Letem ptačím světem s nakladatelstvím Kazda

ptacci-uvod
Ptáci jsou přenádherná stvoření a mají v našem světě důležitou praktickou i symbolickou roli. Stačí si vzpomenout na holubici se zelenou větvičkou jako symbol míru. I proto je možná právě nyní ten nejlepší čas proniknout do kouzelného a téměř snového světa ptáků.

Obě dnes představované knihy vydalo nakladatelství Kazda.

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Fascinující kniha Jennifer Ackermanové Ptačí způsoby poutavě popisuje, jak ptáci žijí, fungují, komunikují, páří se či získávají potravu. Stačí si přečíst několik vět z ukázky níže, aby vám bylo jasné, o čem mluvím, když říkám, že knihu Ptačí způsoby jen tak neodložíte.

Ptačí způsoby

Nový pohled na to, jak ptáci mluví, pracují, hrají si, vychovávají mláďata a přemýšlejí

Autorka: Jennifer Ackerman
Přeložila: Alena Klvaňová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-045-1
Doporučená cena: 398 Kč

Přečtěte si více o knize Ptačí způsoby.

Nová kniha od autorky bestselleru Genialita ptáků přináší zásadní vhled do způsobu ptačí existence i do posledních vědeckých výzkumů a významně posouvá naše pochopení toho, jak ptáci žijí a jak přemýšlejí.
Tato kniha pojednává o překvapivých a někdy znepokojivých projevech chování, které jsou u ptáků na denním pořádku, o činnostech, které výrazně a někdy škodolibě vyvracejí naše obvyklé představy o tom, co je u ptáků „normální“ a čeho jsme si mysleli, že jsou schopni.
Jennifer Ackermanová na základě aktuálních vědeckých poznatků převrací tradiční pohled na způsob, jak ptáci žijí, jak spolu komunikují, získávají potravu, páří se, vychovávají mláďata a přežívají. Odhaluje jejich pozoruhodnou inteligenci i strategie a schopnosti, které jsme kdysi připisovali výhradně lidem: klamání, manipulaci, podvádění, únosy, zabíjení potomků, ale také důmyslnou mezidruhovou komunikaci, spolupráci, součinnost, altruismus, kulturu a hru. Některé z těchto mimořádných způsobů chování jsou tak zapeklité, že posunují hranice samotné „ptákovitosti“ – tedy ptačí podstaty.

Ukázka z knihy

Ptáci naříkají jako děti, chrochtají jako prasata, mňoukají jako kočky a zpívají jako operní divy. Mluví dialektem a pějí v párech či ve sboru. Ze zpěvu a volání získávají všechny možné informace – zpěvákovu druhovou příslušnost, jeho zeměpisný původ, členství v hejnu, a dokonce i individuální totožnost. A zvuky využívají důmyslně – ke sdílení informací, nastavování hranic a ke vzájemnému ovlivňování svého chování.

Medosavky pomocí hlasu doslova vytvářejí zvukové zdi, které brání ostatním druhům se přiblížit. V rezervaci Gap Creek v jihovýchodní Austrálii jsou lesy plné cinkání a cvrlikání medosavek šarlatových a dalších malých lesních ptáků a tklivého volání kruhooček. Ale pokračujete-li kousek dál mezi eukalypty po Medosavčí stezce, nahradí lesní hlahol pouze jediný zvuk, zvonivé tink-tink-tink-tink. Jde o typický hlas medosavky zvonkohlasé, popudlivého ptáka s tmavým proužkem táhnoucím se dolů od zobáku, kvůli němuž vypadá, jako by měl svěšené koutky a zamračený výraz. Jakmile vstoupíte do jeho hájemství, ptačí koncert se omezí na jedno jediné vyzvánění, které se ozývá z výšky stromových korun a zní všude kolem.

Zaujala-li vás tato fascinující knihu, přečtěte si celou rozsáhlou online ukázku.

O autorce

Jennifer Ackerman (*1959) píše již více než tři desetiletí o vědě, přírodě a biologii člověka. Po celý život se snaží zpřístupňovat poznání co nejširšímu publiku, hledat místo člověka v přírodou daných souvislostech a kreativně uvažovat nad vědeckými fakty. Její styl spojuje čtivost a poutavost s předcházející pečlivou rešerší. Právě v tom tkví její hlavní dar a díky tomu se její práci dostává opakovaných ocenění. Mimo jiné získala stipendium americké Národní nadace pro literaturu v oblasti literatury faktu, Buntingovo stipendium a grant od Nadace Alfreda P. Sloana. Má za sebou nespočet příspěvků a článků v mnoha publikacích, například National Geographic či New York Times. Především ale píše knihy. V nakladatelství Kazda již vyšel její světový bestseller Genialita ptáků (The Genius of Birds).

Zdroj: kazda.cz

————————————————

Druhá kniha, kterou si dnes představujeme, má sice poetičtější název Sýkorky milují meduňku, ale svým obsahem je naopak praktičtější nátury. Tato krásně graficky zpracovaná příručka vám poradí, jak do vaší zahrady přilákat nejen ptáky, ale i hmyz či jiná zvířata.

Sýkorky milují meduňku

Jak do zahrady přilákat hmyz, ptáky a další zvířata

Autorka: Elke Schwarzerová
Přeložila: Lenka Pučalíková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7670-071-0
Doporučená cena: 369 Kč

Přečtěte si více o knize Sýkorky milují meduňku.

Hýl si pochutná na zimolezu. Veverku přilákají lískové oříšky, kos zase ocení rybíz. Věděli jste ale, že přední místo v jídelníčku hýla obecného patří červeným bobulím zimolezu ovíjivého? Nebo že mandelinka mátová dokáže spořádat tolik máty, že po ní pak sama voní? Elke Schwarzerová vás provede vlastní zahradou a při tom vám prozradí, kterými rostlinami nalákáte do zahrady oblíbená divoká zvířata. Z kousku zeleně se tak může stát ráj a vy zároveň přispějete k zachování rozmanitosti domácích druhů. Vaši noví spolubydlící vám za to poděkují.

  • zahrada a její přínosy pro zachování původních druhů
  • více než 70 podrobných popisů rostlin a živočichů
  • návody na výrobu ptačí budky, budky pro ježky či netopýry a vytváření hnízdních příležitostí pro další druhy zvířat

Ukázka z knihy

 

ukazka-ptacci-2

Další několik ukázkových listů z knihy si můžete zdarma prohlédnout v této ukázce.

O autorce

Elke Schwarzerová vystudovala biologii a co nejčastěji se pohybuje v přírodě. Fotografuje rostliny a hmyz a zahradničí na své přírodní biozahradě s kompostem, bez rašeliny a bez pesticidů. Na její zahradě lze objevit několik včelích hotelů, čmeláčí hnízdo, písečné včely v trávníku a motýly aurory, kteří kladou vajíčka na stříbrný list.

Zdroj: kazda.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás knihy o životě ptáků? Napište nám, jak se o ně staráte vy!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtačí způsoby
Nový pohled na to, jak ptáci mluví, pracují, hrají si, vychovávají mláďata a přemýšlejí

Ackerman, Jennifer

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeSýkorky milují meduňku
Jak do zahrady přilákat hmyz, ptáky a další zvířata

Schwarzerová, Elke

Kazda, 2022

Napsat komentář