Zoufalství

Nesbo_Nuz_audio
Ani ten nejotrlejší vyšetřovatel nezůstane chladný před smrtí, zvlášť když se obětí stala osoba jemu nejbližší. Tato situace člověka nezbytně přivede na křižovatku. Propadne se do deprese a sebelítosti, nebo se s co nejchladnější hlavou vydá po stopách pachatele?

Na počátku dubna 2020 přinesl server Audioteka.cz svým zákazníkům zvukovou podobu knihy Nůž (Kniv, 2019, česky 2019), jejímž autorem je Jo Nesbø. Za nahrávkou stojí poměrně mladé vydavatelství Voxi, jež je součástí skupiny Albatros Media. Interpretace se chopil David Matásek.

S audioknihou založenou na díle Joa Nesbøho jsme se potkali zhruba před rokem prostřednictvím recenze románu Žízeň (Tørst, 2017, česky 2017). Dnes jsme se ocitli v zajímavé situaci: recenzi na tištěnou verzi Joa Nesbøho Nože jsme na stránkách KlubKnihomolu.cz představili už na podzim 2019 (z pera šéfredaktorky Aleny Badinové). Díky tomu se nám teď naskytla jedinečná příležitost podívat se nejen na rozdíly mezi psaným a namluveným provedením stejného titulu, ale i na různé úhly pohledu čtenářky a čtenáře (posluchače). Jste zvědavi? Pojďme na věc.

Zde je tedy můj rychlý náčrt vlastního příběhu. Kéž by to šlo tak snadno jako jindy. Už tady narážíme na první odchylku ve vnímání: dle mého soudu není dvanáctý příběh Harryho Holea vůbec tak odlehčený, jak by se mohlo zdát. Dokonce bych si troufl prohlásit, že patří k těm nejkomplikovanějším, jaké dosud autorovým prostřednictvím spatřily světlo světa. V pátrání po tom, kdo zabil Harryho životní lásku Rachel, se totiž tolikrát ocitneme ve zcela slepé uličce, že to chvílemi může působit jako zbytečná odbočka a nemístná komplikace. Ovšem Jo Nesbø nepředstavuje skutečného mistra žánru jen čistě symbolicky. Náznaky, jež nás mají svést na scestí, beze zbytku využije později tak, aby vše zapadlo na své místo. Musím přiznat, že mě odhalení pachatele překvapilo, neb jsem po většinu doby tipoval někoho zcela jiného (a to zajisté nepatřím k nováčkům v tomto žánru). Nicméně v okamžiku rozkrytí karet začnou všechny indicie dávat smysl – opravdový znak tvůrcovy profesionality. Nutno také podotknout, že Harry Hole, jindy tak drsná a rozporuplná postava, projevuje v tomto případě neobvyklou dávku lidskosti, a pokud se snad někomu ze čtenářů během předchozích případů znelíbil, Nůž nabízí prostor k jeho rehabilitaci.

Více než polovina z tuctu „holeovek“ byla již převedena do svých profesionálně zpracovaných audioverzí. S výjimkou čtvrté Nemesis zdramatizované Radiotékou a jedenácté s názvem Žízeň vydané nakladatelstvím Kniha Zlín, hrálo až dosud v tomto úkolu prim vydavatelství OneHotBook. Pět dílů ze série Harry Hole namluvil Hynek Čermák a dalo by se říct, že ty dva si posluchači velice rychle ztotožnili. Přijít tedy se změnou představuje vždy určitou formu loterie. První pokus v tomto duchu absolvovala Žízeň. U Voxi se rozhodli jít v jejích stopách a obsadit do role interpreta Davida Matáska (kterého jsme mohli slyšet i v jedné z postav v Nemesis). Bojíte se, jak nevyhnutelné srovnávání dopadlo? Nemusíte. Připomeňme si Matáskovy výkony v českém televizním seriálu Polda a každému bude jasné, že nový hlas se nemohl neosvědčit. Ano, ode mne má zvuková verze Nože jedničku s hvězdičkou.

Všech padesát tři kapitol je v audioknize obsaženo v šedesáti devíti stopách formátu mp3, které ve vašem přehrávači zaberou lehce přes jeden gigabyte dat. Poslech si můžete užívat po dobu bezmála dvaceti hodin.

Ačkoli ne všechna úmrtí, na něž v Noži narazíme, se bezprostředně pojí k hlavní dějové linii, najdeme jich tu celkem dost. Přestože jich je zde v přepočtu na jednu knihu ze všech „holeovek“ v celkovém součtu asi nejvíc, nepůsobí příběh jako celek extrémně morbidně či násilnicky. Na rozdíl od většiny svých předchůdců totiž dvanáctý titul této série sálá spíš jinými emocemi. Beznaděj, zoufalství, agresivita, ale i pokora a nezměrná míra odpuštění – to jsou asi hlavní prvky, jež na nás z Nože vykukují prakticky na každém kroku. Přidejme i velice propracované, a přitom různé formy přátelství a dočasných spojenectví, krevní mstu v mnoha jejích podobách, a máme před sebou dílo, které ve čtenářích/posluchačích bude doznívat dlouhou dobu. Nic naplat, Jo Nesbø po právu představuje špičku světové literatury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNůž

Nesbo, Jo

Voxi, 2020

zobrazit info o knizeNůž

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář