Nenechte si ujít v týdnu od 8. do 14. května 2023

nenechte_si_ujit
Příští týden nás ve světě literatury čeká především 28. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2023. Dále si nenechte ujít třeba křest knihy Lucie Fedurcové nebo dvou románů amerického spisovatele Jacka Kerouaca.

Na úterý 9. května připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně čtení pro děti. Těšit se můžete na knihu britského autora Toma Gualda s názvem Malý dřevěný robot a polínková princezna. Vypráví o nerozlučných sourozencích, které od sebe jednoho dne oddělí nehoda. Dokáže bratříček svou sestřičku zachránit? Napínavé dobrodružství začne na pobočce Bohunice v 16.30.

Přesuneme se do Prahy, kde se v úterý 9. května budou křtít dva romány amerického spisovatele Jacka Kerouaca  Vize Gerarda (autor se zabývá vlastním dětstvím a smrtí svého bratra) a Maggie Cassidyová (autobiografický text o první lásce a vzájemném poznávání dvou lidí). O knihách budou debatovat jejich překladatelé Vít Penkala a Michala Marková a odpovědný redaktor Kerouacových sebraných spisů Petr Onufer, který Kerouaca rovněž překládá. Začátek je v Čítárně Unijazz v 19.00.

A vrátíme se do BrnaKnihovna Jiřího Mahena naplánovala na středu 10. května další čtení pro děti. Tentokrát z krásné vánoční knihy Nejkrásnější dárek od Jennifer Coulmannové. Veršovaný příběh plný zvířátek zaujme nejen děti. Chcete vědět, s kým stráví Štědrý den medvěd? Buďte na pobočce Černá Pole v 15.00.

Ve středu 10. května si nenechte ujít ani německo-český literární večer, který připravila Městská knihovna v Praze. Překladatelka a básnířka Martina Lisa bude číst ze svého poetického zápisníku Tage zählen (2021). Představí se také překladatelka Klára Goldstein, která napsala čtyři básnické knihy (za svou sbírku Falkenfrau byla nominována na Cenu Magnesia Litera za poezii). Akce začíná v Domě čtení na ulici Ruská od 19.00.

V sobotu 13. května bude v Praze pokřtěna kniha Lucie Fedurcové s názvem Tma je jen další druh světla. Lucie již několik let žije na Islandu a ve své knize vám odhalí krásy této země a seznámí vás s životem na islandském venkově. Křest začíná v pražském knihkupectví Božská lavice v 19.00.

A nyní se dostáváme ke slibovanému 28. mezinárodnímu knižnímu veletrhu a literárnímu festivalu Svět knihy Praha 2023. Koná se od čtvrtka 11. května do neděle 14. května na pražském Výstavišti. Tentokrát není čestným hostem žádná konkrétní země, ale celý veletrh se zakládá na konceptu „Autoři bez hranic“. Jde o reakci na současnou dobu, v níž jsou hranice – nejen ty fyzické, ale i kulturní, sociální, sexuální, žánrové či politické – čím dál méně zřetelné. A hosty jsou literáti, kteří pomyslné hranice překračují. Těšit se samozřejmě můžete i na bohatý program, který naleznete přímo na webu celé akce. My vám v následujících řádcích přinášíme alespoň dva tipy na akce, které byste si neměli nechat ujít.

sobotu 13. května si na festivalu Svět knihy přijďte poslechnout diskuzi o knize Mávnutí černými křídly, kterou napsala německá autorka knih pro děti a mládež Stefanie Höfler. Dozvíte se, jak různé životní těžkosti vnímá čtrnáctiletý Ben. Diskuze se zúčastní Kateřina Klabanová, překladatelka knihy, a Ruth Šormová, ředitelka organizace Cesta domů, pod jejíž značkou kniha v češtině vyšla. Diskuze začíná v 13.00 v Ateliéru Evropa.

Dále se v sobotu 13. května na festivalu Svět knihy můžete zúčastnit besedy s německou spisovatelkou Lucy Fricke. Napsala román Diplomatka – vypráví o ambiciózní německé konzulce, kterou jen tak něco nerozhází. Alespoň do okamžiku, kdy je přeložena do politicky rozjitřeného Istanbulu… Do diskuze se zapojí také překladatelka románu Michaela Škultéty. Beseda začíná v 16.00 v Ateliéru Evropa.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář