Dobrodružná procházka historií

zajimava-historie
Dnešní tipy se zaměřují na historickou beletrii. Nechte se přenést do Afriky v 16. století či do Berlína ve 20. letech 20. století. Další příběh se odehrává na jihu USA a v Mexiku před druhou světovou válkou a v posledním navštívíte cambridgeskou elitu v poválečném období…

Do 16. století vás ve své knize Černá sága zavede česká spisovatelka Ludmila Vaňková. Pusťte se do čtení a staňte se svědky zkázy černého kontinentu – děj je totiž zasazen do Afriky.

Příběh lásky dvou přátel na život a na smrt, bílého českého exulanta a černého potomka songhajských císařů, k jediné ženě se odehrává v Africe 16. století, kde mocné říše s vyspělou kulturou, vysokým stupněm vzdělání a s pevnými vazbami na tehdejší svět křesťanský i muslimský udržovaly rovnoprávné diplomatické styky s vyspělými státy do všech světových stran, ale kvůli vzájemné nesnášenlivosti a nedokonalému vyzbrojení jen těžce odolávaly tlaku bezohledných otrokářů. Říše za říší se hrdinům Černá ságy hroutí v patách a čtenář se tak stává svědkem zkázy černého kontinentu. Je to Afrika v posledních minutách před zánikem své původní civilizace.

Černá sága

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 172×245 mm
ISBN: 978-80-7244-479-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Černá sága vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Ludmila Vaňková (1927–2022) byla spisovatelka historických románů, novinářka, překladatelka a redaktorka. Věnovala se divadlu a divadelní kritice. Její literární dílo zahrnuje nyní již 35 románů, které stále znovu a znovu vycházejí. Stěžejní část tvoří královské románové ságy Přemyslovců a Lucemburků, ve kterých ožilo slavné údobí českých dějin 13. až 14. století, kdy se království v srdci Evropy stalo jednou z nejvýznamnějších velmocí středověku.
Románová šíře, bohatství historie a dějů, vytvořených autorčinou fantazií i z nepatrných zmínek středověkých kronik, stovky postav s romanticky vzrušujícími příběhy i porozumění dávným lidským osudům, to vše nadchlo milovníky románové četby a její knihy se staly nejčtenější současnou českou historickou beletrií. Smysl pro odhalování tajemství a hledání neznámých světů ji inspirovaly k napsání sci-fi románů s utopicko-fantastickými prvky, v nichž se výjimečně nedívá jen do minulosti, ale hlavně do budoucnosti.
Napsala román ze současnosti Domeček na Vesuvu, inspirovaný zkušenostmi, které nasbírala na dráze, když v době normalizace pracovala jako výhybkářka ve stanici Karlštejn. Dále napsala např. Mosty přes propast časuPřemyslovci – Z milosti BožíPřemyslovci – Zrození královstvíŽivot na rozhraní věkůRozděl a panujKarel IV. Otec vlastiStříbrný jednorožec a další. Přeložila autobiografický román Tajný život Salvadora Dalího.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Ve 20. letech 20. století se odehrává román nazvaný Dům knih, který napsala Beate Rygiert. Seznamte se s osudem rozvedené novinářky a nahlédněte do zákulisí známého nakladatelského domu.

Berlín, zlatá 20. léta minulého století. Do nakladatelského domu Ullstein přichází rozvedená novinářka Rosalie, která je zároveň nejlepší přítelkyní redaktorky a úspěšné spisovatelky Vicki Baumové. Když se krásná a zároveň chytrá Rosalie na jednom banketu náhodou setká s generálním ředitelem nakladatelského impéria Franzem Ullsteinem, okamžitě mu učaruje. Z pohádkového setkání se však postupně vyvíjí skandál. Milostné aféry, kariéra, špionáž – témata, která se tak často objevují na titulních stranách novin a časopisů z produkce nakladatelského domu Ullstein, se nyní stávají ústředním tématem jejich rodiny.
Jak moc se tři sebevědomé ženy dokáží postavit společenskému tlaku a zaběhnutým pravidlům? Poutavý příběh inspirovaný skutečnými událostmi a zároveň fundovaný náhled do zákulisí známého nakladatelského domu. 

