Čeští tvůrci na malé ploše

cesti autori uvod
Dnešní tipy nám představí několik knih českých autorů v tak trochu minimalistickém formátu. A velmi snadno nás tím přesvědčí o tom, že dobrý příběh se dá zachytit i na malém počtu stránek. Vyberte si z nich ten, který bude vašemu čtenářskému vkusu nejmilejší.

Jiřího Stránského není třeba dlouze představovat. I ve své nové knize povídek nás okouzlí příběhy, do kterých vložil nejenom kus vlastních zkušeností, ale i pověstný humor a víru v přátelství a spravedlnost.

Záchrana zraněného francouzského partyzána sudetskými dětmi, další dva osudy politických vězňů, příběh ze šumavského pohraničí, kde na tradici pašeráků navázali převaděči uprchlíků před komunistickým režimem. Čtyři povídky zasazené do období od konce druhé světové války až do nedávně minulosti připomínají pohnuté momenty českých dějin, jsou však díky optimistickému pohledu i nadhledu Jiřího Stránského, jenž do svých knih vkládal i vlastní životní zkušenosti, protkány humorem, vírou v přátelství a spravedlnost.

Tichá pošta

Autor: Jiří Stránský

Počet stran: 186
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-257-3879-5
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Tichá pošta vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jakmile se silnice začala stáčet doleva do první zatáčky, odbočili po své vyšlapané stopě z předchozích dní. Jochenovi se v čemsi zapříčila hůlka a málem upadl. Díky tomu si ale všiml, že jejich lyžařskou stopu přetíná jiná, na první pohled po člověku, který se tudy brodil bez lyží, zároveň však byla podivně nepravidelná a tvořila jakousi brázdu, v níž se otisk bot chvílemi ztrácel. Jochen tomu nerozuměl: Proč by se někdo zrovna tudy a takhle brodil sněhem? Od údolí směrem k silnici si ten někdo cestu spíš prodloužil, než zkrátil. A bez lyží? Hajný to určitě nebyl – ten je bez lyží jen v hájovně… „Co tam stojíš? Uletěj nám!“

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Jiří Stránský (1931–2019), český spisovatel, scenárista, dramatik, překladatel, básník a skaut byl vychován v rodině se silným protikomunistickým a protifašistickým zaměřením. Studoval gymnázium, avšak v roce 1950 byl ze školy těsně před maturitou z politických důvodů vyloučen. V roce 1953 byl odsouzen na osm let za velezradu a propuštěn byl až na amnestii v roce 1960. Byl kopáčem, zedníkem, betonářem, filmařem i překladatelem. V roce 1973 byl opět odsouzen do vězení na tři a půl roku. Po roce 1989 začal znovu publikovat a stal se spisovatelem z povolání. Také pracoval jako vedoucí zahraničního oddělení Českého literárního fondu, řadu let byl prezidentem Českého centra Mezinárodního PEN klubu a předsedou Rady Národní knihovny. Byl také nositelem medaile Za zásluhy, francouzského Řádu rytíře věd a umění, literární Ceny Egona Hostovského a nejvyššího skautského ocenění Řádu Stříbrného vlka. Je autorem knih Štěstí (1969, 2019), Zdivočelá země (1991, 2021), Aukce (1996,2022), Přelet (2001), Stařec a smrt (2007), Oblouk (2009), Tóny (2011), Balada o pilotovi (2013), Štěstí napodruhé (2019). Dětem věnoval Povídačky pro Klárku (1996), Perlorodky (2005), Povídačky pro moje slunce (2005), O chamtivém králi (2011), O Dešťovém kameni (2016). Napsal také řadu filmových i televizních scénářů, básní i fejetonů. V Českém rozhlase pravidelně četl své glosy k současnému dění.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Útlá kniha původem české spisovatelky přináší jména mnoha známých osobností. A právě na jejich životech jsou formou fiktivní korespondence demonstrovány snad všechny podoby lásky mezi mužem a ženou, jaké jenom mohou být.

V próze Aleny Wagnerové se čtenář setkává s řadou kulturně i duchovně významných historických osobností – světícím biskupem pražským a kunsthistorikem Antonínem Podlahou, spisovatelem Karlem Krausem, básníkem Rainerem Mariou Rilkem, malířem Maxem Švabinským a Johannesem a Sidonií Nádhernými. Nejde však o historický román, nýbrž o novelu v dopisech. Zvolená forma fiktivní korespondence mezi Antonínem Podlahou, Karlem Krausem a Johannesem Nádherným autorce umožňuje zachytit vnitřní život hlavních postav, proniknout do jejich vztahů a prožívání. Stáváme se svědky jejich hledání toho, co znamená blízkost druhého člověka nebo jeho, byť dočasná, ztráta, a především různých podob vztahu mezi mužem a ženou – od duchovních sympatií a platonického sblížení přes lásku neopětovanou a zavrženou až k intenzivnímu, téměř milostnému sourozeneckému vztahu

Překotná srdce

Autorka: Alena Wagnerová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-88411-09-3
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Překotná srdce vydalo nakladatelství Maraton.

