Bezmoc jako téma románu Petry Soukupové

Nejlepsi pro vsechny
Viktora jeho matka přestěhuje k babičce, jelikož si moc neví rady s jeho výchovou. Autorka vykreslila v příběhu vyhrocené rodinné vztahy, sžívání hlavního hrdiny s venkovem a okamžiky, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých…

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami neumíme být šťastní?
Desetiletý průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem příliš neví rady. Když potom Hana dostává nabídku na natáčení seriálu, bere ji jako příležitost, jak své problémy vyřešit. Přestěhuje Viktora k babičce na venkov a namlouvá si, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku zase to, že nebude sama.
Viktor se ale cítí zrazený a zoufalý tím více, že rázná babička má jasnou představu o tom, jak by měl život všech kolem ní vypadat. Román sleduje jeho dramatické sžívání s venkovem i osud babičky, která si vedle něj začíná uvědomovat neodvratně přicházející stáří.
Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí.
Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

Ukázka z knihy

Přijdu ze školy domů a tam mamka odchlupuje tričko takovým tím válečkem.
Ahoj, maminko, řeknu a ona se na mě podívá hrozně naštvaně a řekne: To fakt nevíš, že když dáš kalhoty do špíny, tak musíš vyndata kapesníky? Koukej. A já koukám, všechno černý prádlo s malinkejma kousíčkama papírovýho kapesníku. (str. 5)

Podívejte se na pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Tyhle dvě knížky patří a nepatří k sobě. Jedna je i není součástí té druhé, stejně jako dítě je a není součástí svých rodičů. A až vám kniha-dítě a kniha-rodič postupně vypoví své příběhy, pochopíte, že to nejsou ani dva příběhy samostatné, ani dvě půlky jediného celku. Špatně se to vysvětluje. Ale je to jako když jedna ruka vezme druhou.

- Tomáš Baldýnský

Doporučujeme

Dnešní kniha úzce souvisí s předchozí knihou Petry Soukupové nazvanou Kdo zabil Snížka?, která vyšla v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Nejlepší pro všechny

Autorka: Petra Soukupová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-400-2
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Nejlepší pro všechny vydalo nakladatelství Host.

O autorce

soukupova-petraPetra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback. Dosud vydala tři úspěšné knihy pro dospělé (K mořiZmizet a Marta v roce vetřelce). Žije a pracuje v Praze. Po narození dcery Marly v roce 2013 napsala svou první knížku určenou dětským čtenářům Bertík a čmuchadlo. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko (později zařazené do knihy Zmizet) získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění – Kniha roku. Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Její knihy vyšly v překladech již ve čtyřech zemích, ve Slovinsku, Polsku, Itálii a Bulharsku, práva jsou prodána také do Chorvatska.  A pokud chcete poznat autorku blíže, můžete si přečíst náš rozhovor s ní.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší pro všechny

Soukupová, Petra

Host, 2017

Napsat komentář