Zabít, či unést?

Greaney_NaMusce_audio
Prostředí nájemných zabijáků v mezinárodním měřítku se zdá být lákavým tématem jak pro literární, tak pro filmový svět. Když jde ještě k tomu o někoho, kdo k výběru cílů přidává jistou formu morálního pohledu, může jít nejen o napínavé čtení, ale i o něco, z čeho se lze poučit.

Ve stejném období, kdy server Audioteka.cz přidal do své nabídky první díl série Marka Greaneyho Šedý muž, přišel i s dílem druhým. Ten nese název Na mušce (On Target, 2010, česky 2022, audio 2023). Stejně jako v případu úvodního titulu audioknihu podle překladu Ivana Ryčovského namluvil Martin Stránský.

Některé podrobnosti o tvůrci Šedého muže jsme si prozradili již v recenzi stejnojmenného prvního dílu: Šedý muž (The Gray Man, 2009, česky prvně 2021, audio 2023). Tak snad jen pro připomenutí: celá série má ke dni psaní této recenze zatím dvanáct knih, přičemž ta poslední vyšla v letošním roce pod názvem Burner. V češtině máme ale k dispozici pouze první tři tituly, a to jak v tištěném, tak zvukovém provedení. O třetím příběhu s názvem Neřízená střela (Ballistic, 2011, česky 2023) si budeme povídat někdy příště.

První důležitá informace pro zájemce o práci Marka Greaneye zní: jednotlivé části série není nutné číst/poslouchat přísně sekvenčně. Každá kniha dokáže obstát i sama o sobě. Právě tak funguje dějová linie v Na mušce, která nabízí časově orámovaný příběh bez nutnosti znalostí toho, o co šlo v knize předchozí. Na podstatné informace autor ve zkratce upozorní, takže jsou-li čtenáři s Šedým mužem již obeznámeni, vyvolávají takové poznámky pocit příjemného déjà vu. Pro nováčky alespoň v kostce shrnou to podstatné.

Děj knihy Na mušce začíná několik měsíců po událostech v Šedém muži. Elitní zabiják Court Gentry se tentokrát nechal najmout ruským mafiánským bossem. Nejprve k likvidaci svého irského předchůdce, posléze k odstranění súdánského prezidenta. Do hry se ale zapojí ještě někdo další. CIA prostřednictvím bývalého Gentryho velitele chce cíl nikoli mrtvý, ale unesený. Odměnou pro Šedého muže má být kompletní amnestie – připomeňme, že na Gentryho byl před časem vydán rozkaz k likvidaci (více podrobností v recenzi předchozího dílu). Nabídka je to lákavá a Court Gentry se rozhodne ji přijmout. Za ruské peníze je dopraven do Súdánu, jenže na poslední chvíli Súdánci let s nákladem pašovaných zbraní odkloní na letiště více než tisíc kilometrů vzdáleného od místa, kde má k akci dojít. Gentry se navíc nechá svést svou potřebou zachraňovat nevinné, v tomto případě právničku mezinárodního soudu, což jeho, zachraňovanou ženu i misi postaví do velice nebezpečné situace. Nicméně Šedý muž své pověsti nezůstává nic dlužen…

Titul Na mušce na mě osobně působil mnohem kompaktněji než Šedý muž. Možná je to tím, že tentokrát jsme většinu času strávili po boku hlavní postavy, zatímco v prvním dílu se dějová linka štěpila do několika souběžných pohledů. Ale třeba je to i autorovou vypsanější rukou, kdo ví? V každém případě právě ve druhé knize mohl Mark Greaney naplno prokázat své politologické znalosti a zkušenosti z vlastního výzkumu mezinárodních vztahů. Což z titulu Na mušce dělá nejen prostý akční román, ale i do značné míry cennou sondu do myšlení státníků, špiónů, ale hlavně prostředí, jež jsou většině populace neznámé. Ať už pro enormní vzdálenost od místa dění, nebo i kvůli kulturní a mentální odlišnosti. Navíc Na mušce působí o něco méně „střelecky“, spíš ve prospěch více taktických úvah a činů. V mnohem větší míře než v úvodním románu autor také ukazuje onu lidskou stránku legendami opředeného zabijáka. Nejde jen o zachráněnou právničku, ale i o Gentryho vztah k jeho bývalému veliteli. A v neposlední řadě i k vlastním obětem, ať už k irskému cíli hned v úvodu, nebo později k unesenému prezidentovi. Opět bychom se tak mohli vracet k odkazům na podobná díla jiných autorů, ale několik takových jsem zmínil již v předchozí recenzi.

V tomto místě bych mohl slovo od slova zkopírovat chvalozpěv na Martina Stránského jako interpreta této audioknihy. Co k tomu, co již bylo řečeno, dodat? Zvláště po tristní zkušenosti s filmovým pokusem Netflixu se opět ukazuje, že skvělý interpret dokáže vykouzlit mnohem lepší zážitek na straně svých posluchačů než pársetmilionový vizuální propadák na straně diváků. Martine, opět úžasná práce! Díky za ni. Původních téměř čtyři sta stránek tištěné předlohy se ve zvukové verzi proměnilo v padesát tři souborů ve formátu mp3. Ty představují téměř čtrnáct a tři čtvrtě hodiny poslechu.

Ve frontě ke zpracování tu na mě vykukuje zatím poslední do češtiny přeložený díl Šedého muže s názvem Neřízená střela. Uvidíme, zda naplní očekávání vyvolané svými předchůdci, či zda je třeba dokonce nepřekoná. Vzhledem k volbě hlasu, který audioknihu namluvil, lze předpokládat, že minimálně tato část bude perfektní. A vědomí existence celkem tuctu dílů v celé dosud vydané sérii dává tušit, že ani obsahově nebudou posluchači zklamáni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa mušce

Greaney, Mark

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář