Síla motivace

Greaney_SedyMuz_audio
Neprůstřelnými hrdiny se literární i filmový svět přímo hemží. Možná je to tím, že jsme vlastně nikdy neopustili dětskou potřebu prožívat pohádkové vítězství dobra nad zlem. Nebo jen zkrátka rádi sledujeme, jak za nás problémy světa řeší někdo jiný.

Na počátku jara 2023 rozšířil server Audioteka.cz svou nabídku i o zvukovou podobu první knihy ze zatím dvanáctidílné série Šedý muž (The Gray Man, 2009, česky prvně 2021), za jejímž zrodem stojí Mark Greaney. Podle překladu Ivana Ryčovského audioknihu namluvil Martin Stránský.

Šedý muž je sice asi nejznámější Greaneyho literární práce, ale zapomínat bychom neměli ani na jeho autorské partnerství s Tomem Clancym v akční sérii s Jackem Ryanem v hlavní roli. Na druhou stranu právě úvodní příběh Šedého muže probudil zájem filmařů, jenž vyústil ve stejnojmenné filmové zpracování v režii Netflixu s premiérou v roce 2022.

Šedý muž nabízí téměř klasický koncept (téměř) charakterního nájemného zabijáka. Tato myšlenka rozhodně není ojedinělá, ale zřejmě jde o tak lákavé téma, že se k němu autoři stále vracejí. Připomeňme si třeba Billyho Summerse od Stephena Kinga, Já, poutník z pera Terryho Hayese (audioknihu namluvil také Martin Stránský), ale i z domácích zdrojů třeba nedávno vydaný Vlastní zákon od Dalibora Boubína (kde se trochu srovnává genderové skóre). Zmíněné příklady sice sdílejí myšlenku moderního Zorro mstitele, ale liší se pozadím, z něhož jejich aktéři pocházejí, stejně jako v míře jejich fyzické odolnosti, výbavy a záběru zájmů.

Šedý muž se hned v úvodu představí jako legenda, jejíž sláva v kruzích „gunmenů“ nabývá až mytických rozměrů. Přesto jde o muže z masa a krve. Na cestě kdesi mezi třicítkou a čtyřicítkou tedy není již žádný zelenáč, ale ještě ani kmet. Šedý muž, civilním jménem Court Gentry, se před časem znelíbil CIA, v jejíž speciální jednotce roky působil. Aniž by přesně věděl, co k tomu vedlo, ocitl se na seznamu cílů nejen své bývalé mateřské organizace, ale i většiny zpravodajských služeb, Interpol nevyjímaje. Pověst a výsledky ale znamenají jedno: vždy se najde nějaký zájemce o jeho služby. V tomto případě Donald Fitzroy, hlava jednoho z ekonomických impérií. Ten služby Šedého muže nejen využívá, ale i prodává dále. A tak když Gentry splní úkol a zabije bratra odstupujícího nigerijského prezidenta, spustí se nová vlna zájmu o hlavu Šedého muže. Doslova. Nigerijci ji chtějí doručit v chlazeném boxu, jinak nepodepíší miliardový kontrakt se společností… ale to už zabíháme do spletitých kliček mocenských a politických vlivů. Podstatnou informací zůstává fakt, že Šedý muž se pouští do soukromé mise, která ho vede napříč Evropou až do Normandie, kde padouši drží jako rukojmí Fitzroyovu rodinu. A jak asi čtenáři tuší, to neměli dělat…

Napříč čtenářským světem se skloňuje věrohodnost takového příběhu. Court Gentry je bezpočtukrát zraněn – poměrně zkraje postřelen do nohy, později pobodán skleněnými střepy, bodnut do břicha nožem, a tak dále. Jak se přibližuje ke svému cíli, stává se z něj spíš sbírka obvazů a regulérní závislák na omamných prostředcích než ukázka zdravé síly. Přesto jde dál a odstraňuje jednu skupinu elitních zabijáků za druhou. Pár takových zvládne dokonce i v Praze. Čtenáři si tedy mohou vybrat: buď dají na to, že Šedý muž je nereálná postava disponující nelidskou odolností (vzpomeňte, kolikrát jste si třeba ukopli palec a jak to sakra bolelo), nebo se smíří s možností, že síla vůle, trénink a předurčení mají svou váhu, a že trocha toho štěstí, bez nějž by Court Gentry nejspíš nedokázal hned v úvodních scénách příběhu ani opustit Blízký východ, je zkrátka také na místě. Osobně dávám přednost druhé možnosti, protože ta nabízí naději.

Šedý muž jako postava, dle mého soudu, nepůsobí jako někdo nereálný. Autor ho sice protahuje peklem, ale dává mu do vínku schopnost vnímat jak bolest a utrpení, tak mít soucit a odpovědnost. Court Gentry nezabíjí policisty, i když mu jdou zrovna po krku. Zachraňuje ty, kdo si to v jeho očích zaslouží, i když tím ohrožuje sám sebe (viz hned zkraje knihy jediný přeživší z posádky sestřeleného vrtulníku kdesi v Iráku). A je samozřejmě mužem svého slova. Co rozhodně není – není superman. Jeho kosti se dokážou zlomit. A nezahojí se z minuty na minutu. Jeho síly slábnou. Potřebuje pomoc. A dokáže ji získat. Zkrátka, Šedý muž, jakkoli to může leckomu připadat naivní, je jenom člověk. Trénovanější a talentovanější než mnozí jiní. Je profesionál v tom, co dělá.

Lehce přes tři stovky stran tištěné předlohy reprezentuje ve zvukové podobě třicet osm souborů ve formátu mp3. Co audioknize o délce dvanáct a tři čtvrtě hodiny dává předpoklad, že bude vnímána pozitivně, je projev jejího interpreta. Martin Stránský (toho času člen činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni) dokáže uchvátit a zaujmout. Nejde jen o skvěle posazenou barvu hlasu, jejíž drsná intonace k příběhům tohoto typu dokonale sedne, ale hlavně o další projev profesionality – tentokrát v umění přednést text tak, že posluchače pohltí a nedá mu ani na okamžik vydechnout.

Takže tady máme nového akčního hrdinu. Zatímco se jeho tvůrce Mark Greaney pyšní od února 2023 již dvanáctým pokračováním série Šedého muže, do češtiny byly dosud přeloženy jen první tři tituly. Kromě stejnojmenného prvního dílu jde o druhý s názvem Na mušce (On Target, 2010, česky 2022) a třetí Neřízená střela (Ballistic, 2011, česky 2023). Na audioverze obou zbylých se spolu brzy podíváme.

Je velmi pravděpodobné, že pozornost tuzemských nakladatelů zaujalo až výše zmíněné filmové zpracování. Z mého pohledu tento konkrétní film knize spíš ubližuje, protože si z ní bere jen střípky, které nesourodým způsobem slepuje do nových a těžko uvěřitelných scén. Pokřivuje také celou motivaci hlavního hrdiny natolik, že se z něj stává jen neprůstřelná figurka, která si ve světě i jen trochu logicky uvažujících diváků mnoho přízně nezíská. Ostatně i přes svůj enormní rozpočet dvou set milionů dolarů (vyhozených zcela jistě za automobilové honičky a zvláštní efekty ve spojení se všeobecnou destrukcí – tady si na své nechvalně přišla zvlášť Praha jako jedna z filmových lokalit) si film mnoho přízně nezískal, o čemž svědčí i oprávněně chabé hodnocení na ČSFD (59 %). Takže moje rada na závěr: chcete-li si příběhy Šedého muže užít, dejte přednost knize nebo hlasu Martina Stránského a obrazovce se velkým obloukem vyhněte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠedý muž

Greaney, Mark

Audioknihy Témbr, 2023

Napsat komentář