Napínavý audioknižní výběr šéfredaktorky

audioknihynahled
Dnešní Očima šéfredaktorky je zasvěceno pouze audioknihám. Navíc v něm najdete jen jeden žánr – detektivky. A to jak ty klasické z pera Agathy Christie či George Simenona, tak ryze současné novinky ženských autorek: Pauly Hawkins a Petry Klabouchové.

Agatha Christie se nepřejí a neomrzí. Královna krimi stále vede žebříčky oblíbenosti, její knihy vychází v nových vydáních a na svět přichází i aktualizované filmové verze jejích románů.

Není tedy divu, že v současnosti můžete vybírat i z mnoha audio podob jejích titulů. Můžete nakupovat CD do auta, nebo stahovat do mobilů, a vždycky bude stát zážitek z poslechu za to. Z posledních vybírám:

Oznamuje se vražda (v hlavní roli slečna Marplová) vydalo nakladatelství VOXI jako četbu pro tři: Otakara Brouska ml., Jitku Ježkovou a Růženu Merunkovou. Známý příběh ukradené identity maskované vraždami v této lehce dramatizované podobě vyjde na necelých devět hodin poslechu.

Mrazivé vraždy – jde o předvánoční výbor povídek Agathy Christie, který připravilo nakladatelství VOXI. Přináší rovnou čtrnáct miniatur z díly královny detektivek. Najdete tu Hercula Poirota (v podání Jaromíra Meduny), slečnu Marplovou (v podání Růženy Merunkové), pana Quina (Petr Lněnička), Tomy Bersforda a jeho ženu Pentličku, ale i slavnou předlohu divadelní hry Pasti na myši povídku s názvem Tři slepé myšky (bez slavných hrdinů) a mnohé další. Některé z nich byly zfilmovány, jiné vyšly i v jiných povídkových sbírkách, některé jsem ještě nikdy neviděla, ani neslyšela. Každopádně i tento zimní výběr povídek s délkou přes jedenáct hodin je báječně zpracovaný a stojí za poslech. Určitě bych ho doporučila těm, kteří mají u románů Agathy Christie občas problém s množstvím postav – u povídek je snazší si udržet přehled.

Lord Edgware umírá vydalo na rozdíl od předchozích dvou titulů nakladatelství OneHotBook. Obsahuje detektivní příběh, v němž je hlavním hrdinou Hercule Poirot. Skoro devět hodin dlouhý poslech vám zpříjemní hlas Lukáše Hlavici. A ano, tato detektivka je opravdu zahlcena postavami, především ženskými a je hodně těžké se u poslechu orientovat, kdo je kdo. Přiznám se, že to ani v průběhu děje moc neřeším, protože bych se neustále vracela a řešila identitu. Jen si hlídám hlavní hrdiny a věřím, že na konci bude všechno objasněno tak, jak je u Poirota zvykem: velkým divadlem se všemi zúčastněnými, u kterého si udělám pořádek nejen v tom, kdo vrah.

Agathu Christie není třeba příliš doporučovat – její jméno je jasnou zárukou kvalitního obsahu. A čeští režiséři audioknih s jejími texty zacházejí s citem, takže ani v audio podobě nemůže zklamat!

————————————————

Paula Hawkins sice začala se psaním romancí, ale celosvětově ji proslavil až thriller Dívka ve vlaku, který byl i zfilmován. Po příběhu se jménem  Do vody na českou knižní scénu přišel její další román s výstižným názvem Pomalu hořící oheň.

Opět nejde o klasickou detektivku líčenou z pohledu detektiva, ale spíše o psychologický thriller vyprávěný z pohledu tří žen. Co měly všechny společného a proč byl zabit mladík žijící na lodi? Mnohovrstevnaté vyprávění s mnoha odbočkami pomalu spěje k rozluštění. Ženy různých generací mají každá svůj vlastní balík trápení a perou se ním, jak jen to jde.

