Výměna rolí

Greaney_NerizenaStrela_audio
Říká se, že krysa zahnaná do kouta se stává nebezpečným protivníkem. Neplatí to jen pro hlodavce. I člověk, jemuž jde o život, dokáže divy. Má-li k tomu ještě skvělý výcvik a duši zabijáka, ohrozit jeho nebo jeho blízké rozhodně nebude nejlepší nápad.

Říká se: do třetice všeho dobrého. V tomto duchu přinesl server Audioteka.cz další pokračování série Marka Greaneye Šedý muž, které nese název Neřízená střela (Ballistic, 2011, česky 2023). Podle překladu Ivana Ryčovského audioknihu načetl Martin Stránský.

Naše v pořadí již třetí setkání nad původní samostatnou prací Marka Greaneye navazuje na recenze úvodního příběhu Šedý muž (The Gray Man, 2009, česky 2021) a druhého pokračování Na mušce (On Target, 2010, česky 2022). Neřízená střela je také zatím posledním do češtiny přeloženým titulem této série, která k dnešnímu dni čítá již dvanáct kousků. Poslední z nich, Burner, vyšel na přelomu zimy a jara 2023.

Podobně jako v předchozím případě, ani pro poslech Neřízené střely není nutné znát obsah příběhů, jež tomuto románu předcházely. Na druhou stranu pro ty, kdo kontinuitu i pořadí přijali, bude snazší pochopit myšlenky a pocity hlavní postavy. A kdo že je tím hlavním hrdinou? Court Gentry, přezdívaný Šedý muž, představuje špičkového nájemného zabijáka. Jeho služeb už využil kde kdo, i když je pověstný svou vybíravostí, co se volby cílů týká. Ke své smůle si před časem znepřátelil kohosi v hierarchii velení CIA, pro niž také pracoval, takže před agenturou prchá. Naneštěstí si Šedý muž dokáže nadělat mnoho dalších nepřátel. Tak jako během akce popisované ve druhé dílu Na mušce, po jejímž skončení se ocitl v hledáčku svého vlastního tehdejšího zaměstnavatele – ruského mafiána. A protože svět se hemží schopnými pátrači, ani úkryt v amazonském pralese Courta neochrání na dlouho. Za dramatických okolností musí prchat před skupinou najatou na jeho dopadení. Cestou zjistí, že člověk, který mu kdysi na jiném konci světa zachránil život, se stal obětí atentátu. Poslední rozloučení s Eddiem Gamboou se koná téměř na Courtově únikové trase. A tak se Šedý muž zastaví vzdát poctu bývalému příteli i jeho pozůstalým. Věren svým zásadám chopí se ochrany Eddieho blízkých, protože šéf mexického drogového kartelu usiluje o život i jim. Postupně prostá ochrana a útěk přerůstají v něco jiného. Role vlků a ovcí se najednou mění…

Podobně jako v předchozích románech Marka Greaneye i v případě trojky jde o skvěle připravený a do podrobností promyšlený příběh, u něhož se posluchačům tají dech a stoupá jim tepová frekvence. Nedočkavost, jak to bude dál, jde ruku v ruce s držením palců hlavnímu hrdinovi. On totiž není zabiják jako zabiják, že ano? Přidejme ještě dokonalý přednes Martina Stránského, člena činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, a máme před sebou něco, co hravě překoná téměř jakýkoli akční film. Ostatně právě filmové zpracování Šedého muže pod hlavičkou Netflixu mně osobně přišlo nejen slabé, ale vůči dílu autora doslova urážlivé. Klasický případ, kdy filmaři udělají knižní předloze ostudu.

Čtyři sta třicet stran tištěné předlohy představuje ve zvukové verzi knihy bezmála sedmnáct hodin poslechu. Tento čas se podařilo vměstnat do padesáti devíti souborů ve formátu mp3. Mluvené slovo je, ostatně stejně jako v předchozích dvou audioknihách této série, místy doplněno chytlavými hudebními vstupy, které atmosféře napětí velice dobře asistují. Možná bychom si časem mohli popovídat i o volbě a vlivu hudby na kvalitu a prožitek při poslechu audioknih. Tak snad někdy příště.

Ať už se k dobrodružstvím Šedého muže dostanete z kterékoli strany, čímž myslím od kteréhokoli dílu, troufám si odhadnout, že se záhy poohlédnete i po těch ostatních, byť na našem trhu jsou v českém překladu k mání zatím jen tři tituly z ve světě dostupného tuctu. Ale i ty mohou být příslibem snad rychlého doplnění chybějící devítky. Pojďme se společně těšit. A jak jinak než při poslechu vzrušujících dobrodružství charakterního zabijáka z pera Marka Greaneye.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeřízená střela

Greaney, Mark

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář