Inspirace pro vaše cestování

tipy cestovani uvod
Dnes zaostříme na cestování. A ne jen tak ledajaké! Můžete se vydat na motorce napříč několika kontinenty, pokochat se krajinou z rozhleden nedaleko českých hranic, cestovat obytným autem nebo se vydat po stopách Napoleonovy armády. Kterou cestu si zvolíte, je jenom na vás.

Jízda na motorce je vždycky dobrodružství samo o sobě. Igor Brezovar vám cestování na motorce přiblíží ze svého vlastního pohledu. Nezáleží, na čem cestuje, ale jde spíše o to, na jaká místa se během svých cest dostal a s jakými lidmi se potkal.

Barvité vyprávění napěchované pozoruhodnými fotografiemi a mapkami z cest Igora Brezovara, muže, který na motorce objel svět. V sedle motorky najel půl milionu kilometrů, navštívil šest kontinentů. A tím si splnil svůj dětský sen. V šestnácti letech se vydal na svou první velkou cestu. Jako bezstarostný milovník života, motocyklů a žen poznává dálky, exotickou hudbu, nádhernou přírodu, lidi, jejich odlišné tradice a zvyky, zemi a kulturu. Místo popisů toho, co viděl, se zaměřuje na to, co slyšel, s kým se potkal. Diskutuje s každým, kdo chce mluvit, třebaže vyznává jinou víru a náboženství, má odlišnou barvu pleti nebo politické názory, které se neslučují s jeho vlastními. Dospívá a poznává nejen svět, ale i sebe sama.

Velká jízda začíná

Na motorce po šesti kontinentech
Autor: Igor Brezovar

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-032-9
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Velká jízda začíná vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Odpověděl kladně a v tu chvíli věděl, že už má většinu členů naší rodiny na své straně. A já už se jen a jen těšil, až se co nejdříve přestěhujeme někam do pro mě neznámé Prahy. O tom, kde to je a kam vlastně jedeme, jsem nic moc nevěděl. Jen to, že je tam větší zima, že tam furt prší, že mají Arabelu a skvělý kreslený film A je to. Táta mi taky vyprávěl, že jsou tam fantastický ženský, dobrý pivo a guláš. Benzín je tam skoro zadarmo a že se prostě budeme mít skvěle! Tak jsem v srpnu roku 1989 poprvé přijel do ČSSR.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorovi

Igor Brezovar (*1973) se narodil v malebné vesnici Žužemberk ve Slovinsku. V 16 letech se s celou rodinou odstěhoval do tehdejšího Československa. Za to, že bude muset opustit kamarády, mu jeho táta slíbil novou stopětadvacítku. A tím to všechno začalo. Od krátkých projížděk Prahou po vyučování přes návštěvy sousedních států až po cestu kolem světa. S hercem Martinem Písaříkem točí cestopisný seriál Po jedné stopě, Česká televize nyní premiérově vysílá jeho třetí řadu.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Dáváte-li přednost jednodenním či párdenním výletům, pak druhá dnešní kniha bude právě pro vás. Vydejte se na rozhledny a pozorovatelny nedaleko českých hranic. Je nepochybně z čeho vybírat!

238 rozhleden a 196 vyhlídek, věží a pozorovatelen v Německu a Rakousku do 60 km od českých hranic. U každé rozhledny najdete GPS souřadnice, dopravní spojení, informace o otevírací době, co můžete z rozhledny vidět, historii stavby a technické údaje. 

Rozhledny Německa a Rakouska nedaleko českých hranic

Autor: Jaroslav Fábera

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7428-427-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Rozhledny Německa a Rakouska nedaleko českých hranic vydalo nakladatelství Plot.

Ukázka z knihy

rozhledny ukazka (1) (1)

K dispozici máte celou ukázku.

————————————————

Pokud máte ryze cestovatelského ducha, určitě vás zaujme třetí kniha dnešního výběru. Její autor vystoupil z komfortní zóny a začal žít docela jinak. V autě, dodávce, karavanu, dobrodružně a nezávisle…

Procestoval jsem dva kontinenty a potkal neuvěřitelné lidi smýšlející podobně jako já, kteří také zvolili alternativní dráhu, hledali méně prošlapané cesty a prosazovali život, který nezapadá do běžných škatulek. Jestliže se stejně jako tehdy já nacházíte ve fázi, kdy přemýšlíte, jak začít a zda je život na cestě skutečně pro vás, pak jste na správném místě. Na stránkách této knihy vyslechnete lidi, kteří si z cestování udělali práci na plný úvazek, ale také ty, kteří putují světem, aby ho udělali čistším, a další, kteří si prostě jen užívají výlety do přírody, kdykoli to jde. Měl jsem to potěšení mluvit s cestovateli z obytných vozů z celého světa, kteří se nacházejí v rozdílných fázích života i kariéry a mají také různé představy o tom, co pro ně život na cestě znamená. V následujících kapitolách uvidíte obytné vozy postavené vlastnoručně s omezeným rozpočtem i luxusní výtvory se vším všudy včetně kuchyňského dřezu, které pokrývají nejrůznější styly alternativního života na cestách a nabízejí možnosti i životní styl pro každého. Život na cestě je víc než jen kniha o obytných vozech. Je to momentka ze života hnutí, které rychle proměňuje představy lidí o tom, co může přinést budoucnost. Pro všechny, kdo se podělili o svůj příběh, je to kousek jejich cesty zamrzlý v čase, šance povědět světu o vlastních cílech pro celou komunitu a zároveň přispět k tomu, aby se stal otevřenějším místem pro všechny. A samozřejmě nechybí spousta fotografií a tipů na cesty, které ve vás nepochybně vzbudí touhu cestovat. Ať už tedy žijete svůj život „off-grid“ – tedy nezávisle na infrastruktuře, bez připojení k inženýrským sítím –, hledáte trochu toho dobrodružství, nebo vás jen zajímá vše, co se týká alternativního života, Život na cestě ve vás zaručeně stejnou měrou vyvolá zájem a poskytne vám inspiraci.