Zajímavě vystavěný příběh jsem si vyslechla jako audio stažené z webu Audiotéka.cz. Pro nakladatelství Témbr knihu načetla Jitka Ježková. Přes devět hodin poslechu jejího příjemného hlasu i nevtíravého přednesu uteklo velmi rychle a řekla bych, že tímto dílem si Paula Hawkins opět řekla o zfilmování.

————————————————

Umrzlá dívka v s židovskou hvězdou na pyžamu evokujícím trestanecký mundúr je nalezena v současném šumavském lese při pátrání po zcela jiném dítěti. Takto začíná román současné české autorky Petry Klabouchové s názvem Prameny Vltavy. Pátrání po vrahovi odkrývá utajovanou historii továrny ukryté pod zemí a zajateckého tábora. Rýpe se v otevřených ranách vzniklých pohnutým osudem lidí v pohraničí.

Ač se hlavní hrdina snaží dopadnout pachatele, soupeří také se svojí vlastní minulostí, ale i touhou vrátit se na výsluní, s dravou novinářkou i nedostatkem stop.

Děj je vyprávěn v několika časových stopách, z úhlů různých protagonistů, což zejména z počátku působí čtenáři zmatek. Tím více u posluchačů audia. Aspoň já se při přednesu vynikajícího Otakara Brouska ml. ztrácela. Ale pak mě vyprávění vtáhlo a chtěla jsem pochopit vše, k čemu došlo a jak pohnutou minulost v sobě dodnes šumavské hvozdy tají. Ani dvanáct hodin poslechu mi však nestačilo, abych všemu přišla na kloub… Možná to byl záměr, možná otevřená dvířka pro nějaké pokračování, kdo ví? Nechám se překvapit.

A vy, pokud máte rádi historky, jejichž kořeny sahají až před druhou světovou válku, pak můžete sáhnout buď po knize vydané nakladatelstvím Host v minulém roce, nebo po audioknize vydané nakladatelstvím Audiotéka.

————————————————

Miluji příběhy Geoge Simenona s komisařem Maigretem v hlavní roli. Hodně jsem jich přečetla, spoustu viděla v televizní podobě a poslední dobou i poslouchala v audio podobě. Proto jsem si nemohla nechat ujít ani poslední načtený román s názvem Můj přítel Maigret. Pro nakladatelství OneHotBook knihu namluvil Jan Vlasák. Jeho přednes je velice příjemný, herecký, komisař hned dostává jasnější kontury, takřka ožívá před očima posluchačovy představivosti. Je tedy moc dobře, že OneHotBook interpreta celé série nemění – posluchač už je na jeho hlas u komisaře Maigreta zvyklý od roku 2016 (Maigret a jeho mrtvý).

Nedlouhý případ (pět a půl hodiny poslechu) zavede komisaře na malý ostrůvek ve středomoří, kde vyšetřuje vraždu muže, který před svojí smrtí prohlašoval komisaře za svého přítele. Proč bývalý pasák, a nyní rybář, zemřel? Lekl se někdo jeho dávné známosti? Komisaři se do vyšetřování moc nechce, navíc s sebou veze i kolegu ze Scotland Yardu, který má nasát jeho způsob práce, což mu ještě víc spoutává ruce.

Musím říct, že jsem se tentokrát hodně ztrácela v postavách – ač se děj odehrává v uzavřeném prostředí ostrova, je postav víc než obvykle. I proto jsem si, ač nadšena interpretací, příběh samotný tolik nevychutnala. Nicméně – milovníkům komisaře Maigreta nesmí ani Můj přítel Maigret chybět ve sbírce!


Našli jste zde inspiraci pro poslech? Máte rádi léty prověřenou klasiku, nebo raději současnou tvorbu? Dejte nám své tipy!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOznamuje se vražda

Christie, Agatha

Voxi, 2021

zobrazit info o knizeMrazivé vraždy

Christie, Agatha

Voxi, 2021

zobrazit info o knizeLord Edgware umírá (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizePomalu hořící oheň

Hawkins, Paula

Audioknihy Témbr, 2022

zobrazit info o knizePrameny Vltavy

Klabouchová, Petra

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeMůj přítel Maigret (audiokniha)

Simenon, Georges

OneHotBook, 2021

Napsat komentář