Nenechte si ujít v týdnu od 2. do 8. ledna 2023

nenechte_si_ujit
Hned v prvních dnech nového roku se můžete zúčastnit řady literárních akcí. Nenechte si ujít výstavu Animovaný Hoffmann, představení nové knihy oblíbené české spisovatelky Petry Soukupové či některou z akcí pro děti! 

Nejprve potěšíme nejmenší čtenáře a samozřejmě také jejich rodiče! Městská knihovna Trutnov připravila na úterý 3. ledna program pro děti a rodiče na rodičovské dovolené. První setkání klubíku Povídálků v novém roce bude přizpůsobenu věku a počtu přítomných dětí. Začátek je v 9.00 v oddělení pro děti městské knihovny.

Pokud bydlíte v okolí Hradce Králové, můžete se v úterý 3. ledna naposledy zúčastnit městské hry U krbu nejen v Bradavicích, kterou připravila Knihovna města Hradce Králové. Zavzpomínáte na vánoční atmosféru a dozvíte se, jak se slaví Vánoce v Bradavicích, Narnii a v Bullerbynu! Na webu knihovny si stáhněte mapku s hrací kartou a vydejte se na průzkum okolí kuklenské pobočky.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na středu 4. ledna jedinečnou akci, na které se dozvíte, co všechno nabízí Knihovna pro nevidomé a slabozraké. Zároveň si budete moci v audio podobě poslechnout i mnoho ukázek z lednových novinek. Akce začíná ve 14.00 v ústřední knihovně na Kobližné.

Nyní se přesuneme do Prahy, kam můžete ve středu 4. ledna dorazit na komentovanou prohlídku Animovaný Hoffmann. Kurátor výstavy Martin Jiroušek vás provede světem animovaného, kresleného a loutkového filmu inspirovaného tvorbou německého romantika a mistra fantastických vyprávění E. T. A. Hoffmanna. Známá jsou např. jeho díla Ďáblův elixír (o mnichovi, který se napije zázračného lektvaru stvořeného ďáblem) či Louskáček a Myší král. Buďte v Goethe-Institutu v 18.00.

A ještě tu máme jednu akci pro děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně i v novém roce pokračuje v pravidelném čtení na dobrou noc. Ve středu 4. ledna si můžete přijít poslechnout pohádku o Rusalce, která žila na řece Berounce. Čtení pořádá pobočka Maloměřice od 18.00.

Předposlední pozvánkou potěšíme fanoušky jedné z nejúspěšnějších českých spisovatelek Petry Soukupové. V Praze bude ve čtvrtek 5. ledna představena její novinka Nikdo není sám. Petře Soukupové dosud vyšlo pět knih pro dospělé (K mořiZmizetMarta v roce vetřelcePod sněhem a Nejlepší pro všechny) a tři knihy pro děti (Bertík a čmuchadloKdo zabil Snížka? a Klub divných dětí). Je držitelkou řady ocenění a nominací, včetně dvou nominací na cenu Magnesia Litera. Působí rovněž jako dramaturgyně a scenáristka. Román Věci, na které nastal čas vychází z již publikovaných povídek, které autorka upravila, rozšířila o zcela nové texty a vše propojila do románového příběhu. Nenechte si ujít její nejnovější literární počin a přijďte v 18.00 do pražského baru Cobra.

Ve stejný den, tedy ve čtvrtek 5. ledna, se můžete v Praze zúčastnit diskuze spojené s knihou Radima Kopáče Všechno je špatně, zpátky na stromy! s podtitulem Český punk a hardcore v textech 1979–1989. O otázkách spojených s punkrockovou revoltou budou diskutovat pamětníci Pavla Jonssonová z kapely Dybbuk, Petr Bergmann, aktivista a „punk zuřivej“, a Štěpán Stejskal, který knihu doplnil o dobové fotografie. Akce pořádaná Knihovnou Václava Havla začíná v 19.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář