Vzhůru za dobrodružstvím!

DetiCtou
Středeční knižní tipy jsou jako obvykle zadány pro děti. Představíme vám v nich čtyři dobrodružné příběhy. Přečtěte si vyprávění o záchraně poničeného vrtulníku, o Lenčině cestě do Austrálie, o partě dětí z klubu Klikařů a o expedici badatele Věnceslava Brábka.

Iva Hoňková napsala příběh o vrtulníku, který potřebuje opravit. A do tohoto úkolu se po hlavě vrhne parta dětí. Musí však najít někoho z dospělých, kdo jim pomůže…

Měl to být obyčejný den strávený v leteckém muzeu. Když ale děti objeví poničený vrtulník Mi-2, který se jim představí jako Terezka, přemluví paní učitelku, aby ho společně s majitelem muzea opravili. A školní projekt na záchranu vrtulníku, který by dál mohl zachraňovat lidi i zvířata, je na světě!
Děti se už těší, že s ním budou létat a poznávat svět z výšky. Ale tak jednoduché to s jeho záchranou nebude. Je proto potřeba najít partu dospěláků, kteří by s opravou pomohli. Podaří se jim to?

Když potřebuje zachránit vrtulník

Autorka: Iva Hoňková
Ilustrátorka: Irena Lachoutová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 167×222 mm
ISBN: 978-80-271-3750-3

Knihu Když potřebuje zachránit vrtulník vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

kdyz-potrebuje-zachranit-vrtulnik-ukazka

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Iva Hoňková je malířka, spisovatelka, ilustrátorka. Narodila se ve Studénce, kde žije a kreativně tvoří. Od malička ráda kreslí. Miluje techniku všeho druhu, zajímá se o historii a ráda cestuje. Oblíbila si akvarelovou techniku malby, kterou nejčastěji používá pro své obrazy i ilustrace. Od roku 2005 aktivně píše knihy pro děti (např. Zámecká strašidla, Příběh hasičské cisterny, Samík a práškovací letadlo, Patálie dráčka GustíkaPlnou parou do pohádkyAndělský herbářAndělské pohádky ze starého mlýnaAndělské pohádky: Podzim ve starém mlýně a další). V posledních letech jsou to knihy především o strojích (vlaky, letadla, nákladní auta), které si občas sama ilustruje.
Pracuje jako kurátorka archivní sbírky ve Vagonářském muzeu ve Studénce a řadu let je členkou Klubu přátel Suchdolu nad Odrou – sekce letecké muzeum. Jak sama říká, práce je jejím koníčkem. Ve volném čase maluje především letadla, parní lokomotivy, auta a pamětní listy válečných hrdinů.
Na svém kontě má několik desítek knih a mezinárodních výstav. V roce 2018 získala cenu laureáta v mezinárodní soutěži v Sankt-Petěrburgu za vystavené akvarelové obrazy k tématu první světové války.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Irena Lachoutová je spisovatelka a ilustrátorka. Narodila se v Praze, dětství prožila v Jílovém u Prahy a nyní žije s manželem a dvěma dětmi v Třebotově. Své první ilustrace nakreslila už jako žákyně základní školy do jedné učebnice českého jazyka. A protože výtvarka a slohové práce byly tím jediným, co ji ve škole bavilo, stalo se psaní a ilustrování dětských knih nedílnou součástí jejího života, přestože až do devatenácti let k smrti nerada četla. Mezi její díla patří např. NerezkaPes v laviciBělásekPohádka z hnízdaS Tatrou do pohádkyNestrašidlaPřání od jezera draků či Kouzelná stodola. Přečtěte si také autorčin příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Alice Pantermüllerová napsala další pokračování své série Lenčiny katastrofy. Jde už o jedenáctý díl. Tentokrát se společně s Lenkou podíváte až do Austrálie.

Je to strašně nefér! Najednou můžu vyhrát zájezd do Austrálie, jenže pak všecko zhatí přísný zákaz. Přitom já se tam bezpodmínečně musím dostat – za roztomilými koalami i ke svým sestřenicím – a nutně potřebuju vršek s výhrou od KOALA-KOLY. Ale protože kola je hrozně nezdravá, máma mi nechce koupit ani jednu láhev. Naštěstí když vyhraje Xeňa, vezme mě s sebou. Spolu to určitě zvládneme, i když pak budu muset zaklínat každý vršek svou zobcovou flétnou. Veliké dydžeridovské čestné slovo!

Lenčiny katastrofy – Vše vypije koala

Autorka: Alice Pantermüllerová
Ilustrátorka: Daniela Kohlová
Přeložila: Mária Schwingerová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 136.2×210 mm
ISBN: 978-80-7639-138-3

Knihu Lenčiny katastrofy – Vše vypije koala vydalo nakladatelství Bookmedia.

Doporučujeme

Nenechte si ujít ani další díly série:

       

Ukázka z knihy

lenciny-katastrofy-vse-vypije-koala-ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Alice Pantermüllerová se narodila v německém Flensburgu a již od základní školy se chtěla stát spisovatelkou nebo učitelkou. Vystudovala učitelství a pobývala ve Skotsku jako pomocná učitelka pro němčinu, poté se dala také na studium oboru knihkupec. Žije se svou rodinou v Lüneburském vřesovišti. Známou se stala především svými knihami o Bendixu Brodersenovi.

Zdroj informací: nakladatelství Bookmedia

O ilustrátorce

Danielu Kohlovou provázelo kreslení už od dětství, kdy své malůvky prodávala spolužákům nebo tetičkám a strýčkům a vydělávala si tak na svačinu. Vystudovala komunikační design na vysoké škole v Mnichově a od roku 2001 pracuje na volné noze jako ilustrátorka a grafička. Žije se svým mužem, psem a želvou nad střechami v Mnichově.

Zdroj informací: nakladatelství Bookmedia

————————————————

Vít Martin Matějka je autorem dobrodružné série Klub Klikařů. A vy se nyní můžete pustit do druhého dílu. Bohužel se zdá, že klub se pomalu rozpadá. Nebo děti zase najdou společnou řeč?

Jaro je v plném proudu. Příroda ožívá, nad Plzní se však stahují temná mračna… a Velikonoce tentokrát nebudou svátky klidu a míru. Nikdo ve městě už si není jistý bezpečím, ale ani soukromím. Může za to nová mobilní hra, která všechny pobláznila? Propadl jí i Jirka. Šárka s nikým nemluví a Lukáš se dál zabývá jen vysílačem na Krkavci. Vysílač však není jedinou cestou, jak ovládnout dav. Dají se členové Klubu Klikařů zase dohromady a zachrání ohrožené město?

Klub Klikařů – Prokleté Velikonoce

Autor: Vít Martin Matějka
Ilustrátor: Jaroslav Kratochvíl

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 133×206 mm
ISBN: 978-80-253-6184-9

Knihu Klub Klikařů – Prokleté Velikonoce vydalo nakladatelství Fragment.

Ukázka z knihy

„Tohle mi nemůžeš dělat,“ peskovala Jirku mamina potom, co ho s uctivými omluvami mladému pacientovi vystrčila z pokoje.
„Promiň,“ špitl Jirka. Ve zpocené ruce za zády stále žmoulal mobil. Naštěstí dokázal po hmatu najít tlačítko snižující hlasitost na nulu. Zjištění, že se to vše stalo pro – jak říká mamina – „blbou“ mobilní hru, by jen přililo olej do ohně.
„Záchranka nám veze pacienta na příjem, takže stejně budu mít práci,“ stočila mamina řeč k praktickým věcem. „Vyraz raději domů. Nebudu na tebe mít čas.“ (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Vít Martin Matějka se narodil v roce nejlepšího pop-artu 1982 v Písku. Vystudoval lékařskou fakultu v Plzni, kde se následně usadil a začal pracovat jako onkolog. Tvůrčím psaním se zabývá již od středoškolských let, se střídavými úspěchy se účastnil literárních soutěží. Několik let recenzoval knihy pro portál Mfantasy. Kromě psaní se ve volných chvílích věnuje sjíždění kopců na snowboardu nebo na kole. Literaturu konzumuje i pasivně, pro omezené časové možnosti pak poslední dobou hlavně formou audioknih. Jeho prvotinou je Boj o Krkavec – první díl dobrodružné série Klub Klikařů.

Zdroj informací: stránky autora

————————————————

Znáte badatele Věnceslava Brábka? Vydejte se společně s ním na další dobrodružnou expedici! Čekají vás už třetí deníkové záznamy z pera Jana Sováka.

Chcete nahlédnout do třetího z deníků, které několik desetiletí ležely ve sklepě Národního muzea v Praze a objeveny byly až při jeho rekonstrukci? Možná už víte, že si je psal badatel Věnceslav Brábek na své dobrodružné cestě, jakou si ani nedovedete představit. Pochopitelně! Cestovat do období svrchní křídy v druhohorách, o kterém vypráví první díl série, pak ve druhém dílu do období siluru a teď do devonu v prvohorách není jen tak. A na druhé a třetí cestě Věnceslava provázela Aurélie, která si stejně jako on vedla deníkové záznamy o všem, co společně prožívali.

Expedice badatele Věnceslava Brábka do devonských krajin s prvními pralesy

Autor a ilustrátor: Jan Sovák

Počet stran: 96
Vazba: flexi
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-276-0389-3

Knihu Expedice badatele Věnceslava Brábka do devonských krajin s prvními pralesy vydalo nakladatelství Slovart.

Doporučujeme

Přečtěte si i předchozí díly série:

 

Ukázka z knihy

 expedice-badatele-venceslava-brabka-do-devonskych-krajin-s-prvnimi-pralesy-ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi a ilustrátorovi

Jan Sovák, táborský rodák, se celý život zabývá malířskými rekonstrukcemi pravěku. V roce 1982 emigroval s manželkou, krasobruslařkou Danielou Jeriovou, přes Curych do Kanady. Po nelehkých začátcích v exilu se pak celosvětově proslavil i jako autor ilustrací sci-fi románu Michaela Crichtona Jurský park, podle kterého vznikl slavný film Stevena Spielberga. Napsal Příběh života či Mít křídla nestačí.

Zdroj informací: budejovice.rozhlas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž potřebuje zachránit vrtulník

Hoňková, Iva

bambook, 2023

zobrazit info o knizeLenčiny katastrofy – Vše vypije koala

Pantermüllerová, Alice

Bookmedia, 2022

zobrazit info o knizeKlub Klikařů – Prokleté Velikonoce

Matějka, Vít Martin

Fragment, 2023

zobrazit info o knizeExpedice badatele Věnceslava Brábka do devonských krajin s prvními pralesy

Sovák, Jan

Slovart, 2023

Napsat komentář