Otázky a napětí

Za-tajemstvim-a-napetim-kolem-sveta
Páteční knižní tipy se zase nesou v duchu napětí. Společně s hlavními hrdiny můžete hledat odpovědi na důležité otázky. A potěšíme i příznivce audioknih – jednu vám dnes totiž také představíme.

Shea Ernshawová napsala román o podivných zmizeních v odlehlé komunitě. Prostřednictvím svého příběhu vám dokáže, že izolace neznamená bezpečí. Kam zmizel Travis Wren či Maggie St. Jamesová? A proč?

Travis Wren má neobvyklý talent – dokáže najít jakoukoliv pohřešovanou osobu. Najímají si ho rodiny, které už vyčerpaly všechny možnosti. Aby Travis dokázal zmizelou osobu najít, potřebuje pouze jeden předmět, který jí patřil. Když začne pátrat po Maggie St. Jamesové, populární autorce temných a strašidelných knih pro děti, dostane se až na místo, o kterém si většina lidí myslela, že je pouze smyšlené. V něm přebývá odloučená komunita, která si říká Pastýři. Založili ji lidé toužící po jednodušším způsobu života. Chvíli poté, co Travis místo objeví, zmizí. Stejně jako Maggie…
O několik let později nalezne Theo, muž, který v komunitě strávil celý dosavadní život, za jejími hranicemi opuštěné auto. Komunu ale nemá nikdo opouštět a za hranice není dovoleno vstupovat. Snaha zjistit pravdu o všem, co se děje kolem nich, vede k odhalení tajemství, která před sebou Theo, jeho žena Calla a její setra Bee skrývají. Tajemství, která potvrzují, že jejich dokonalý a izolovaný svět není tak bezpečný, jak si mysleli – neboť temnota má mnoho podob.

Komunita zmizelých

Zlo se skrývá za hranicí
Autorka: Shea Ernshawová
Přeložila: Tereza Suchá

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-058-9

Knihu Komunita zmizelých vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Smrt má ve zvyku po sobě zanechávat zbytky, malé drobečky z minulosti, které se zachytí, usadí a poskvrní tak své okolí. Pramen měděných vlasů, vlasový váček vytržený z lebky a zachycený na pantech dveří nebo ve studené, sevřené dlani. Kapky krve a šupinky kůže neopatrně zanechané na dně umyvadla v koupelně, odkud měly být pečlivě odstraněny.
Také různé předměty dokáží zanechat stopu: náhrdelník přetržený u zavírací přezky a povalující se v červené jílovité hlíně, bota odkopnutá během zápasu a zaklíněná za zadní pneumatikou náklaďáku, kontaktní čočka, která vypadla člověku zoufale volajícímu o pomoc na tmavé, zapadlé parcele, kde ho nikdo neslyšel. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Shea Ernshawová je autorkou bestsellerů The New York Times v žánru young adult The Wicked Deep  (filmová práva koupil Netflix) a Winterwood. V roce 2019 získala Oregonskou knižní cenu. Její knihy byly přeloženy do více než 12 jazyků. Žije v malém horském městečku v Oregonu a je nejšťastnější, když se začte do dobré knihy, prochází se v lesích nebo píše svou další knihu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Stephen Amidon ve své knize Ulice Kobylek vypráví o investičním poradci Patrickovi, který vinou své nepozornosti srazil psa. Nehodu viděl muž, který je vzápětí mezi podezřelými z vraždy mladé dívky. Jak spolu události souvisí?

Strhující kriminální drama odehrávající se ve fiktivním městě, přesně však zrcadlící poměry středních vrstev současné americké společnosti. Investiční poradce Patrick, který před časem přišel o dceru, nemůže v noci spát a jezdí autem po předměstí. V ulici Kobylek srazí velkého černého psa, který mu skočil pod kola. Skoro nic se mu nestalo, ale Patricka, který vystoupil a šel se na něj podívat, kousne do nohy. Patrick zjistí, že incidentu přihlíží nějaký muž. Druhý den se ukáže, že v domě u místa nehody někdo zabil mladou dívku. Probíhal tam večírek a účastníci upadnou do podezření. Který z nich je na vině, a co když to nebyla úkladná vražda? Šokující odhalení nabídnou až poslední strany tohoto suverénně odvyprávěného příběhu.

