Klub rváčů

Gris_LarsMeleMaso
Lidé se ztrácejí. Někdy se najdou, jindy se objeví už jen jejich těla zbavená života. A někdy zmizí navždy. Pátrání po nich může přinést odpovědi, které bychom nakonec raději nedostali. Navíc při jejich získávání může jít doslova o život.

V první polovině září 2022 vydalo nakladatelství Mystery Press další knihu Daniela Grise, tentokrát s názvem Lars mele maso.

Pátý svazek larsovské série vyšel půldruhého roku po čtvrtém dílu. Pojďme si znovu připomenout jednotlivé tituly, jak vycházely za sebou: Říkají mi Lars to celé odstartoval v roce 2018. O rok později navázal díl nazvaný Lars láme kosti. Lars útočí nesla název v pořadí třetí kniha z podzimu 2020. A konečně čtyřky Lars pod palbou jsme se dočkali před půldruhým rokem, tedy v březnu 2021.

Pro toho, kdo s Larsem teprve začíná, stručně shrnu, že hlavní hrdina se ve skutečnosti jmenuje David Scholl a po plus mínus deseti letech práce v řadách pražských kriminalistů se „udělal pro sebe“. Nyní spoluprovozuje neortodoxní bar Exil a na živobytí si přivydělává jako soukromý vyšetřovatel. Takový ten neoficiální druh. A především o jeho vyšetřování všechny díly série vyprávějí mnoho vzrušujících příběhů.

I tentokrát se Lars stane obětí své potřeby požadovat spravedlnost tam, kde ji nehledají oficiální policejní složky. Lars vzpomíná, jak se před časem objevil kamarád Ben, notorický smolař, a chlubil se nově navázanými vazbami se svým již dospělým synem. Tehdy se zdálo, že se karta osudu přeci jen obrací. Jenže jednou „pechfógl“ (abych si vypůjčil popis z pera Daniela Grise), navždy pechfógl. A tak se zoufalý Ben přeci jen po pár letech objeví znovu, aby prosil Larse o pomoc. Syn zmizel. Nikdo o něm nic neví. Kdo jiný by ho mohl najít než kamarád Lars? Bez vidiny jakékoli odměny, Lars výzvě neodolá a pustí se po stopě. Ta ho dovede až mezi tajné zápasníky. Něco jako klub rváčů. Neoficiální boj muže proti muži, tajná lokalita, vysoké sázky, žádná pravidla. Vítězí ten, kdo zůstane stát. Nitky, zdá se, vedou právě sem. Jak jinak se Lars dozví víc, než když se sám stane takovým tajným rváčem? Ovšem ve srovnání s mladšími soupeři už působí trochu kmetsky. A tak půjde o mnohem víc než jen o nějakou tu bouli.

Z výše zmíněného je nejspíš zřejmé, že Lars mele maso vypráví o spoustě ran, bolesti a krve. Už jen tento výčet by mohl část čtenářské veřejnosti odradit. Ale nebojte se, autor dobře ví, co je třeba. A tak oprávněně očekávejte i příběhy bezpodmínečného přátelství, nějaké té skoro lásky, a pochopitelně souboje dobra se zlem. U posledně zmíněného samozřejmě všichni dobře víme, že hranice mezi obojím bývá neostrá a často je těžko říci, na které straně od ní vlastně v danou chvíli prodlíváme.

Daniel Gris nadělil svému hrdinovi do vínku urostlou postavu, holou lebku a mohutný plnovous. Stejně tak ho vybavil výrazně posunutým prahem bolesti. A celou osobnost doplnil velice neformálním přístupem k pravidlům naší mateřštiny. Podobně jako v předchozích příbězích, ani tentokrát čtenáři nepřijdou o důkazy Larsovy neodolatelnosti pro opačné pohlaví. Stejně tak nemůže chybět obsáhlý rozbor hrdinova (autorova?) hudebního vkusu s poměrně podrobnými sondami do historie jeho oblíbených skupin a interpretů. Autorův neotřelý styl, vyprávění v první osobě a postupné gradování napětí dodává četbě rychlý spád. Nejtěžším okamžikem se tak během prožívání Larsova nejnovějšího případu stává právě ta chvíle, kdy musíte knihu z jakéhokoli důvodu odložit. Jaký lepší důkaz o kvalitě zpracování může člověk chtít?

Oproti čtvrtému dílu si pětka polepšila o padesát stran. Celkem tedy textilní záložkou vybavený vázaný výtisk nabízí dvě stě osmdesát pět stran. Ty si mezi sebe nerovnoměrně rozdělilo celkem devět kapitol: „Život je jako bonboniéra“, „Ben a Sam a Xenie a já“, „Chemik a Rajče v černým hummeru“, „Klub rváčů“, „Sam“, „Hektor, Berg a Ride the Lightning“, „Zápas roku“, „Kapitola uvnitř kapitoly“ a konečně „Stržený mosty, spálený lodě“.

Patříte-li mezi Larsovy příznivce, případně vám imponuje představa, že padouši dostanou oprávněně za vyučenou, pak jste na správném místě. Jakkoli může název Lars mele maso působit pro mnohé nováčky ve světě Danila Grise trochu zastrašujícím dojmem, rozhodně stojí za to knihu otevřít. Protože, a to bych se skoro vsadil, jakmile si přečtete byť jen jednu jedinou stránku, už od Larsova dobrodružství oči neodtrhnete. Stejně jako od některého z předchozích čtyř svazků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLars mele maso

Gris, Daniel

Mystery Press, 2022

Napsat komentář