Dům knih

Autorka: Beate Rygiert
Přeložila: Miloslava Hnízdilová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-249-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Dům knih vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Řidič zabručel něco nesrozumitelného a konečně zabočil do Kochovy ulice. Zastavil před rohovým domem u křižovatky s Charlottinou ulicí, velkolepou třípatrovou budovou s číslem 23. „Bez úhony, slečinko,“ prohlásil drze a posunul si svou čepici do týla, přidržel jí dvířka, a zatímco vystupovala, zíral na její nohy v hedvábných punčochách a řemínkových sandálech s vysokými podpatky. Bože, pomyslela si Rosalie, jak jiný je život v Paříži. Pokaždé, když se odtud vrátila do Berlína, potřebovala alespoň den, aby si zvykla na zdejší způsoby chování. Vtiskla muži do dlaně bankovku a vstoupila do budovy otáčivými dveřmi, nad nimiž držela stráž velká, do kamene vytesaná sova.
Jako vždy, když překročila tento práh, začalo její srdce i teď tlouct v jiném rytmu. Tady byl domov tištěného slova a největšího nakladatelského impéria Evropy. Samozřejmě: Paříž má víc šarmu, víc vznešenosti a elegance, ať si přítelkyně Vicki Baumová říká, co chce. Avšak nakladatelský dům Ullstein stojí v Berlíně a nic podobného nikde jinde neexistuje. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Beate Rygiert je německá spisovatelka, scenáristka a režisérka.

————————————————

Cormac McCarthy napsal román s filozofickým podtextem z meziválečného období o pomstě dvou bratrů. Nenechte si ujít druhý díl Hraniční trilogie s názvem Hranice.

Román Hranice z roku 1994 je druhým dílem McCarthyho legendární Hraniční trilogie. Odehrává na jihu Spojených států a v Mexiku před druhou světovou válkou a pojednává o překročení pomyslného prahu dospělosti dvou dospívajících bratrů v sepětí s přírodou, jejími odvěkými rytmy, na pozadí boje dobra a zla. Knihu lze v podstatě číst jako western – jako příběh synů, kteří se rozhodli pomstít své zavražděné rodiče. Ale stejně jako v mnoha svých dalších dílech autor i zde překračuje žánrové omezení a nabízí čtenáři filosoficky založenou, barvitou a zároveň čtivou prózu, která precizně předvádí prastaré pravdy o lidském údělu.

Hranice

Autor: Cormac McCarthy
Přeložil: Tomáš Hrách

Počet stran: 416
Vazba: vázaný blok
Formát: 120×198 mm
ISBN: 978-80-257-4105-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Hranice vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Když odjížděli z Grantova okresu na jih, byl Boyd ještě skoro batole a nově vytvořený okres, co mu dali jméno Hidalgo, nebyl o moc starší. V kraji, který opouštěli, ležely kosti sestry a babičky z matčiny strany. Nový kraj byl bohatý a divoký. Mohli jste dojet až do Mexika a nenarazit přitom na jediný plot. Vezl Boyda na přední rozsoše sedla a vykládal mu, jak se v angličtině a španělštině říká ptákům, zvířatům a útvarům v krajině. V novém domě měli pokoj hned vedle kuchyně; v noci kolikrát nespal, poslouchal, jak jeho bratr ve tmě oddechuje, a polohlasem mu šeptal, co všechno spolu zažijí a jak se budou mít. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Cormac McCarthy se narodil roku 1933 v rhodeislandské Providence na východním pobřeží Spojených států, jako třetí ze šesti dětí. Roku 1937 se jeho rodina přestěhovala do Knoxvillu. Krajina, kultura a povahopis východního Tennessee a Appalačských hor mladého spisovatele výrazně ovlivnily a odrážejí se zejména v jeho prvních čtyřech románech: Strážce saduVnější tmaDítě Boží a Suttree (1979). V následujících dílech se už autor zabývá americkým Jihozápadem, kam se na konci sedmdesátých let přesunul: své opus magnum Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě tvořil čtyři roky v texaském El Pasu. Poté přišla „Hraničářská trilogie“: Všichni krásní koněHraniceMěsta na planině, a s ní i zájem médií, čtenářstva a mohutný komerční úspěch. Pozici stěžejního amerického romanopisce stvrdil Cormac McCarthy svými dalšími dvěma romány, „thrillerem“ Tahle země není pro starý a postapokalyptickým podobenstvím Cesta, za nějž získal Pulitzerovu cenu za literaturu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

A na závěr tu máme třetí díl série Cliftonova kronika, jejímž autorem je Jeffrey Archer. Kdo zdědí rodinné bohatství Barringtonů? Jaký osud čeká Harryho Cliftona a Gilese Barringtona? Zavítejte mezi cambridgeskou elitu v poválečném období a odhalte Přísně střežené tajemství.

