Ani za mřížemi nemarní čas

Archer_DevitiocasaKocka_audio
Někteří odsouzení propadnou za mřížemi letargii a pocitu křivdy. Rezignují. Jiní se vrhnou na zvedání činek a budují si úctyhodnou muskulaturu. A pak jsou tu mistři slova. Ti pozorně naslouchají a ptají se, aby i v tomto prostředí objevili perly mezi zdánlivě obyčejnými lidskými příběhy.

V červnu 2022 se nabídka serveru Audioteka.cz rozrostla mimo jiné i o zvukovou podobu povídkové sbírky Devítiocasá kočka, jejímž autorem je slavný Jeffrey Archer. O překlad původní e-knižní předlohy se postarala Jindra Horynová. Interpretace se zhostil Tomáš Juřička.

Ačkoli je Jeffrey Archer britským autorem, jeho prvotina Ani o dolar míň, ani o dolar víc (Not a Penny More, Not a Penny Less) vyšla v roce 1974 nejprve ve Spojených státech, zatímco v autorově domovině teprve o dva roky později. Vydání Devítiocasé kočky (Cat O’Nine Tales, 2006) předcházely desítky románů i několik povídkových sbírek. Nejvýznamnějšími k dnešnímu tématu jsou ale tři publikace ze série Vězeňské deníky: Belmarsh: Peklo (Hell – Belmarsh, 2002, česky 2022), Wayland: Očistec (Purgatory – Wayland, 2003, česky 2022) a Heaven – North Sea Camp (2004, zatím bez překladu do češtiny). Proč právě ony? Protože mapují Archerův pobyt ve vězení, kam se dostal za křivou přísahu a falešné svědectví (což ho stálo i politickou kariéru). A právě zkušenost z vězeňských cel stojí za devíti ze dvanácti povídek Devítiocasé kočky.

Z výše řečeného vyplývá, že každá z dvanácti v Devítiocasé kočce zahrnutých povídek se orientuje na nějakou formu zločinu. Od defraudace, přes klasickou krádež, pravděpodobné sňatkové podvody, až k vraždě. Cokoli vás (ne)napadne, v této antologii pravděpodobně najdete. Některé příběhy pracují s pohledem třetí osoby, jiné mají formu zpovědi jednoho vězně druhému (lze tedy oprávněně předpokládat, že oním posluchačem se stal právě Jeffrey Archer). Těšit se lze na následující příběhy:  „Muž, který vyloupil vlastní poštu“ (The Man Who Robbed His Own Post Office), „Maestro“ (Maestro), „Tato voda není pitná“ (Don’t Drink the Water), „Ještě přeci není říjen“ (It Can’t Be October Already), „Červený král“ (The Red King), „Šalamounova moudrost“ (The Wisdom of Solomon), „Víš, co myslím?“ (Know What I Mean?), „Charita aneb Bližší košile než kabát“ (Charity Begin at Home“), „Aliby“ (The Alibi), „Řecká tragédie“ (A Greek Tragedy), „Komisař“ (The Commissioner) a „Každý vidí krásu jinde“ (In the Eye of the Beholder).

Ve zvukové podobě nalezneme v albu Devítiocasá kočka celkem šestnáct souborů ve formátu mp3. Z toho vyplývá, že delší příběhy rozdělili tvůrci audioknihy do dvou stop tak, aby jedna nepřesáhla zhruba tři čtvrtiny hodiny poslechu. Hlas Tomáše Juřičky, kterého známe z desítek televizních, filmových i divadelních adaptací, dodává celé nahrávce dojem dávné minulosti, a nebýt několika vysloveně současných indicií, člověk by snadno propadl pocitu, že naslouchá příběhům z doby, kam bychom zařadili spíše práce autorů jako Jerome Klapka Jerome nebo P. G. Wodehouse. Nicméně právě tato atmosféra dávné minulosti skvěle podtrhuje mnohými obdivovanou schopnost konzervace britské společnosti napříč staletími. Zkrátka, není nad starou dobrou imperiální Anglii, kde se věci a zvyky mění jen velice, opravdu velice zvolna.

Devítiocasá kočka se zvláště ve své audioknižní verzi stala mým věrným společníkem na cestách po rozpálených českých silnicích. Dokáže pobavit, možná i trochu poučit, ale hlavně posluchače naladí do pohody. Což je, v kontextu faktu, že hlavními hrdiny všech příběhů v ní obsažených jsou zločinci, trochu zvláštní, ne? A přece, člověk se jen stěží ubrání sympatiím. Nejedná se o ten nejlepší důkaz autorova mistrovství?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDevítiocasá kočka

Archer, Jeffrey

SAGA Egmont, 2022

Napsat komentář