Fantasy dává křídla fantazii

fantasy uvodni(1)
Do knižních tipů jsme dnes pro vás vybrali tři horké fantasy novinky. Zaujmou dospívající čtenáře stejně jako ty již dospělé s vytříbenou fantazií a láskou právě k tomuto žánru.

Abigail je studentkou magie. A tak trochu se nudí… Zatímco její bratranec řeší kriminální případ na venkově, Abigail se propracuje k vlastní záhadě a je odhodlána odhalit všechna zlá tajemství, která s její záhadou souvisí. Je ale jasné, že to nebude jenom tak.

Je léto roku 2013 a Abigail, sestřenice Petera Granta, neví, co s volným časem. Ti, kdo ji znají, už tuší, že to nevěstí nic dobrého. Zatímco Peter někde na venkově řeší záludný kriminální případ s jednorožci, Abigail se dopracuje k vlastní záhadě – začne řešit případ teenagerů mizejících v londýnském parku Hampstead Heath. Zvláštní je, že mladí lidé se stačí vracet domů dřív, než se jejich zmizení začne plně věnovat policie. Po návratu jsou sice víceméně v pořádku, ale tajemstvím zůstává opředené místo, kam se poděli. Abigail, studentka magie, kterou vnímá jako nedílnou součást reality, se případem začne zabývat ve spolupráci se svým novým kamarádem Simonem a také už s dobře známými mluvícími liškami. V divočině Hampsteadu si vytkne za cíl zjistit, kdo za děsivými nekalostmi stojí a proč se jich dopouští.

Co dělala Abigail v létě

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4048-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Co dělala Abigail v létě vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To mě začne zajímat, protože i já jsem se na tomhle místě měla s někým setkat. S Natali, se spolužačkou ještě ze základky, kterou jsem už celou věčnost neviděla, ale která se zničehonic objevila v našem činžáku. Což je divné, protože by mě nikdy nenapadlo, že zná někoho z našich končin. Oba její rodiče dělali v médiích a dostali ji do Marylebone, zatímco já šla na Burghley. Když mě uviděla, přiběhla ke mně a objala mě a zeptala se, jestli by k nám nemohla zajít na pokec, jenže Paul v té chvíli zrovna dělal trochu bugr, takže jsme skončily v kavárně. Natali za mě zaplatila, což mi obvykle vadí, ale abych řekla pravdu, byla jsem šťastná, že můžu vypadnout z bytu, takže jsem nic nenamítala.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Ben Aaronovitch (*1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní, a vcelku svižně se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks, Transit, The Also People a So Vile a Sin. Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem. Můžeme zmínit třeba knihy Řeky Londýna, Měsíc nad Soho, Záludné léto, Historky z Rozmaru, Falešná hodnota, Noční kouzelnice, Nejodlehlejší stanice, Zvony Londýna a další.

Zdroj informací: Argo

————————————————

V druhé knize, kterou jsme pro vás vybrali, se společně s českým autorem Martinem Sládkem můžeme seznámit s žoldákem Haraldem. Ten je nejenom tak trochu rváč, ale i dobrodruh, a to s sebou mnohdy nese nemálo životních problémů.

Žoldák, rváč a dobrodruh Harald ví, že ke své smůle umí být dobrý i ve špatných věcech. Někdy tak dobrý, až je to úsměvné, ale tady není nic, čemu by se dalo smát. Tou první věcí je nechtěné zaplétání se do politiky, a té se Harald obvykle snaží vyhýbat jako viking kříži. Když je však politika vyvážena více než příjemnou odměnou za zajímavou zakázku, zradí Haralda jeho vlastní zvědavost. Maurští velvyslanci se ztrácejí jen jednou za život a co by jinému zlomilo hřbet, bere Harald jako výzvu. Druhou věcí je naplňování temných předtuch. To, co se původně zdálo být zajímavým pátráním v ulicích letní Paříže, se v rámci dvou horkých, napjatých a krajně hektických dnů změní v noční můru plnou plamenů, bolesti a těžkých rozhodnutí. Nic není zadarmo a Harald musí jít přes mrtvoly, protože zůstat pozadu za světem, který se mění rychleji, než kdo tuší, znamená jediné: rychlou smrt.

Železné srdce

Autor: Martin Sládek

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 128×206 mm
ISBN: 978-80-7588-421-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Železné srdce vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Pěvec Desiens se zamračil na svou loutnu, zjevně nespokojený s výsledkem rodících se veršů, a posílil múzu bohatým douškem vína. Zcela mu uniklo, že si při tom pocintal rozhalený aksamitový pláštík. Múzu přiživoval už od večerního klekání předešlého dne a inspirace zatím kladla odpor. Co mělo být pokračováním Le chanson de Arnulf de Reims, slavné umělcovy písně, nerodilo se právě snadno. Barda jsem znal teprve od počátku pitky, ale díky jeho vrozené žvanivosti jsem už věděl, že pokračování vzniká na panskou objednávku k příležitosti kvapem se blížících oslav.

K dispozici je také celá ukázka (v presskitu).

O autorovi

Martin Sládek (*1986) se narodil v Praze a po opuštění gymnázia se stal obětí lenosti, která mu zabránila vystudovat cokoli podstatného. Pracuje jako inženýr v korporátní společnosti a ve volných chvílích si užívá svou fantazii, jejíž část zachránil před výchovou doma i ve škole. Od dětství ho fascinovaly příběhy, psané (nejen) historií. V roce 2009 vyhrál soutěž O nejlepší fantasy, poté přispěl do antologií Fantasy 2009, Kadeti fantasie a Žoldnéři fantasie: Knížata páry a ducha. Následně mu vyšla sbírka postapo sci-fi povídek Nabídka, která se neodmítá, soubor dvou fantasy novel Hodina vlků a román Hladová smečka, spojené postavou tuláka a dobrodruha Haralda. Martin Sládek žije v Praze, z posledního manželství má malou dceru a zálibu nachází v ženách, cestování, motocyklu a sebeobraně. Čtenáři mohou znát také jeho knihu Časovládci: skryté ostří.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

A na závěr pro vás máme další pokračování už oblíbené fantasy série Vampýrská akademie. Rose opustila nejenom Akademii, ale také svoji nejlepší kamarádku a vydala se pronásledovat Dimitrije. Jedině tak totiž může splnit slib, který mu dala…

Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů. Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra? V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

Vampýrská akademie 4 – Krvavý slib

Autor: Richelle Mead
Přeložila: Katrin Mekki

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0564-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vampýrská akademie 4 – Krvavý slib vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

Po jeho proměně ho zbytek morojského světa považoval za mrtvého. Určitým způsobem mrtev opravdu byl. Ti, kteří se stanou Strigoji, ztratí veškerý smysl pro morálku a už nežijí tak jako dřív. Dokonce i když k proměně dojde nedobrovolně, nic se na tom nemění. Jsou potom zlí a krutí jako všichni Strigojové. Jejich dřívější osobnost úplně zmizí, takže je mnohem snazší myslet si, že dotyčný odešel do nebe nebo do dalšího života, než si představovat, jak za nocí číhá na své oběti. Já ale nedokázala na Dimitrije zapomenout ani se smířit s tím, že je v podstatě mrtvý. Miluju ho a mezi námi panoval takový soulad, že jsem někdy jen stěží rozeznávala, kde končím já a kde začíná on. Nedokázala jsem si ho vyrvat ze srdce – i když teď je z něj stvůra. Vím, že pořád ještě někde je. Nezapomněla jsem na rozhovor, který jsme spolu jednou vedli. Oba jsme se shodli na tom, že bychom radši byli mrtví – opravdu mrtví –, než abychom chodili po světě jako Strigojové.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Richelle Mead se narodila roku 1976 ve znamení Štíra. Je autorkou mezinárodního bestselleru Vampýrská akademie, na kterou volně navazují Pokrevní pouta. Velký ohlas získala také série Sukuba. Richelliny knihy v češtině vydalo nakladatelství Domino. Nová vydání Vampýrské akademie nyní vydává #BOOKLAB. Autorčina láska k fantasy a sci-fi začala už v raném věku, když jí otec četl řeckou mytologii a bratři ji nutili sledovat Flashe Gordona. Pokračovala studiem folkloru a náboženství na vysoké škole. Když zrovna nepíše, tráví čas pitím kávy, sledováním reality show a nakupováním šatů. Přečíst si můžete ukázky z jejího samostatného románu Neslyšno, z prvního dílu série Třpytný dvůr se setejnojmenným názvem, či z druhého dílu Půlnoční klenot.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo dělala Abigail v létě

Aaronovitch, Ben

Argo, 2023

zobrazit info o knizeŽelezné srdce

Sládek, Martin

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeVampýrská akademie 4 – Krvavý slib

Mead, Richelle

#BOOKLAB, 2023

Napsat komentář