Vražedná lyžovačka

Chata v horach_uvodni
Kdo by nechtěl strávit dovolenou v luxusní horské chatě? Obzvlášť, když ji zaplatí firma, pro niž pracujete. Jenže to by se z pobytu nesměl stát boj o přežití!

Romány britské autorky Ruth Ware k českým čtenářům postupně přináší různá nakladatelství. Prvotinu Všude kole černý les vydalo nakladatelství LEDA v roce 2016, následovalo vydání knih Žena z kajuty č. 10 a Hra na lháře (minirecenze), načež štafetu převzalo nakladatelství XYZ s knihou Smrt paní Westawayové (minirecenze). Poslední knihou vydanou v češtině je román Chata v horách, který přineslo nakladatelství Mystery Press. (V současné době chystá i další autorčinu novinku.) Jaké jsou důvody neustálého „stěhování“, to nevím, každopádně jsem ráda, že psychologické thrillery Ruth Ware u nás stále vychází.

Autorčin styl psaní určitě nevyhovuje každému, já jsem si jej však oblíbila už u její prvotiny. Děj se vždy začíná odvíjet pomalu. Nejprve se čtenář seznamuje s hlavními postavami příběhu, postupně rozkrývá vztahy a začíná pociťovat napětí – něco se v historii stalo a nyní to probublává na povrch. Zlo graduje vraždou a hlavní hrdinka se staženým krkem pátrá po tom, kdo a proč vraždí. Tedy aspoň většinou. Obvykle to celé vyžaduje mnoho stránek a někteří čtenáři s autorkou ztrácí trpělivost, ke své vlastní škodě. Připraví se o strhující, někdy až vysoce akční jízdu v závěru.

Stejným způsobem Ruth Ware vystavěla i příběh románu Chata v horách. Na počátku to vypadá, že partička mladých lidí přijela na chatu do švýcarských Alp kvůli firemnímu teambuildingu. Jenže se záhy ukazuje, že musí řešit něco mnohem závažnějšího: budoucnost firmy. Proto je přítomna i jedna jejich bývalá zaměstnankyně, která je však majitelkou malého, leč rozhodujícího procenta akcií…

Na skupinku se ženou katastrofy: nejprve přírodní (lavina je odřízne od civilizace) a později začnou jednotliví členové umírat. Kdo a proč vraždí? Přijde tomu na kloub Erin, která prací na horské chatě léčí strašáky vlastní minulosti? Nebo snad Liz, druhá vypravěčka příběhu, nechtěná majitelka akcií, dívka, která nikdy nikam nezapadala? Kdo hraje fér a kdo je nebezpečný lhář sledující jen svůj cíl? Kdo přežije?

Zápletka ne nepodobná příběhu Agathy Christie Deset malých černoušků je plně přizpůsobena současnému světu plnému moderních technologií, které, jak se ukazuje, také mají své limity. Omezený prostor, určitý počet lidí uzavřených sice na luxusním místě, ale bez možnosti spojení s okolním světem, které někdo postupně vraždí, to vše zavání inspirací známou klasikou. Ale myslím si, že proti tomu nelze nic namítat. Podobných inspirací ve světě krimi literatury bychom jistě našli hodně.

Výsledkem je totiž originální příběh, který potěší příznivce psychologických thrillerů a hlavně Ruth Ware. I když nepíše knihy v žádné sérii (vždy musí tedy přijít s novou hlavní hrdinkou), není to na škodu. Spíše naopak – má volnou ruku, kam situovat a jak zaplést nový příběh. A já se už teď těším na další s názvem Otočení klíčem, který chystá Mystery Press pro letošní rok.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChata v horách

Ware, Ruth

Mystery Press

Napsat komentář