Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. července 2023

nenechte_si_ujit
Červenec se přehoupl do své druhé poloviny a s ním i Měsíc autorského čtení. Pokud tedy budete v následujícím týdnu v Brně nebo Ostravě, určitě si zajděte poslechnout některé ze zajímavých čtení českých i norských autorů.

Brněnský Měsíc autorského čtení

V úterý 18. července od 19.00 v Brně bude číst ze své tvorby Gunstein Bakke. Jeho kariéru odstartoval na počátku nového milénia román Kontoret (Kancelář). Ovšem až jeho třetí román Maud a Aud mu zajistil potlesk literárních kritiků a spolu s Cenou Evropské unie za literaturu také slávu na norské i evropské scéně. Zpracoval v něm globální fenomén automobilové dopravy a jejího vlivu na dnešní svět. V románu V očekávání pak na skutečném příběhu Julie Pastrany, známé jako opičí žena (protože její tvář i tělo pokrývaly vousy) vystavěl román o těhotenství a o lidské identitě.

Ve středu 19. července se od 20.30 můžete těšit na autorské čtení básnířky, publicistky a editorky Simony Rackové. Je držitelkou Drážďanské ceny lyriky (2016). Vydala básnické sbírky Přítelkyně (2007), Město, které není (2009), Tance (2015), Zatímco hlídací psi spí (2017), Noční převádění mláďat (2021). Dále publikovala knížku pro mládež Papírová kočka (2022).

Ve čtvrtek 20. července se od 20.30 můžete setkat s básníkem, prozaikem, publicistou, sochařem, malířem a kreslířem Jaroslavem Kovandou. Vydal na dvacet knížek, mimo jiné Za oknem Erben (1999), Žádný žebř (2005), Gumový betlém (2010), Kufr z pískovce (2016), Moje přítelkyně žížala (2019), Cirkus Brüno (2019), Za oknem Mitterrand (2020), Spolhaus (2022), naposledy pod názvem Za oknem Kovanda mohutný výbor ze své tvorby (2023).

V pátek 21. července se od 19.00 návštěvníkům představí norská novinářka a spisovatelka Lotta Elstadová. Napsala tři romány, její knihy jsou chytré, kousavé a plné humoru. Pokud někdo dokázal napsat zábavnou knihu o právu na adopci, je to právě Lotta Elstadová v románu Jeg nekter å tenke (Odmítám myslet).

V neděli 23. července přijďte ve 20.30 na autroské čtení písničkáře, textaře, básníka, prozaika, autora knížek pro děti, překladatele z francouzštiny, scenáristy a fejetonisty Jiřího Dědečka. Svůj život a dílo představil v knižním rozhovoru s Janem Šulcem: Jiří Dědeček – pohyblivý cíl (2020). Dále napsal básnickou sbírku Slizské písně, zpěvník Láska, smrt a jiné odrhovačky či pro děti Jede jede klokan.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ostravě se v pondělí 17. července od 19.00 můžete těšit na Ondřeje Buddeuse. Vystudoval překladatelství (němčina) a nordistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je autorem sbírek básní a knížek pro děti a mládež, například Rorýsy (2012; Cena Jiřího Ortena, 2013) a Hlava v hlavě (2013, s Davidem Böhmem; Magnesia Litera za knihu pro děti, 2014). Poezii spojuje s výtvarným projevem, performancí a hudbou.

Ve středu 19. července si od 19.00 nenechte ujít autorské čtení spisovatele a překladatele Jana Nováka. Je autorem několika divadelních her, filmových a komiksových scénářů, knižních rozhovorů a především knih prózy (naposledy Těžký prachy, 2022). Nejvýrazněji na sebe upozornil románem Zatím dobrý (2004), scénáři ke komiksům Zátopek: … když nemůžeš, tak přidej! (2016) a Čáslavská (2018; oba s Jaromírem 99) a jako spoluautor autobiografií Miloše Formana (Co já vím?, 2013) a Lubomíra Kaválka (Rozehraný život, 2023) a jako životopisec Milana Kundery (Kundera: Český život a doba, 2020).

V pátek 20. července od 19.00 bude v Ostravě jedna z nejtalentovanějších mladých skandinávských autorek Susanne Skogstadová. Literární prvotinu vydala ve dvaceti šesti letech, věnuje se v ní tématu stáří, samotě a protikladu mezi minulostí prodchnutou láskou a přítomností naplněnou ztrátou a žalem.  Její debut, v němž zachytila rovněž rozporuplný vztah dnešní společnosti ke starým lidem, vyšel česky pod názvem Tišina.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář