Najdi toho, nevím koho

Gris_LarsPodPalbou
Asi to znáte z pohádek: Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co. Dost podobně může znít i zadání pátrací akce. Když má hrdina k dispozici pouze jméno a hrubý odhad věku svého cíle, není pak divu, že se může ocitnout pod palbou.

Se začátkem druhého březnového týdne roku 2021 se na pulty kamenných (pouze k vyzvednutí) i internetových knihkupectví dostala další kniha Daniela Grise Lars pod palbou. Za jejím vydáním stojí nakladatelství Mystery Press. Mimochodem, právě tímto titulem začali u Mystery Press devátou desítku svých vydaných knih.

Rok co rok nás autor skrývající se pod pseudonymem Daniel Gris zásobuje novými dobrodružstvími pražského drsňáka Larse. Takto se románový hrdina představil v roce 2018, když o sobě prohlásil: Říkají mi Lars. O rok později nás jeho stvořitel poučil o tom, jak Lars láme kosti. A konečně před půl rokem, tedy na podzim 2020, oznámil Daniel Gris svým fanouškům, že Lars útočí.

David Scholl alias Lars býval kdysi policistou. Kriminalistou, abychom byli specifičtější. Ale to už je dávno. Posledních deset jedenáct let už působí čistě v soukromém sektoru. Pro zábavu nebo jen čistou radost vlastní podivný a nevlídně vyhlížející bar, v němž host není nikdy pánem a hudba hraje tvrdě a nahlas. Pro obživu sem tam někomu vypomůže s prací, na kterou z nějakého důvodu jeho bývalí kolegové buď nestačí, nebo nejde o úkol vhodný pro jejich zákona dbalé oči. Ne, Lars samozřejmě není zločinec. Ale jen málokdo by ho asi nazval svatouškem. Pro nevlídné slovo a ránu nikdy nechodí daleko. Přesto v sobě nosí onen prastarý cit pro spravedlnost a stavovskou čest. Což je ostatně také důvod, proč se poměrně často dostává do prekérních situací. Jako třeba nyní, kdy ho pátrání po někom, o němž od zadavatele zná jen jméno a přibližný věk, přivede dokonce až za mříže. A na tom postaví Daniel Gris již čtvrtý vzrušující případ.

Milovníci Larsových akcí si i tentokrát přijdou na své. Autorův vysoce neformální přístup k čistotě rodného jazyka dodává celému románu na autentičnosti. Doplněno vyprávěním v první osobě, a máme před sebou rychle se odvíjející děj, který před čtenářovýma očima doslova odsýpá. Téměř jako bychom koukali na akční film. Možná právě tento aspekt by mohl Larse přivést na plátno, nebo alespoň obrazovky televizních přijímačů. Ale nepředbíhejme, ať to nezakřikneme.

Pokud jste se k práci Daniela Grise dostali při této příležitosti poprvé, pak vězte, že Lars disponuje urostlou postavou, holou hlavou, bujným vousem a přirozenou výmluvností. Pány možná bude zajímat tajemství jeho úspěchů u pohledných a inteligentních žen. Upřímně, zajímalo by i mě. Naneštěstí nám je autor neprozradí, a tak se lze jen dohadovat, že je to prostě ona chlapáckost, jež z ramenatého tvrďáka sálá všemi směry. V každém případě, ačkoli název čtvrtého dílu s vysokou pravděpodobností nebyl myšlen v tomto významu, klidně bychom mohli tvrdit: Lars se ocitá pod palbou dlouholetých i zcela nových obdivovatelek.

Záhadný sexappeal ovšem nepředstavuje jedinou Larsovu vlastnost. Zmínit musím (opět) jeho nezměrné znalosti hudební historie současného i závěru minulého století. Dalo by se říci, že rozsáhlé, až encyklopedické pasáže právě v tomto duchu tvoří již nedílnou součást všech stávajících Larsových příběhů.

Dvě stovky a třicet šest stran k tomu jsou nerovnoměrně rozděleny do devíti pojmenovaných kapitol. Když už tedy zmiňuji, že každá nese své slovní označení, pojďme si je pojmenovat: „Žádnej Ritz“, „Letiště“, „Kšeft za všechny prachy“, „Na stopě“, „Všechno v cajku“, „Ne tak úplně všechno v cajku“, „Hrabě Monte Lars“, „Přihořívá“ a konečně „Vichr z hor“. U názvu té poslední pořád přemýšlím, zda by mohlo jít o odkaz na hru známého českého všeuměla Járy Cimrmana.

Teď už tedy víme, že Lars nejenom láme kosti, útočí a nově se ocitá pod palbou, ale také že se jeho dobrodružství skvěle čtou. Vlastně se dají doslova hltat. Přihodím ještě fakt, že vázané vydání nového Larse z pera Daniela Grise disponuje textilní záložkou. Jde o příjemnou drobnost, která udělá radost. U Mystery Pressu kladou totiž důraz i na to, aby se čtenář mohl do své knihy začíst, aniž by byl rušen podružnostmi. Na druhou stranu, pokud budete mít volné odpoledne, je slušná šance, že si knihu ani zakládat nebude muset, protože se skrz ni proženete jedním dechem. Ale ano, člověk si občas potřebuje odskočit. Třeba pro pití a občerstvení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLars pod palbou

Gris, Daniel

Mystery Press, 2021

Napsat komentář