Brněnské listování knihou Bertík a čmuchadlo

Listovani_Bertik_perex
Znáte projekt LiStOVáNí? Prostřednictvím scénického čtení představují herci aktuální knižní novinky na divadelních prknech. Tentokrát zavítali do Brna číst a hrát podle knihy Bertík a čmuchadlo za přítomnosti autorky Petry Soukupové, která zodpověděla mnoho otázek a podepsala ještě více knih.

Do celkem dvanácti měst ČR zavítají herci z projektu LiStOVáNí, aby ztvárnili zdramatizovanou knihu Petry Soukupové Bertík a čmuchadlo. Po Třinci a Olomouci hráli v neděli 18. ledna 2015 v brněnské Redutě.

Bertík je devítiletý kluk, jenž se vyrovnává s rozvodem rodičů a s maminčiným novým partnerem Richardem zvaným Rypouš, kterého upřímně nesnáší. Přál by si, aby se máma s tátou vrátili k sobě. Místo toho musí jet s mámou a Rypoušem na jeho chatu, kde jsou, jak naschvál, i další rodiny s dětmi. Bertík přemýšlí, jak Rypouše vystrnadit – nachystá na něj například past, do které se ale chytí jedna z Bertíkových vrstevnic. Chce mámu vytrestat, a tak uteče z domu. Bertíkova rozhodnutí a činy ale nepřinášejí kýžený výsledek.

Jakub Zedníček (v roli Bertíka) a Petra Bučková (v roli maminky)

Jakub Zedníček (v roli Bertíka) a Petra Bučková (v roli maminky)

Naštěstí je tu prapodivné stvoření jménem čmuchadlo – drzé zvířátko, které na plná ústa říká, co si myslí, nebojí se Bertíka kritizovat, ale zároveň mu ukazuje jiný pohled na věc a s citem ho směruje k těm správným rozhodnutím, ke smíření se s novým rodinným uspořádáním, ke zvládání náročných vztahů jak v rodině, tak s Bertíkovými vrstevníky.

čmuchadlo

čmuchadlo

Na divadelních prknech Bertíkův příběh ztvárnili Jakub Zedníček (v roli Bertíka), Alan Novotný (v roli Richarda, čmuchadla a kluka Pepana) a Petra Bučková (v roli maminky a Bertíkových kamarádek). Představení slibovalo, že pobaví všechny generaci, děti i dospělé. A povedlo se. Dokonce natolik, že představení zpracovávající pro děti poměrně „těžké“ téma a svým obsahem určené spíše pro školáky zaujalo i malé děti předškolního věku. Těžko říct, nakolik předškoláčci pochopili hloubku příběhu, ale díky vloženým gegům a vtipným situacím se smáli a představení si užívali. A i délka (cca 45 minut) byla ideální, aby se děti nestihly nudit.

zleva: Petra Bučková, Alan Novotný a Jakub Zedníček

zleva: Petra Bučková, Alan Novotný a Jakub Zedníček

Jednoduchá scéna zůstala po celou dobu stejná – stůl s přehrávačem a židle postavená na stole zakrytá dekou s maskovacím vzorem (symbolizující les). Herci byli po celou dobu na scéně, převleky řešili jen drobnými úpravami vzhledu (když hráli děti, dali si na hlavu kapuce, Richarda symbolizovaly sluneční brýle, …) a stylu řeči (i se záměrnými výslovnostními chybami typu „šlapání si na jazyk“). Když nehráli, zůstali otočení k divákům zády.

Po skončení představení následovala krátká beseda s autorkou knihy Petrou Soukupovou, během níž měli dospělí i děti možnost pokládat zvídavé dotazy. Diskuzi moderoval Lukáš Hejlík, autor cyklu scénických čtení LiStOVáNí. Petra Soukupová je zkušenou a několika cenami ověnčenou autorkou. Její kniha Bertík a čmuchadlo byla převedena nejen do divadelní podoby, ale existuje i jako audiokniha. Není tedy divu, že se diváci ptali, jak je autorka spokojená s divadelním ztvárněním a s audioverzí. Dozvěděli se, že Petra Soukupová nemá ráda divadlo (představení již dříve viděla a v Brně se na ně znovu nedívala) ani audioknihy. A ani divadelní ztvárnění čmuchadla (připomínajícího divočáka) ji příliš nenadchlo. Zmínila, že kdyby se ustřihly kly, bylo by to lepší a více podobné její představě čmuchadla jakožto tvora podobného ježkovi bez bodlin. Z diváckých řad zazněla i obligátní otázka, na jaké knize Petra Soukupová právě teď pracuje. Své fanoušky potěšila informací, že na jaře jí vyjde nová kniha, na žádné další ale v tuto chvíli nepracuje.

Petra Soukupová a Lukáš Hejlík

Petra Soukupová a Lukáš Hejlík

Do diskuze přispělo i několik dětí – například zmínily, že mají brášku či kamaráda Bertíka, jiné se pochlubily, že takové čmuchadlo (plyšového divočáka) mají doma.

Na závěr pozval Lukáš Hejlík všechny diváky na další scénická čtení. Například již 15. února se mohou osobně setkat se Sylvií Heinlein, německou autorkou, která do Brna přijede představit svou knihu pro děti Bláznivá teta a já.

Pak už se Petra Soukupová pustila do podepisování mnoha knih, které si zájemci mohli před vstupem do sálu zakoupit. Zájem byl i o podpisy herců, kteří s úsměvem dětem rádi vyhověli, ač je přibližně za dvě hodiny čekalo další představení, tentokrát ve Znojmě.

Petra Soukupová podepisuje knihy

Petra Soukupová podepisuje knihy

Chcete-li i vy navštívit scénické čtení knihy Bertík a čmuchadlo, můžete vybírat z těchto osmi měst:

  • 23. 1. 2015 v 17:00 – Ústí nad Labem, Severočeská vědecká knihovna
  • 24. 1. 2015 v 14:00 – Písek, Sladovna
  • 24. 1. 2015 v 17:00 – Plzeň, Měšťanská beseda
  • 25. 1. 2015 v 14:00 – Valtice, Galerie Reistna
  • 27. 1. 2015 v 17:00 – Rakovník, Dům osvěty – za účasti autorky Petry Soukupové
  • 27. 1. 2015 v 19:30 – Praha, Divadlo Minor – za účasti autorky Petry Soukupové
  • 5. 2. 2015 v 17:00 – Havlíčkův Brod, Kavárna U Notáře
  • 5. 2. 2015 v 18:30 – Vrdy, Knihovna

Budete-li mít čas, určitě si Bertíka a čmuchadlo nenechte ujít, představení pobaví děti i dospělé a snad i přinese trošku jemného, nenásilného poučení.

 

Ukázka z představení: první setkání Bertíka s čmuchadlem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBertík a čmuchadlo

Soukupová, Petra

Host, 2014

Napsat komentář