Jak na komunikaci

jak-na-komunikaci
Komunikace je schopnost, s níž se v podstatě rodíme. Jaké jsou její začátky? Jakým překážkám musí člověk čelit? Jak naslouchat druhým? A jak do všeho zapadají taktiky přesvědčování? V našem dnešním výběru projdeme vše.

Schopnost komunikace lidí začíná už u plodu v děloze, a po narození ji děti dále rozvíjí různým broukáním a vlastním jazykem. Co můžete udělat pro další vývoj řeči? A jak se naučit rozumět dětským „nesmyslům“?

Věděli jste, že dítě se svým okolím začíná komunikovat už u maminky v bříšku? A svou specifickou řeč dál rozvíjí i po narození, dlouho před tím, než se naučí vyslovit první hlásky.
Naučte se porozumět dětské komunikaci a řeči s tímto přehledným průvodcem, který mapuje jejich vývoj od narození dítěte až do věku šesti let. V knize naleznete podmínky rozvoje dětské komunikace a řeči a zásady pro jejich správné podněcování včetně praktických návodů.
Publikace je navíc doplněna o pracovní listy, které vám pomohou řeč dítěte rozvíjet zábavným způsobem.

Od broukání k povídání

Návod na rozvoj komunikace a řeči dítěte
Autorka: Lenka Ficová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-3346-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Od broukání k povídání vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Pokud jsme živí a přítomní v dimenzích tohoto světa, nemůže nastat situace, že bychom nekomunikovali. To prostě nejde. I když jenom zarputile mlčíme, vysíláme našemu partnerovi v komunikaci informaci, že komunikovat nechceme. A pokud vysíláme jakoukoliv informaci, pak komunikujeme. Jak vidíte, nelze nekomunikovat. Vždycky něco sdělujeme. Jak to? No úplně normálně. Minimálně se vždycky nějak tváříme, protože není možné nijak se netvářit. A vždycky, ať něco říkáme, nebo ne, se nějak chováme, a to prozrazuje, jaký postoj máme k partnerovi v komunikaci.

Co z toho vyplývá? Že ke komunikaci nutně nepotřebujeme slova. (str. 12)

***

Mezi druhým a třetím měsícem nastupuje tolik očekávané broukání. Jeho škála a rozmanitost roste úměrně s rozvojem ústní a hltanové dutiny. Tohle broukání se v následujících měsících (třetí až šestý měsíc) rozvine v pudové žvatlání.

Jde skutečně o pudovou záležitost. Dítě dělá zvuky nahodile, jde spíš o jakousi hru s mluvními orgány – dítě hýbe různě pusinkou a čelistí a tím, že u toho silněji nebo méně silně dýchne, vytváří různé zvuky. Je to roztomilé. A je to velmi důležité pro rozvoj komunikace dítěte a pro příští rozvoj řeči dítěte. Je první zásadní diagnostický moment. Kvalita, rozmanitost, intenzita a barva zvuků, které dítě v tomto období produkuje, nás mohou orientačně upozornit na možný jiný vývoj mluvních orgánů. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Lenka Theodora Ficová (*1967) vyrůstala na Moravě v milující vícegenerační rodině. Pod laskavým vedením jejích členů se pro okolí jevila jako zlobivé dítě, malá rebelka, která se už v mateřské škole neostýchala klást řadu otázek, nezdráhala se vyjadřovat svůj názor a pídit se po odpovědích. Při nástupu do první třídy už uměla číst i počítat a výuka ji zprvu vůbec nebavila. To však změnila její osvícená paní učitelka, která vhodně zvoleným přístupem dívce ze školy udělala ráj. Ne nadarmo J. A. Komenský říkával, že prvních osm let vývoje dítěte ovlivňuje zbytek jeho života. (…)

Zdroj informací: Grada

————————————————

Komunikovat jsme se naučili, je načase ovládnout umění naslouchání. Které otázky je dobré pokládat? A jakým se naopak vyhnout?

Jak klást správně otázky? Jak se vyhnout nedorozuměním a chybným závěrům? Jak nastavit v rozhovoru pozitivně hranice? Proč je důležité naslouchat s laskavostí i sobě? Jak poznat, kdy už naslouchání není řešením?
Kniha se zaměřuje na schopnost efektivně, neagresivně a bez odsudku naslouchat sobě i druhým a využívat ji pro účinnou mezilidskou komunikaci. Je doplněná srozumitelnými příklady z praxe a nabízí čtenáři množství nástrojů, jak dokázat lépe porozumět druhým, i náměty k přemýšlení v závěru každé kapitoly.

Naslouchat je umění

Jak účinně a pozitivně komunikovat
Autorka: Annika Telléus

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1869-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Naslouchat je umění vydalo nakladatelství Portál.

 

O autorce

Annika Telléus je švédská odbornice v oblasti lidských zdrojů, která se specializuje na komunikaci, vedení a prezentační techniky. Opakovaně byla zvolena jednou ze sta nejlepších švédských lektorek a lektorů. Vystupuje také v oblíbeném programu švédské televize o mezilidských vztazích.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Poslední kniha vás provede schopností přesvědčování. Podle čeho zvolit vhodnou taktiku? Na koho fungují lichotky, a na koho naopak řada argumentů?

Manipulovat, zastrašovat, zatlačit do kouta nebo uchlácholit lichotkami – manipulativní rétorika zná spoustu záludných metod, jak někoho přelstít.
Existuje ale i jiná cesta, jak můžeme efektivně přesvědčovat ostatní lidi. Jde o férovou rétoriku, která je pro všechny zúčastněné mnohem příjemnější a dlouhodobě úspěšnější. Je to cesta, kdy chceme druhého pochopit, používáme racionální argumenty a hledáme nejlepší řešení.
Jak férově přesvědčit kohokoli v jakékoli situaci se dozvíte v této knize plné tipů, cvičení a ukázek. Přesvědčujte, nemanipulujte!

Férová rétorika

Nejlepší přesvědčovací techniky
Autor: Wladislaw Jachtchenko
Přeložila: Iva Michňová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-271-3345-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Férová rétorika vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

 Nejčastější chybou, kterou kolem sebe pozoruji, je, že lidé uvádějí jen minimální zdůvodnění. Někdy se spokojí s půlkou věty. To samozřejmě nikdy nepostačuje k tomu, abychom někoho opravdu přesvědčili. Představte si, že bych vám řekl: „Při příštích volbách volte tu a tu stranu, protože se nejlépe vyzná v ekonomických otázkách!“

Takové neduživé zdůvodnění vás přece nikdy nemůže přesvědčit. Musel bych totiž jednak hlouběji analyzovat, proč se mnou uvedená strana ve srovnání s ostatními politickými stranami lépe vyzná v ekonomických otázkách, a také bych musel vysvětlit, proč mají ekonomické otázky ve volbách do parlamentu nejvyšší prioritu. Protože i kdybychom na virtuální vteřinu připustili, že mnou jmenovaná strana se skutečně nejlépe vyzná v ekonomických otázkách, může se přece stát, že pro člověka, jehož chci přesvědčit, je mnohem důležitější problematika životního prostředí nebo zahraniční politika a ekonomika ho nezajímá. Minimálnímu zdůvodnění se tedy musíte vždy vyhnout.

Pokračujte na zbytek ukázky.

 

O autorovi

Wladislaw Jachtchenko studoval politologii, právo, historii a literární vědu v Mnichově a v New Yorku, pracoval jako právník v jedné mnichovské advokátní kanceláři a jako vědecký pracovník OSN v New Yorku. V roce 2007 si splnil svůj sen a od té doby působí jako trenér rétoriky, spíkr a kouč v byznysu. Je zakladatelem Akademie argumentace a nabízí individuální semináře pro firmy, podnětné přednášky a koučování jednotlivců ke všem tématům týkajícím se profesionální komunikace. Autor patří mezi deset předních spíkrů na mezinárodních soutěžích rétoriky a opakovaně byl oceněn jako odborník v oblasti komunikace. Je autorem úspěšné knihy Manipulativní rétorika.

Zdroj informací: kniha Férová rétorika


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterému z uvedených typů komunikace dáváte přednost? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaslouchat je umění
Jak účinně a pozitivně komunikovat

Telléus, Annika

Portál, 2022

zobrazit info o knizeFérová rétorika
Nejlepší přesvědčovací techniky

Jachtchenko, Wladislaw

Grada, 2022

zobrazit info o knizeOd broukání k povídání
Návod na rozvoj komunikace a řeči dítěte

Ficová, Lenka Theodora

Grada, 2022

Napsat komentář