Pocta Karlu IV.

kareliv.
Dnešní tipy jsou, jak napovídá název článku, poctou panovníkovi, od jehož narození tuto sobotu uplyne rovných 700 let a který je největším Čechem.

Jako první knihu vám představíme opravdový unikát – šestidílný románový cyklus Ludmily Vaňkové, jež vytvořila pravděpodobně nejobsáhlejší dílo věnující se životu Karla IV. Cyklus, jehož grafická úprava čtenáře uhrane, navíc provází nádherné ilustrace, které celé kouzlo příběhu potvrzují!

Karel IV. Otec vlasti

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 752
Vazba: vázaná
Formát: 240×320 mm
ISBN: 978-80-7244-398-7
Doporučená cena: 1999 Kč

 

LIMITOVANÁ EDICE – Šestidílná historická sága je nejznámější a také nejobsáhlejší román o Karlu IV. Vychází v jedné knize s bohatým barevným obrazovým doprovodem a v exkluzivní grafické úpravě. Výjimečná románová kronika Ludmily Vaňkové dala Otci vlasti podobu člověka, který je nám blízký i dnes, kdy je podle mínění národa Karel IV. největší Čech.

karel iv

Knihu Karel IV. Otec vlasti vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

kareliv.

Pročtěte si také ukázku ze stránek nakladatelství!

Ludmila Vaňková

Ludmila Vaňková (*1927), spisovatelka historických románů, novinářka, překladatelka a redaktorka, se věnovala divadlu a divadelní kritice. Její literární dílo zahrnuje nyní již 31 románů, které stále znovu a znovu vycházejí. Stěžejní část tvoří královské románové ságy Přemyslovců a Lucemburků, ve kterých ožilo slavné údobí českých dějin 13.–14. století, kdy se království v srdci Evropy stalo jednou z nejvýznamnějších velmocí středověku.

Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Šulc-Švarc.

————————————————

V další knize odhaluje Jan Novák méně známou stránku Karlova života. Kniha Karel IV. – mystik a čaroděj je příběhem panovníka, který, kromě toho, že byl schopným státníkem, měl také nadpřirozené schopnosti včetně vidění do budoucnosti!

Karel IV. – mystik a čaroděj

Autor: Jan Novák

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7543-047-2
Doporučená cena: 279 Kč

 

Karel IV. byl nepochybně schopný státník a nadprůměrně vzdělaný panovník, duchovně založený. Navíc disponoval mimosmyslovými schopnostmi i viděním budoucích událostí, podle nichž do značné míry usměrňoval své kroky. Kniha je pohledem na tajemnou a málo známou tvář Karla IV. i dávné doby, kdy se Čechy ocitly na křižovatce dějin.

Knihu Karel IV. vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Teoreticky tedy je Karel po meči potomkem nadpřirozené bytosti, pohříchu však zrozené pouze z fantazie Jana z Arrasu. Po přeslici – tedy ze strany matky Elišky, pocházející z přemyslovského rodu – byly šance na dědění mimosmyslových schopností a sklonu k zálibě v tajných naukách větší. A to nejen díky genům mytické zakladatelky rodu vědmy Libuše a její sestry čarodějnice a pohanské kněžky Tety. Málo se ví, že ne všichni Přemyslovci se věnovali jen vyvražďování, oslepování a vyklešťování příbuzných, někteří měli i kladný poměr k tajným vědám. Pár se jich dokonce intenzivně zabývalo alchymií, astrologií a ezoterikou vůbec. Kněžně Ludmile, která je na rozdíl od Libuše skutečnou bytostí z masa a kostí, bylo připisováno konání zázraků. (str. 2)

Ukázku z knihy naleznete také na stránkách nakladatelství!

————————————————

Autorka dnešní poslední knihy Veronika Válková čtenářům svět Karla IV. představila již v knize Dobrodružné výpravy do minulosti – Karel IV., kde přivedla na scénu hrdinku Báru, dospívající dívku z našeho světa, která se pomocí kouzelného atlasu dějin dostala do říše Karla IV. V pokračování příběhu se Bára do Karlova světa vrací, ale místo mladého kralevice nachází panovníka, jenž již dosáhl na dvě královské koruny a který by měl dbát především o blaho národa a neztrácet čas na rytířských turnajích, ale Karlovo srdce touží právě po takovém dobrodružství…

Král Karel IV.

Autorka: Veronika Válková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-247-5455-0
Doporučená cena: 179 Kč

 

Báře se naskytne úžasná příležitost setkat se znovu s Karlem IV. Jenže… Pro ni od posledního setkání uběhlo pár týdnů, pro Karla ale dvacet let. Pozná jí vůbec? Už to není pouhý kralevic, teď se pyšní rovnou dvěma královskými korunami a usiluje o korunu císařskou. A pořád je to rytíř tělem a duší, který nade vše miluje turnaje. Jenže Karel, jako dvojnásobný král, se svým životem nesmí hazardovat. A tak se na rytířské hry vydává na zapřenou. Jenže na jednom turnaji se stane něco strašlivého…

Knihu Král Karel IV. vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

„Vyprávěj. Prosím tě, převyprávěj mi to celé znovu,“ požádal ji Karel a Bára bez přemlouvání spustila. Líčila mu všechno s co největšími podrobnostmi, protože pochopila, po čem Karel touží – chce se vrátit o dvacet let zpátky, chce znovu prožít to příjemné šimrání motýlích křídel v žaludku při pohledu na milovanou dívku, jejíž jméno nezná a o níž netuší, že je jeho zákonnou manželkou, chce znovu cítit dotyk jejích vlasů na své tváři, když s ní šplhá z hradeb dolů, chce si připomenout zázrak prvního polibku, o němž si tehdy myslel, že bude poslední a jediný… (str. 91)

Veronika Válková

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrál Karel IV.
Osudový turnaj

Válková, Veronika

Grada, 2016

zobrazit info o knizeKarel IV. – mystik a čaroděj

Novák, Jan A.

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeKarel IV. Otec vlasti

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2016

Napsat komentář