Kdo koho vlastní?

Nesbo_ZarlivostAJinePovidky_audio
Člověk jako druh trpí mnoha nemocemi. Některé jsou fyzického rázu, jiné psychického. Závislost jakéhokoli druhu dokáže dostat do kolen i vysoce inteligentního jedince. Příkladem takové, která spolehlivě zničí nejenom svého nositele, je třeba i chorobná žárlivost.

Jednou z únorových novinek v nabídce serveru Audioteka.cz se stala i zvuková podoba knihy Joa Nesbøho Žárlivost a jiné povídky (Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021). Audioknihu namluvil Filip Švarc podle tištěné verze vydané nakladatelstvím Zlín v roce 2021 v překladu Kateřiny Krištůfkové.

Naše poslední setkání s dílem úspěšného norského autora se odehrálo před téměř dvěma roky u příležitosti recenze zvukové podoby jeho románu Nůž (Kniv, 2019, česky 2019). Právě tento titul navýšil počet příběhů románového hrdiny Harryho Holea na rovný tucet. O rok později vyšla ještě kniha Království (Kongeriket, 2020, česky 2020). Ta nepatří do žádné série, ale stala se šestadvacátým románem, jenž Joovi Nesbømu během jeho pětadvacetileté spisovatelské kariéry vyšel. Titul Žárlivost a jiné povídky vznikl během covidové pandemie a od všech autorových prací se liší hlavně tím, že se jedná, jak už název napovídá, o sbírku povídek. S něčím takovým jsme se u Nesbøho zatím nesetkali. Vyrovnají se krátké příběhy svou úrovní jeho větším literárním útvarům? Nebo je dokonce předčí? Pojďme se na to podívat.

Na posluchače (a před tím čtenáře) čeká sedm různých případů, jejichž spojovacím prvkem je právě v názvu uvedená (chorobná) žárlivost. Jako první si poslechneme Londýn. Ačkoli jde o čtenáři asi nejopěvovanější povídku této sbírky, nedokážu se zbavit pocitu déjà vu. A oprávněně. Přes skvělé řemeslné zpracování není příběh společnosti nabízející zprostředkované sebevraždy nový a narazíme na něj, zvláště ve filmové podobě, opakovaně. Z mého pohledu jde tedy v případě Londýna spíše o smutné povzdechnutí: Má tohle Jo Nesbø zapotřebí? Naštěstí na nás ale vzápětí čeká velice rozsáhlá Žárlivost, která nás zavede do prostředí lezců a nabídne trochu neotřelého vzrušení. Následující Fronta je nejkratším příspěvkem sbírky a zároveň si jako jediná bere za vypravěče ženskou hrdinku. Přes svůj zničující obsah možná mnohým posluchačům promluví přímo z duše. Odpad ukazuje, že i povolání popeláře může mít své výhody. Přiznání je druhou nejkratší povídkou sbírky a vypráví mimo jiné o tom, že za správných podmínek se lze bez obav z následků přiznat i k vraždě. Naopak druhý nejdelší příběh Odd přináší vhled do komplikovaného života svérázného spisovatele. A konečně závěrečná Náušnice dokazuje, že i práce taxikáře se může ošklivě zvrtnout. A to zejména tehdy, pokud se necháme ovládnout oním destruktivním pocitem, že toho druhého vlastníme.

Dvě stě dvacet stran tištěné předlohy zaujímá v audioknize dvacet stop ve formátu mp3. Magického hlasu Filipa Švarce si můžeme užívat po dobu osmi a čtvrt hodiny. Ostatně právě tento interpret má za sebou kromě jiných i další dvě knihy Joa Nesbøho: již zmiňované Království a román Lovci hlav. Na stránkách Klubu knihomolů jsme si o něm povídali třeba také v souvislosti s trilogií Caimha McDonnella: Muž bez tváře, Den, který nikdy nepřijde a Poslední objednávky. Na svém interpretačním kontě má ale Filip Švarc desítky dalších titulů.

Čekáte-li na můj osobní verdikt, jak si Jo Nesbø s přechodem na krátkou literární formu poradil, pak tady je. Dle mého soudu to dopadlo skvěle. K tomu ovšem zcela jistě nemalou měrou přispěl nejenom dokonalý přednes Filipa Švarce, ale v neposlední řadě i perfektní překlad Kateřiny Krištůfkové. Řemeslnému zpracování nemám naprosto co vytknout. Jediná výhrada z mé strany tak míří pouze k již zmíněné povídce Londýn a její ne tak docela originální zápletce.

Považujeme-li Stephena Kinga za neoficiálního krále hororu, pak Jo Nesbø si klidně může nárokovat právo na trůn norského spisovatelského království. Nesbøho dílo patří mezi to nejlepší, co nám současná severská literatura dokáže nabídnout. Z toho důvodu pak můžeme směle prohlásit, že cokoli, co se u nás z Nesbøho dílny zatím objevilo, znamená sázku na jistotu. A není tomu jinak ani v případě knihy Žárlivost a jiné povídky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽárlivost a jiné povídky

Nesbo, Jo

Voxi, 2022

Napsat komentář