Život na cestě

Inspirativní průvodce životem a cestováním na čtyřech kolech
Autor: Antonio Sebastian Santabarbara
Přeložili: Jan Podzimek, Dina Podzimková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 178×230 mm
ISBN: 978-80-271-3737-4
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Život na cestě vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Antonio Sebastian Santabarbara ve svých 27 letech odešel z práce, když mu jeho život nepřipadal v pořádku. Naučil se řídit a koupil si dodávku Vauxhall Movano Maxi-Roof. Po šesti měsících práce každou volnou chvíli po práci a o víkendech se do své dodávky přestěhoval a žil ve Spojeném království. Tam rok pracoval, než opustil práci, prodal svůj majetek a vydal se na otevřenou cestu. Dodávka byla začátkem dobrodružství, které nejen odstartovalo jeho kariéru spisovatele, ale díky kterému začal žít udržitelným životním stylem. Cestoval přes dva kontinenty, potkával neuvěřitelné, stejně smýšlející lidi, kteří také hledali alternativní cestu. Vydal již také knihu Van life a několik próz.

Zdroj informací: sebsantabarbara.com

————————————————

I v poslední knize budeme cestovat. Tentokrát na známých motorkách Ural a ve spojení nejenom s přáteli, ale také historií.

Vezměte pět přátel, posaďte je na motorky Ural, pošlete je na 2500 kilometrů dlouhou odyseu po nejslavnější ústupové cestě historie, přidejte to, co by někdo mohl považovat za nadměrné množství vodky, a dostanete Berezinu Sylvaina Tessona: bujaré a erudované dílo, které vypráví o cestování, historii a kamarádství. Vše začalo v roce 2012: Sylvain Tesson se rozhodl připomenout dvousté výročí ústupu Napoleonovy Grande Armée po svém. Podniknout s přáteli cestu francouzského vojska v sajdkáře! Ústup z Ruska do Paříže vyvrcholil po ponižující prohře překročením řeky Bereziny, jejíž jméno se od té doby stalo synonymem naprosté katastrofy pro Francouze a národní hrdosti pro Rusy. Dvě stě let po této bitvě se Sylvain Tesson se svými přáteli vydává po stopách Napoleonova ústupu a cestou se zamýšlí nad poučením z historie, významem porážky a realitou současné Evropy. Skvělé čtení pro milovníky historie a pro každého, kdo někdy snil o neobyčejném dobrodružství.

Berezina

Sajdkárou po stopách Napoleonovy armády
Autor: Sylvain Tesson
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 128×200 mm
ISBN: 978-80-7407-539-1
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Berezina vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

Nazítří v osm ráno jsme se sešli u garáže za Jaroslavským nádražím. Byla tma, vzduch páchl po studeném asfaltu. Moskva už kvílela jako ohromná pračka na lidské duše. Bláto špinilo ulice, nebe i mravní odhodlání. Řidiči se hnali do zácep. Chodníky lemovaly závěje. Pod sněhem určitě ležely mrtvoly opilců. Znovu se objeví až s oblevou. V Rusku jim říkají „sněženky“ a považují je za posly jara, stejně spolehlivé jako tažní ptáci. Dotrmácet se sem nebylo nic jednoduchého. Rozsvítili jsme v jednom z boxů. Před námi stál stroj v barvě khaki, připravený shodit nás do běloruského příkopu – naše sajdkára. Estetičtější název zní: „motocykl s postranním vozíkem“. Motorky značky Ural jsou chloubou sovětského průmyslu. Příslibem dobrodružství.

K dispozici máte také celou ukázku.

O autorovi

Sylvain Tesson (*1972), francouzský spisovatel a dobrodruh, se po studiích geopolitiky oddal cestování. O svých výpravách do míst, kde panují často extrémní podmínky, píše knihy a natáčí dokumentární filmy. Na motorce přejel Island, s kamarádem objel zeměkouli na kole, podnikl pětiměsíční přechod přes Himálaj, prošel cestu popsanou Slawomirem Rawiczem, který prchal z gulagu u Jakutska do Kalkaty v Indii. Jeho kniha V sibiřských lesích se dočkala i filmové adaptace. Kromě cestopisů Berezina a Po černých stezkách je autorem novel Noci pod širým nebem a Oddat se životu. Za oba žánry ve Francii sklidil několik literárních cen.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelká jízda začíná
Na motorce po šesti kontinentech

Brezovar, Igor

Jota, 2023

zobrazit info o knizeRozhledny Německa a Rakouska nedaleko českých hranic

Fábera, Jaroslav

Plot, 2022

zobrazit info o knizeŽivot na cestě
Inspirativní průvodce životem a cestováním na čtyřech kolech

Santabarbara, Antonio Sebastian

Grada, 2023

zobrazit info o knizeBerezina
Sajdkárou po stopách Napoleonovy armády

Tesson, Sylvain

Garamond, 2023

Napsat komentář