Pohled z okna vlaku

divka-ve-vlaku-nahled
Každý den jezdí Ráchel vlakem stejnou trasou. Každý den souprava zastaví na červenou na místě, odkud má krásný výhled do odvrácené strany domku, kde vidí manželský pár. Idylický pohled končí náhlým zmizením ženy. Má Ráchel říct, co viděla?

Román Dívka ve vlaku je prvotinou londýnské novinářky Pauly Hawkins. Jako debut zabodoval neuvěřitelným způsobem v knižních žebříčcích na obou stranách oceánu a stal se vyhledávaným bestsellerem. Rozletěl se do celého světa, vyšel v pětatřiceti zemích, čeká jej převedení do filmové podoby a na podzim loňského roku se dočkal vydání i v českém překladu. A protože u nás máme i zdatné (a hlavně rychlé) vydavatele audioknih, můžeme se těšit i z jeho načtené podoby.

Nevím, jak jsou na tom s audioknihami v zahraničí, ale musím říct, že české audionahrávky jsou úžasné. Tedy alespoň ty, s nimiž jsem se dosud setkala. Bude to určitě tím, že texty nečte jen tak někdo, ale herci, kteří umí pracovat s hlasem a emocemi. Posluchači tak stačí zavřít oči a v případě, že je předloha psaná v první osobě, může snadno uvěřit, že se vše skutečně odehrálo a dotyčný hlas mu vypráví o svém životě.

Dívka ve vlaku z produkce nakladatelství OneHotBook nemá jen jednu interpretku, ale hned tři: Petra Špalková vystupuje jako Rachel, Tereza Bebarová jako Megan a Lucie Pernetová jako Ann. Všechny tři splňují vše, co jsem napsala výše: jejich postavy mi doslova ožívaly před očima a celý neskutečně napínavý příběh se mi vryl i díky jejich hlasům pod kůži.

Děj Dívky ve vlaku je velice propracovaný a opravdu připomíná Hitchcockovo „Okno do dvora“, ale jen v náznacích a možná i tou thrillerovou atmosférou. Ráchel se každý den vydává na cestu do Londýna a pozoruje odvrácené strany předměstských domků. Kdysi totiž v jednom z nich žila, než si její manžel Tom našel jinou, která byla na rozdíl od Ráchel schopná mu porodit dítě. Jenže teď Ráchel nemá ani svůj dům (bydlí v podnájmu u kamarádky), ani práci, i když předstírá každodenní dojíždění do ní, a vypadá to, že ani zdravý rozum – ovládá ji totiž démon alkohol. I proto si idealizuje život jednoho manželského páru, který u stavědla vždy z okna vlaku pozoruje. Dokonce si je pojmenuje – Jess a Jason. Jenže život není takový, jak vypadá…

Jednoho dne Jess zmizí a Ráchel zjistí, že se jmenovala Megan. Ráchel se bojí, že policie podezírá z něčeho nekalého manžela, a rozhodne se podat svědectví. Něco totiž viděla a mohlo by to být důležité! Jenže policie zrovna moc nedůvěřuje alkoholičce, která často trpí „okny“, a jejíž bývalý manžel tvrdí, že opilá bývá agresivní. Navíc je tu jeho nová žena Ann, jíž se jednou pokusila unést dceru…

Poslouchala jsem napínavý děj a docházela k neuvěřitelným závěrům, což byl zjevný záměr autorky, která si se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Postupně odtajňuje celý příběh tří naprosto odlišných žen, které však pojí jedno: nic v jejich životě není takové, jak se na první pohled zdá. Každá v sobě nese tajemství, ať již minulosti, současnosti a vlastně i budoucnosti, a o té druhé si dělá nesprávný obrázek. Závěr, který vyjeví celý, nezkreslený portrét hlavních hrdinek, překvapí každého. A najevo vyjde šokující pravda o nás samotných: velice lehce se necháme manipulovat! Slova, která o nás říkají druzí, nás ovlivňují a směřují naše životy. Někdy je však třeba vystoupit ze své vlastní pověsti a začít být opravdu sám sebou. I když to může být nebezpečné…

Psychologické thrillerové drama podbarvuje i hudební doprovod. Mnohdy jen zazní dunění kol vlaku, jindy tón přeblikávajícího varovného světla, někdy delší klavírní vložka. Tak, jako ani kapitoly nejsou stejně dlouhé (od několika minut až k půl hodině), ani zvukové předěly nejsou stejně dlouhé a neoddělují vždy jednotlivé kapitoly vyprávěné z pohledu tří žen, ale spíše určité části. Dokonce bych řekla, že tóny zaznívají jen v pečlivě dramaturgicky vybraných chvílích. Tedy nejlépe v místech, kde komerční televize střihnou s železnou pravidelností reklamu… Délka celé audionahrávky je něco přes jedenáct hodin a pokud se bojíte, že neusnete, dokud neodhalíte pravdu, pak si na její poslech vyhraďte nějaký volný den. Takovou denní relaxaci ve společnosti Pauly Hawkins.

Jestliže jsem vás navnadila a máte chuť na „knihu do uší“, pak nemusíte rychle běžet do obchodu a zahlcovat svůj prostor CD nosiči. Nahrávku si totiž již můžete stáhnout ve formátu MP3 například z webu audiotéka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívka ve vlaku [Audio na CD]

Hawkinsová, Paula

OneHotBook, 2015

Napsat komentář