Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10. dubna 2022

nenechte_si_ujit
I v dubnu se můžete těšit na mnoho literárních akcí, například na křest knih Sametový domov autorky Vesny Evans a Byli jsme tu vždycky novináře Filipa Titlbacha, autorské čtení básníka Miroslava Koupila či setkání se spisovatelkou Zuzanou Dostálovou.

V pondělí 4. dubna se můžete v Praze zúčastnit setkání čtenářského klubu. Tentokrát bude řeč o spisovatelce Petře Dvořákové, držitelce Magnesii litery za rok 2007. Cenu získala za knihu Proměněné sny, v níž najdete deset rozhovorů o iluzích a deziluzích, jež přináší víra. Napsala také romány Chirurg, Dědina, Sítě, Já jsem hlad a několik příběhů pro děti a mládež, např. Každý má svou lajnu, Flouk a Líla a Julie mezi slovyNa setkání se dozvíte více nejen o samotné autorce, ale i o jejích titulech a tématech, která si pro své příběhy vybírá. A s ostatními čtenáři si můžete také popovídat o myšlenkách, které vás napadaly během četby, a inspirovat tak ostatní. Buďte v 18.00 na pobočce Korunní.

A pokračujeme čtením pro nejmenší čtenáře, které se koná v úterý 5. dubna v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Přijďte na představení veselé knihy Než řeknete hody hody od německé autorky Reginy Schwarzové a pomozte velikonočnímu zajíčkovi najít vajíčka. Těšit se můžete na vtipné verše a rozpustilé ilustrace. Čtení pro nejmenší začíná v 16.30 v pobočce Bohunice.

V úterý 5. dubna si v Praze nenechte ujít křest románu Sametový domov autorky Vesny Evans. Napsala příběh o jedenáctileté dívce, která s rodiči a bratrem utíká z válečného Sarajeva do České republiky. Nová země skýtá mnoho nových možností, přesto si na život v ní musí rodina zvykat. Kmotři knihy budou Daniela Fischerová a Arnošt Goldflam. Křest moderuje Adéla Jurečková a začátek je v 18.00 v restauraci Mon Ami Žižkov.

Ve stejný den a ve stejném městě, tedy v úterý 5. dubna v Praze, se koná další křest. Tentokrát jde o knihu Byli jsme tu vždycky novináře, moderátora a redaktora Deníku N Filipa Titlbacha. Ten dal queer lidem příležitost promluvit o svých životech i nesnázích, kterým musí čelit, ve třinácti výjimečně důvěrných rozhovorech. Křest se koná v Knihovně Václava Havla od 19.00.

A nyní se podíváme do Benešova, kde v úterý 5. dubna končí literární festival. Nenechte si ujít slavnostní zakončení, večer je věnovaný jednomu z velikánů české literatury Vladislavu Vančurovi, který studoval na benešovském gymnáziu. Rozloučení s festivalem začíná v 19.00 v aule benešovského gymnázia.

Ve středu 6. dubna pořádá Knihovna Jiřího Mahena v Brně autorské čtení básníka, výtvarníka a performera Miroslava Koupila. Poslechněte si výběr z experimentální a nonsensové poezie. Jeho vystoupení jsou originální, založené na modulaci hlasu a precizním skloubení mimiky obličeje i pohybu těla. Začátek je ve 14.00.

Městská knihovna v Praze naplánovala na středu 6. dubna setkání se spisovatelkou Zuzanou Dostálovou. Její prvotina Proč všichni odcházejí vyšla v roce 2016. O dva roky později vydala román Hodinky od Ašera a společně s Pavlou Horákovou a Alenou Scheinostovou také román Johana. Její poslední kniha, román o dospělosti, dospívání a samostatnosti nazvaný Soběstačný, vyšla v roce 2020. Začátek setkání je v 18.00 v Domě čtení.

Ve čtvrtek 7. dubna se v Hradci Králové koná setkání s autory letošního Velkého knižního čtvrtku. Své novinky osobně uvedou spisovatelé Bianca Bellová, Karin Lednická, Barbora Englischová, Ondřej Hübl, Petr Michálek a Ester a Milan Staří. Dorazte v 17.00 do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové.

V ještě se podíváme do Brna. Pokud máte rádi českého básníka Jana Skácela, neměli byste si ve čtvrtek 7. dubna nechat ujít přednášku Prof. PhDr. Jiřího Trávníčka, M.A., (Ústav pro českou literaturu AV ČR, Filozofická fakulta MU), který je jedním z největších odborníků na jeho život a dílo. Přednáška začíná v 17.00 v Dietrichsteinském paláci.

A na závěr ještě jedna akce spojená s Velikonocemi. V neděli 10. dubna se v Brně můžete zúčastnit velikonočního zastavení v Mahenově památníku. Jde o poetické rozjímání s hudebním doprovodem. Účinkují: Jana Gazdíková, Tomáš Zedek a Naďa Bláhová (zpěv a hudba), dále vystoupí Alena Riedlová Slepičková a Zdeněk Herzig (poezie). Akce začíná v 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář