Postapokalyptický svět

Cesta
Americký spisovatel Cormac McCarthy stvořil ve svém románu svět, který prošel apokalypsou. Čtenář sleduje putování otce a syna bezútěšnou krajinou. Mají stále naději? Román Cesta byl oceněn v roce 2007 Pulitzerovou cenou.

McCarthy v románu Cesta stroze a lapidárně líčí svět po globální katastrofě – přesně domýšlí jeho podobu i jednání přeživších ve světě, kde z někdejší civilizace nezůstalo téměř nic. Děj Cesty tvoří putování otce a syna pustou, bezútěšnou krajinou, trvale zakrytou příkrovem mraků. Poutníci směřují k moři, vedeni neurčitou nadějí, jejíž chatrnost si dobře uvědomují. Většinu času hladoví, přespávají v lesích a pod mosty, vyhýbají se lidem, protože od těch, co přežili, se nedá čekat nic dobrého. Otec vynakládá veškeré úsilí na to, aby syna před světem uchránil a dovedl k cíli, protože tento úkol je to jediné, co má ještě smysl. A možná nejen pro něj samotného.

Ukázka z knihy

Když se vrátil, chlapec ještě spal. Stáhl z něj modrou nepromokavou plachtu, složil ji a odnesl do nákupního vozíku ze supermarketu; igelitovou plachtu uložil a donesl talíře, kukuřičné koláčky v igelitovém sáčku a umělohmotnou lahev se sirupem. Rozprostřel na zemi malý kousek plachty, který používali jako stolek, nachystal všechno k snídani a pak z pouzdra u opasku vytáhl revolver, položil ho na ubrus a jen tak seděl a díval se na spícího chlapce. (str. 10)

Cesta

Autor: Cormac McCarthy
Přeložil: Jiří Hrubý

Počet stran: 192
Vazba: flexi
Formát: 123×201 mm
ISBN: 978-80-257-2867-3
Doporučená cena: 278 Kč

 

 

Knihu Cesta vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Cormac McCarthy (1933) je americký spisovatel a scenárista (film Konzultant Ridleyho Scotta); bývá řazen k nejvýznamnějším prozaikům současnosti, bývá srovnáván s Williamem Faulknerem. Debutoval v roce 1965 románem Strážce sadu, z jeho dalších knih jmenujme např. tzv. Hraniční trilogii (Všichni krásní koně, Hranice, Města na planině) anebo Tahle země není pro starý. Cesta (2006) je zatím poslední McCarthyho román, získal Pulitzerovu cenu a vznikl podle něj i film (2009). Zfilmováno bylo i několik dalších jeho knih – Všichni krásní koně (český název Krása divokých koní, 2000), Tahle země není pro starý (2007); snímek získal množství filmových ocenění včetně čtyř Oscarů; Boží stvoření (2013).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta

McCarthy, Cormac

Argo, 2019

Napsat komentář