Inspirace do kuchyně

Tipy_inspirace nejen do kuchyne freephotosbank
Topit se prý troubou nemá, ale přeci jen platí pravidlo, že v kuchyni bývá tepleji. Pojďte s námi prozkoumat, přípravou kterého dobrého jídla se můžeme v chladných zimních dnech zahřát. Dnes si představíme hned tři skvělé kuchařky!

Jako první se vydáme do Pravé vientamské kuchyně. Díky této nové publikaci můžete zkusit vyrobit tradiční vietnamská jídla i u sebe doma!

Pravá vietnamská kuchyně

Autorka: Uyen Luu
Přeložila: Stanislava Moravcová ml.

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 195×245 mm
ISBN: 978-80-276-0511-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Pravá vietnamská kuchyně vydalo nakladatelství Slovart.

Vietnamka žijící v Londýně Uyen Luu vám ukáže bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů i hravost přípravy a podávání, která je pro Vietnamce typická. Můžete si uvařit například polévku pho, kde se horký vývar dokonale snoubí s nudlemi, saigonské letní závitky, dušené hovězí maso na badyánu, taštičky plněné kuřecím masem, smažené nudle s výhonky mungo či banánové smaženky s kokosovým krémem.

Ukázka z knihy

vietnam-ukazkaDalší ukázkové dvojstrany s recepty naleznete přímo na stránkách nakladatelství Slovart.

O autorce

Uyen Luu je spisovatelka, blogerka a fotografka jejíž život se točí kolem vaření. Ve svých receptech, příspěvcích i fotografiích se věnuje kuchyni ze země svého původu, Vietnamu. Nyní žije v Londýně, kde provozuje vietnamskou bytovou restauraci a vede kurzy vaření, které navštěvují lidé z celé Evropy.

Zdroj: uyenluu.com

————————————————

Pokud vás naopak místo cestování prostorem láká cestování časem, vraťte se s Michaelou Smolovou do dob Rakouska-Uherska a objevte nové Téměř zapomenuté recepty. Kniha navazuje na úspěšný první díl a místo zápisníků babiček sahá ještě o něco hlouběji do historie.

Téměř zapomenuté recepty 2

Klenoty rakousko-uherské kuchyně

Autorka: Michaela Smolová
Přeložil: Jan Kravčík

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-3138-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Téměř zapomenuté recepty 2 vydalo nakladatelství Grada.

Ten čas jsme sami nezažili, ale přesto ho podvědomě důvěrně známe… z chutí, vůní, od babiček i ze starých knížek.

Posaďme se spolu s autorkou a sběratelkou starých receptů Michaelou Smolovou ke kávičce a nechme se zanést do počátku minulého století. K vídeňským dortům, uherským řezům, křupavým pagáčkům nebo lákavým perníčkům.

Téměř zapomenuté recepty přinášejí tentokrát všechny klenoty rakousko-uherské kuchyně a my si je můžeme vychutnat i po století znovu.

V knize najde recepty na sladká i slaná jídla, dobroty z kynutého těsta, likéry i šťávy.

 O autorce

Michaela Smolová miluje pečení a spolu se svou sestrou Katarínou píše již od roku 2015 blog sistersbakery.sk. Právě na něm zveřejňují mnohé objevené recepty a vymýšlí nové. Jejich první knižní sbírka receptů vyšla v roce 2021 pod názvem Téměř zapomenuté recepty a sklidila velký úspěch.

Zdroj: sistersbakery.sk

————————————————

Na závěr máme jedno doporučení – pojďte se učit od britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. Jeho praktická příručka totiž nenabízí pouze nové recepty. Ottolenghi vám v knize Testovací kuchyně: Moje milovaná spíš předá mnoho praktických rad, jak zpracovávat běžné suroviny z vaší spíže či jak je lze navzájem nahrazovat. Vznikla tak opravdu nenahraditelná příručka pro každého pána či paní spíže.

Ottolenghi Testovací kuchyně: Moje milovaná spíž

Autor: Yotam Ottolenghi

Počet stran: 256
Vazba: flexi
Formát: 180×245 mm
ISBN: 978-80-276-0454-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Ottolenghi Testovací kuchyně: Moje milovaná spíž vydalo nakladatelství Slovart.

Poznávacím znakem nové ediční řady Ottolenghi Testovací kuchyně (OTK) jsou nápaditá řešení. Tato pestrobarevná kuchařka od osvědčeného týmu vynikajících spolupracovníků Yotama Ottolenghiho tuto edici zahajuje: neodolatelné recepty pro domácí příležitosti, které pročistí vaši spíž, poličky, chladničku a mrazničku. Tým OTK věnoval čas a tvůrčí energii na odhalení potřeb kuchařů v různých kuchyních a pak se s vámi podělil o rady, které vám vaření zjednoduší a učiní zajímavějším. Kniha vám ukáže postupy vhodné při zpracovávání běžných surovin, poradí, jak je navzájem nahrazovat a nacházet řešení vyhovující stavu vašich zásob. Hrdinové knihy jsou třeba plechovka s fazolemi, na níž se usadil prach, či sáček mražené kukuřice ukrytý hluboko v mrazničce. Máme pro vás recepty, které vám budou chutnat, a navíc provětrají vaši domácnost. Lákají vás grilované cukety s teplým jogurtem a šafránovým máslem, kořeněné trhané vepřové s pastou vindaloo nebo dort s praženým kokosem?

Ukázka z knihy

ottolenghi-spiz-ukazkaProhlédněte si i další ukázkové recepty z této knihy!

O autorovi

Yotam Ottolenghi je uznávaný britský šéfkuchař, který se narodil v izraelském městě Jeruzalém. Je držitelem James Beard Award za knihu o mezinárodní kuchyni. Vystudoval v Tel Avivu současnou literaturu, od roku 1997 žije ve Velké Británii, kde se věnuje vaření, psaní článků, kuchařek a provozuje vlastní restauraci. Účinkoval také v několika televizních pořadech, zachycujících jeho kulinářské cesty po Evropě, Africe nebo Asii. Většinu svého času tráví vytvářením nových receptů a jejich testováním, ve volném čase se Yotam Ottolenghi věnuje cvičení pilates. K jeho známým kuchařkám patří například knihy Hojnost – Kulinářské skvosty mistra, Chuť, Sladké, Simple, Ještě více hojnosti, Jeruzalém nebo základní Kuchařka.

Zdroj informací: Slovart


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravá vietnamská kuchyně

Luu, Uyen

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeTéměř zapomenuté recepty 2

Smolová, Michaela

Grada, 2022

zobrazit info o knizeOttolenghi Testovací kuchyně: Moje milovaná spíž

Ottolenghi, Yotam – Muradová, Noor

Slovart, 2022

Napsat komentář