O autorce

Alena Wagnerová se narodila v roce 1936 v Brně. Je spisovatelka, kulturní publicistka a orální historička, vystudovala biologii, pedagogiku a později divadelní vědu. Žije v Praze a v Saarbrückenu a píše česky i německy. Stála po roce 1989 spolu s Rút Kolínskou u založení mateřských center v Česku. Po roce 1989 je Alena Wagnerová jednou z průkopnic orálně historické metody výzkumu dějin. Sestavila tak několik knih, týkajících se soužití Čechů a Němců v pohraničí i jejich nucených i dobrovolných odchodů. Jako jedna z prvních se věnovala osudům německých antifašistů. V češtině i v němčině vydala knihy o Mileně Jesenské, Sidonii Nádherné (Sidonie Nádherná a konec střední Evropy) a o rodině Franze Kafky, všude využívá jako literární metodu kombinaci dokumentů a jejich dovyprávění a úvahy nad nimi. Zmínit můžeme její knihy Dvojitá kaple, Cestou životem, Praha, město žen nebo Příběhy ze staré židovské Prahy. Důležitou kapitolou v jejím životě je hudba. Pro operu v Basileji přeložila Alena Wagnerová libreto Leoše Janáčka (Z mrtvého domu), věnovala se jeho korespondenci s Kamilou Stösslovou a přispěla jejími překlady do České knižnice, kde s podporou nadace Roberta Bosche vyšel u německého vydavatele výběr základních děl české literatury.

Zdroj informací: Český rozhlas Vltava

————————————————

Láska a její mnohé podoby se objevují i v knize další české autorky. Povídky o tom, jak s láskou nakládáme ve vlastních životech a vztazích, vrcholí nakonec zcela nečekanou pointou.

Někdy se věci zvrtnou způsobem, který by nikdo nečekal. Je ten, kdo si u manžela prosadí volný víkend, opravdu vítěz? Co se skrývá za zdánlivě dokonalým chováním jednoho gentlemana? Je žena špatná matka, když má jedno své dítě radši než druhé? A jak profesionální zloději kradou, tedy shánějí dárky k narozeninám? Povídky o tom, jak důležitá je pro nás láska ve všech podobách, co nalháváme sobě i ostatním a jak umíme být pošetilí i velkorysí, spojuje jako červená nit prvek překvapivé pointy, který čtenáře dovede pobavit i ohromit.

Vůbec o nic nejde

Autorka: Barbora Vajsejtlová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-3774-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vůbec o nic nejde vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

Barbora Vajsejtlová se narodila ve Strakonicích v roce 1979. Vystudovala žurnalistiku a psychologii na Masarykově univerzitě v Brně a má dvě děti. Vydala už několik knih pro děti i pro dospělé: Velký závod, Princezna a Baron, Ať jsou velcí zase malí!, Vánoce za dveřmi, Bokovka, Mami, přidej!.
Publikovala také v naší rubrice Čtení ke kávěkde si můžete přečíst její dvě povídky: Škola v přírodě aneb Zatím jsem zvracel jen jednou!Cyklistické závody aneb Jsem mrchařka!.

————————————————

Sdílení! Slovo, které pro dnešní společnost rozhodně není cizí. Co když s námi naše životy sdílí nejenom lidé, ale i věci? V knize Věry Krpálkové se o tom můžeme mnohé dozvědět. Tak ruce na řídítka a jedeme!

Sdílíme věci, třeba koloběžky. Jestlipak sdílí ony s námi naše životy? Co když znají naše myšlenky, nálady, pocity, obavy i touhy? Pojďme to vyzkoušet! Vložme ruce na řídítka a sdílejme společnou cestu. Sbírejme střípky našich životů…

Den koloběžky

Autorka: Věra Krpálková

Počet stran: 76
Vazba: brožovaná
Formát: 110×168 mm
ISBN: 978-80-88104-72-8
Doporučená cena: 176 Kč

Knihu Den koloběžky vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

O autorce

Věra Krpálková je původním povoláním učitelka a vychovatelka. V současné době se kromě obchodní činnosti dál věnuje vzdělávání a výchově dětí i dospělých. V minulosti již vyšly její knihy Příběhy strýčka Bena, Vyprávění strýčka Bena nebo Týden u strýčka Bena.

Zdroj informací: Agentura KRIGL


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTichá pošta

Stránský , Jiří

Argo, 2022

zobrazit info o knizePřekotná srdce

Wagnerová, Alena

Maraton, 2022

zobrazit info o knizeVůbec o nic nejde

Vajsejtlová, Barbora

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeDen koloběžky

Krpálková, Věra

Agentura KRIGL, 2022

Napsat komentář