Ulice Kobylek

Autor: Stephen Amidon
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4010-1

Knihu Ulice Kobylek vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Toho psa srazil na ulici Kobylek. Objevil se znenadání, černá šmouha v pohybu. Strhl vůz stranou, ale nestačilo to – okrajem nárazníku zachytil zadek zvířete a ono obloukem odletělo zpátky do noci. Jeho zakňučení se sladilo se skřípěním brzdících pneumatik. On pak zastavil uprostřed ulice, srdce mu prudce bušilo a říkal si, že vyrazit si na projížďku možná nakonec nebyl až tak dobrý nápad.
Chvilku trvalo, než zraněné zvíře našel. Uteklo zpátky směrem, odkud přišlo, ale dostalo se jen na nejbližší trávník a tam se nyní točilo v kruzích a rafalo si po boku v marné snaze uniknout bolesti. Nakonec si lehlo a začalo si ránu usilovně olizovat. Pes byl velký a černý. Možná labrador, nebo mix labradora s něčím jiným. Patrick se ve psech nevyznal. (str. 9)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Stephen Amidon se narodil v Chicagu, ale žije střídavě v italském Turíně a v Massachussetts na východním pobřeží USA. Je autorem sedmi románů a spoluscenáristou italského filmu Krásný únik. Podle jeho románu Lidský kapitál vznikly hned dvě filmové verze, italská a americká. Italská se dostala až do oscarového klání. Adaptace jeho románu Bezpečí byla hitem Netflixu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Josef Škvorecký a Jan Zábrana napsali detektivní příběh odehrávající se v čase první republiky. Do vyšetřování vraždy se pouští soukromý detektiv Pivoňka se svou přítelkyní. Co odhalí?

Začínající soukromý detektiv, nezaměstnaný doktor filozofie Pivoňka, vyšetřuje záhadnou vraždu, k níž došlo v literárních kruzích. Pátrá spolu se svou milou – on zná svět módních literátů, intelektuálů, ba i boháčů a krásných dam, jí není cizí pražský polosvět a svým instinktem mnohdy přijde i na to, co její akademický přítel nedokázal rozlousknout.

Napínavý a rozmarný román prosycený dobovou atmosférou nás přenáší do dvojlomného světa první republiky, kde lidé používají nejen rozum, ale i srdce, vědí, co očekávat od druhých, ale i od světa. Ten je logický, předvídatelný a má nadějnou budoucnost. Je to svět, kde se vraždí jen postaru: z vášně a kvůli penězům. Co na tom, že jde o iluzi – chtěli bychom tam žít…

Když se na posledních stránkách hroutí dosud nejpravděpodobnější varianta řešení, musí se hrdina vyrovnat s nečekaným, hořkým zklamáním. I tak ale: Kniha, nad níž si vzpomeneme na některé Čapkovy příběhy, je mile radostná, útěšná!

Vražda pro štěstí

Detektivní příběh v čase první republiky
Autoři: Josef Škvorecký, Jan Zábrana

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-831-0

Knihu Vražda pro štěstí vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Skleněnou stěnou hotelové kavárny jsem viděl jsme se dívali na mlhy, válející se v horských údolích, do nichž sveřepě a s vytrvalou rozkoší bil déšť, jako kdyby někdo v nebi kropil „Horskou krásku“ gigantickou zahradní konví.
Mlhy a zase mlhy. Nemám to nerad – tak dva tři dny. Člověka to uklidňuje, vytváří to všelijaké estetické tvary v hloubce údolí a příjemně se do toho kouká. Ale po dvanácti dnech už i mlha vystřídá svůj kompletní repertoár tvarů a začne se opakovat. A pak už to člověka nebaví, tím spíš, že rekreace ROH trvá jen čtrnáct dní a my všichni a my všichni, kteří jsme tu ponuře shromáždili za sklem, měli jsme se už zítra s „Horskou kráskou“ rozloučit, aniž jsme zhlédli cokoli z jejího malebného okolí. (str. 5)

O autorech

Josef Škvorecký byl česko-kanadský spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel. Dětství prožil v Náchodě. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy – obor angličtina a filosofie. Pracoval jako redaktor angloamerické redakce Státního nakladatelství krásné literatury a umění (SNKLU, pozdější Odeon) a jako redaktor dvouměsíčníku Světová literatura. Po politickém skandálu následujícím vydání jeho prvního románu Zbabělci roku 1958 musel redakci opustit, ale mohl se vrátit do angloamerického oddělení SNKLU. V roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou. Spisovatelem z povolání se stal roku 1963. V lednu 1969 se stal předsedou redakční rady měsíčníku Plamen. Ještě v témže roce odjel přednášet do USA. Po zastavení příprav vydání knihy Tankový prapor v Československu se spolu s manželkou Zdenou rozhodl zůstat v exilu a usadil se v Torontu, kde mu byla nabídnuta profesura. V letech 1969–1990 na tamější univerzitě vyučoval. V roce 1971 společně s manželkou Zdenou založil nakladatelství ’68 Publishers, které se zařadilo mezi přední československá, nejen exilová, nakladatelství. V něm do počátku 90. let vydával české exilové autory a v Československu zakázaná díla (do roku 1993 vyšlo celkem 227 titulů). Roku 1990 byl společně se Zdenou Salivarovou poctěn Řádem Bílého lva za zásluhy o českou literaturu ve světě. Napsal např. Konec nylonového věkuPříběh inženýra lidských dušíMiráklPrima sezóna či Lvíče.