Píše se rok 1945 a Sněmovna lordů hlasuje o tom, kdo zdědí rodinné bohatství Barringtonů. A rozhodující hlas lorda kancléře zamíchá kartami jak Harryho Cliftona, tak Gilese Barringtona.
Harry se vrací do Ameriky, aby tam propagoval svůj nejnovější román. Jeho milovaná Emma mezitím pátrá po malé holčičce, která se objevila v kanceláři jejího otce tu noc, kdy byl Hugo Barrington zavražděn. Giles zatím musí ve volbách obhájit své místo v Dolní sněmovně, a když zjistí, koho mu konzervativci vybrali jako soupeře, je zděšený. Na scénu přichází nová generace Cliftonů a je to právě Sebastian, syn Harryho a Emmy, kdo významně ovlivní osud svého strýce.
V roce 1957 Sebastian získá stipendium na Univerzitě v Cambridgi. Je ale ze školy vyloučen a zaplete se do mezinárodního podvodu s uměním, ve kterém figuruje velmi cenná Rodinova socha. Stane se ze Sebastiana milionář? Dokončí studium na Cambridgi? A je jeho život v ohrožení?
Přísně střežené tajemství, třetí díl ságy Cliftonova kronika od bestsellerového autora
Jeffreyho Archera, vás zavede do Sněmovny lordů, mezi cambridgeskou elitu i daleko za oceán. Současně na povrch vyplouvají skutečnosti, které mohou ohrozit životy všech, kdo se o nich dozvědí. Vydrží rodinné vazby pod tlakem ambicí nové generace?

Přísně střežené tajemství

Autor: Jeffrey Archer
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 446
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-445-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Přísně střežené tajemství vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Big Ben odbil čtyřikrát.
Třebaže lorda kancléře zmáhala únava a cítil se zcela vysílený vším, co se ten večer odehrálo, v žilách mu pořád proudilo dost adrenalinu, aby se mu vůbec nedařilo usnout. Ujistil přítomné lordy, že v případu Barrington versus Clifton zabývajícím se otázkou, který z mladých mužů má zdědit starobylý titul a ohromný rodinný majetek, vydá rozhodnutí.
Znovu zvažoval fakta, protože věřil, že právě fakta, a jenom ona, mají mít vliv na jeho finální verdikt.
Když před nějakými čtyřiceti lety nastoupil po studiích na roční právnickou praxi, jeho vedoucí advokát mu radil, že pokud jde o vynesení rozsudku, ať už v případě klienta, nebo kauzy, která před ním leží, musí se oprostit od veškerých osobních pocitů, nálad nebo předsudků. Právničina není profese pro malomyslné nebo romantiky, zdůrazňoval. Avšak po čtyřech dekádách, kdy se touto mantrou řídil, musel lord kancléř přiznat, že se nikdy nesetkal s případem, který by byl tak dokonale vyvážený. V duchu si přál, aby F. E. Smith stále žil a on mohl vyhledat jeho radu.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Jeffrey Archer je jedním z nejúspěšnějších současných autorů beletrie. Prodeje jeho knih přesáhly už 275 milionů výtisků v 97 zemích světa. Jako spisovatel je velmi disciplinovaný, protože každý román přepracovává i čtrnáctkrát, a kromě toho do svých příběhů vnáší spoustu zajímavých zákulisních informací. Jeho knihy představují fascinující vhled do mnoha oblastí, ať už Archer čerpá inspiraci z vlastní politické kariéry, lásky k umění nebo celé škály témat, s nimiž přišel do styku díky široké síti přátelství, kterou si vybudoval během desítek let na britské politické scéně. Jeffrey Archer je členem Sněmovny lordů, s manželkou Mary mají dva syny, dvě vnučky a tři vnuky. Svůj čas tráví střídavě v Londýně, Grantchesteru v Cambridgi a na Mallorce, kde píše první verzi každé nové knihy. Čtenáři mohou znát jeho díla Toulec plný šípůDvanáct falešných stopDevítiocasá kočka a předchozí díly ze série Cliftonova kronikaJen čas ukáže a Otcovy hříchy.

Zdroj informací: Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerná sága

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2023

zobrazit info o knizeDům knih

Rygiert, Beate

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeHranice

McCarthy, Cormac

Argo, 2023

zobrazit info o knizePřísně střežené tajemství

Archer, Jeffrey

Mystery Press, 2023

Napsat komentář