Je třeba obětovat rodinu?

veci-na-ktere-nastal-cas
Celkem nedávno vyšla kniha jedné z předních českých autorek, v níž se podíváme na obyčejný život jedné obyčejné české rodiny. Nebude chybět ani humor, ani drama. Dokáže si tato rodina poradit s věcmi, na které nastal čas?

Petra Soukupová, jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek, dosud vydala pět knih pro dospělé a tři pro děti. Mezi její díla patří K moři, Klub divných dětí, Zmizet nebo Pod sněhem. Zároveň se jako scénáristka podílela na sitcomu Comeback. Začátkem roku 2021 jí vyšla další kniha s názvem Věci, na které nastal čas pod záštitou nakladatelství Host.

Původně sbírka povídek, které dala Soukupová románovou podobu, začíná příběhem mladého páru. Alice a Richard, dva velmi odlišní vysokoškoláci, vyrážejí na první společný víkend mimo město, kde se dají v podstatě dohromady. Přespávají u sebe, mají spoustu sexu – ten je v knize zmiňován jen okrajově – a užívají si společného bezstarostného života studentů.

V dalších kapitolách, kterých je v knize celkem třicet čtyři, sledujeme, jak se jejich vztah vyvíjí. Připomíná to spíše epizody seriálu – jakmile se chcete dozvědět něco víc, s velkou pravděpodobností se nedočkáte. Vidíme zařizování prvního společného bytu, první dítě, druhé dítě, Richardův těžký workoholismus, Alicin malý úlet, starosti se dvěma malými dětmi. Jedeme s nimi na dovolenou nebo k babičce. Zkrátka takový pohled na normální českou rodinu žijící v Praze. To však není všechno. Jak čas utíká, vztahy se zamotávají, manželé se oddalují, děti jsou nesnesitelné. Až se dostaneme do fáze, kdy je třeba řešit, zda rodina ještě stojí za záchranu. A to ve chvíli, kdy se na scéně objeví někdo třetí…

Líbila se mi kniha? Celkem ano. Styl Petry Soukupové je jednoduchý a tak čtivý, že vám v podstatě stačí jedno pročtené odpoledne, celých 368 stránek zhltnete na posezení.

Líbilo se mi ale úplně všechno? Bohužel ne. Text je sice velmi čtivý, jenže je to možná proto, že se v knize nerozlišuje přímá řeč. Všechno je složeno do nekonečně dlouhých a nepřehledných vět, takže jakmile na chvíli ztratíte pozornost, budete se těžce dostávat zpátky a hledat, kde jste skončili.

Některé z postav nebudete mít rádi. Jsou otravné, místy se rozhodují zcela nelogicky, děti jsou rozmazlené.  Kniha je jakousi sondou do průměrné rodiny, která má své nedostatky a potýká se se stereotypem a možná až moc velkými rozdíly mezi partnery. A co si budeme povídat, jednou je to dohnat muselo.

Jakýmsi překvapením je konec – ten vám samozřejmě neprozradím. Celou dobu na něco čekáte… a ono to nikdy nepřijde. Stejně jako to bývá v životě.

Pokud knihy Petry Soukupové neznáte a teprve jste autorku objevili, připravte se na to, že její psaní není zrovna pozitivní čtení. Často se věnuje tématu rozpadajících se vztahů, v nichž ale na samém konci nedojde k napravení.

Kniha Věci, na které nastal čas si zaslouží, abyste si na ni to jedno celé odpoledne vyhradili, ale počítejte s tím, že žádná velká literatura se tady neodehrává.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěci, na které nastal čas
Román z povídek

Soukupová, Petra

Host, 2020

Napsat komentář