Postava bohyně v literatuře

pr uvodni zdenek stipl
V nové knize Zdeňka Štipla se můžete seznámit s postavou bohyně. A to nejenom z pohledu mýtů a vyprávění, ale také s odborným výkladem a vsazením do historického kontextu. Máte-li blízko k této tematice, jistě pro vás kniha bude poutavým a zajímavým čtením.

Dévímáhátmja je vůbec prvním dochovaným dílem sanskrtské literatury, které se soustavně zabývá postavou bohyně. Třebaže se nad přesnou datací tohoto nepříliš rozsáhlého anonymního spisu vznáší řada otazníků, od okamžiku jeho vzniku se jedná o konstitutivní kanonický text nového náboženského proudu, tzv. šaktismu, který Indii ve druhé polovině prvního tisíciletí zaplavil a jako mocný živel v ní dodnes zůstává přítomen. Podle nábožensko-filozofického přesvědčení šaktismu je bůh jakožto nejzazší realita ztotožněn se ženou, jež stojí nad vesmírem, současně je v něm však vždy nerozlučně přítomna. Dévímáhátmja se rovněž stala textem liturgickým, protože její verše jsou již po staletí dennodenně recitovány v nesčetných chrámech i domácnostech během rituálů k poctě bohyně. Vyprávěcí jádro spisu tvoří tři slavné mýty líčící vítězství bohyně nad silami zla, které se v indické kultuře dočkaly mnoha uměleckých ztvárnění i variací. Hymny, jež bohyni oslavují, jsou pak pěknou ukázkou tohoto v sanskrtské literatuře tolik oblíbeného žánru. Český překlad doprovází odborný úvod zasazující kult bohyně do historického kontextu vývoje indických náboženských představ, interpretace celého spisu i jeho dílčích pasáží a také množství vysvětlujících poznámek.

Dévímáhátmja: Oslava bohyně

Autor: Zdeněk Štipl

Počet stran: 148
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3426-7
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Dévímáhátmja: Oslava bohyně vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

(16) Brahmova síla dala vzniknout chodidlům, síla Slunce prstům na nohou, síla Vasuů prstům na rukou a síla Kubérova jejímu nosu. (17) Pradžápatiho síla dala té ženě zuby a síla Agniho nechala vzniknout trojici jejích očí. (18) Síla pocházející ze Svítání a Stmívání stvořila její obočí a síla Větru uši. A také všechno, co vzešlo ze síly ostatních bohů, tvořilo součást požehnané [bohyně]. (19) Když ji bozi spatřili, navzdory soužení, jež jim přivodil Mahiša, se všichni počali radovat. Každý z bohů ji pak podaroval svou vlastní zbraní. (20) Šiva dal té [ženě] kopí, jež vytáhl ze svého kopí, a Višnu disk pocházející z jeho vlastního disku.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Zdeněk Štipl, Ph.D. (*1976) je indolog, působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde vyučuje sanskrt, dějiny Indie a indické náboženské tradice. Indii pravidelně navštěvuje od roku 1996. Nakladatelství Academia vydalo v roce 2021 jeho rozsáhlý překlad X. knihy Bhágavatapurány pod názvem Život vznešeného Kršny.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDévímáhátmja: Oslava bohyně

Štipl, Zdeněk

Academia, 2023

Napsat komentář