda lze rozhodně doporučit! A pokud raději nasloucháte přednesu Igora Bareše, pak můžete i tento poslední román již stáhnout z webu Audiotéka.cz v audiopodobě.


Která z knih by zaujala vás? Dáváte přednost napínavé četbě,
nebo raději nahlížíte do životů druhých?
Podělte se s námi v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMumínci a čarodějův klobouk (audiokniha)

Janssonová, Tove

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeKateřina v říši kimči

Kang, Kateřina

Argo, 2023

zobrazit info o knizeHotýlek

Mornštajnová, Alena

Host, 2019

zobrazit info o knizeNářek drozda

Weaver, Tim

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeOtočení klíčem

Ware, Ruth

Mystery Press, 2023

Napsat komentář