Zdroj informací: Kosmas

Jan Zábrana byl český básník, prozaik, esejista a překladatel z ruštiny a angličtiny. Ani politická perzekuce a vyloučení ze studia, ani vynucená práce na pozici pomocného dělníka a další proskripce, dokonce ani chronické deprese, samota či nemoc neochromily Zábranův celoživotní vztah k literatuře. Pod záštitou Kruhu překladatelů profesně překládal moderní anglickou a ruskou poezii a vedle vlastní tvorby básnické a prozaické přispíval do literárních časopisů výstižnými eseji a recenzemi. Kritickými komentáři a studiemi také doprovodil řadu antologií a výborů. Jeho básnické sbírky a nedokončený soubor „samomluv“ vyšly pod názvem Básně a povídky.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A konečně tip pro milovníky audioknih: jaká záhada přivedla britskou autorku P. D. Jamesovou k rozhodnutí psát detektivní příběhy? Poslechněte si její Vánoční vraždu!

Co se stalo na Vánoce roku 1940 v bohatém domě s dobrou pověstí? Co vyšetřila policie a co zjistila P. D. Jamesová?
Vánoční vražda v zamčené knihovně aneb zážitek, který přivedl slavnou spisovatelku P. D. Jamesovou k psaní detektivních příběhů.

Případ z roku 1940 vykresluje v povídce Vánoční vražda jako vzpomínku na své mládí. Nečekaně tehdy ovdověla a babička, s níž se skoro neznala, ji pozvala na oslavu Vánoc. Mladá Phyllis se v babiččině domě setkala nejen s bratrancem Paulem, ale také se vzdáleným příbuzným Rowlandem Maybrickem. Z přítomnosti žoviálního, neomaleného, sebevědomého mladíka, který přijel ocenit babiččiny staré mince, nebyla Phyllis příliš nadšená. Na klidu jí rozhodně nepřidala skutečnost, že v noci na Hod Boží došlo k vraždě. Zločin se odehrál v zamčené knihovně a na první pohled bylo patrné, že oběť podlehla mimořádně silné ráně, která jí rozdrtila temeno hlavy.
Phyllis si o Vánocích sice neodpočinula, jak by si přála, ale touha rozluštit záhadu ji později přivedla k psaní detektivních příběhů. Jejich děj se zpravidla točí kolem zločinu spáchaného v uzavřeném okruhu lidí.

Vánoční vražda (audiokniha)

Autorka: P. D. Jamesová
Přeložila: Petra Diestlerová

Vazba: CD
EAN: 8590236117426
Délka: 50 minut

Audioknihu Vánoční vražda vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku.

O autorce

Britská autorka Phyllis Dorothy Jamesová bývá označována za nástupkyni Agathy Christie. Proslula detektivními romány s postavou mírně rezervovaného, inteligentního a pohledného komisaře Adama Dalglieshe. Popularitu si získala i filmová zpracování jejích napínavých příběhů. Český rozhlas natočil dramatický seriál Zahalte jí tvář (2014), četbu z knihy Pachuť smrti (2020) a dramatizaci povídky Vánoční vražda (2020). Mezi její nejznámější tituly patří např. Zahalte jí tvářZ příčin nikoli přirozenýchVraždy v nakladatelstvíVím, že jsi vrah nebo Vraždy podle návodu.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKomunita zmizelých
Zlo se skrývá za hranicí

Ernshawová, Shea

Jota, 2023

zobrazit info o knizeUlice Kobylek

Amidon, Stephen

Argo, 2023

zobrazit info o knizeVražda pro štěstí
Detektivní příběh v čase první republiky

Škvorecký, Josef – Zábrana, Jan

Leda, 2022

zobrazit info o knizeVánoční vražda (audiokniha)

Jamesová, P. D.

Radioservis, 2023

Napsat komentář