Osud lesů

nez_stromum_dojde_dech
Stromy a lidé mají mnoho společného. A možná vás to překvapí, ale i stromy se stejně jako lidé stále mají co učit. Musí se přizpůsobovat aktuálním klimatickým změnám. Proč a jak? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v novém průvodci přírodou.

Kniha Než stromům dojde dech je vyznáním lásky stromům a současně výzvou, abychom konečně začali chránit přírodu a pečovat o její nekonečnou mnohotvárnost, i když se nám doposud nepodařilo zcela pochopit její provázanost. A také cestou k pochopení, že to děláme ve vlastním zájmu.

STROMY SE BEZ LIDÍ HRAVĚ OBEJDOU, ALE MY BEZ STROMŮ NE

I kdybychom kvůli klimatickým změnám přivedli planetu na pokraj zkázy, stromy by se za každých okolností dokázaly vrátit. Dokonce i po obdobích sucha, ničivých požárech, rozsáhlých polomech a zpustošení lidskou činností znovu vyrostou.
Ve strhující a zároveň kritické knize Peter Wohlleben přímo navazuje na svůj bestseller Tajný život stromů (KAZDA 2016). Na jedné straně líčí nejnovější poznatky o životě stromů a o jejich schopnosti učit se a reagovat na klimatické změny. Zároveň neopomíjí ani omezenost některých ekonomických a politických subjektů, které mnohdy stromy vysazují jen kvůli těžbě dřeva či vytváření pozitivního mediálního obrazu, a přírodu tím vykořisťují. Jenže intenzivně obhospodařované smrkové plantáže přehřátí planety určitě nezabrání.

Než stromům dojde dech

Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Dagmar Heeg

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7670-050-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Než stromům dojde dech vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Staré stromy lesníci považují obecně za choulostivé. Jejich cena nebývá vysoká, jelikož v důsledku napadení houbou se dřevo uvnitř kmene již často rozkládá, a není tedy možné ho využít na pile. Většina úředně jmenovaných strážců lesa zastává názor, že tito staří matadoři se horku a suchu nedokážou dobře bránit, proto je podle nich rozumné je zavčas pokácet a nahradit mladými vitálními stromy. Jenže to je jen líbivá záminka, jak v tichosti kácet mohutné a hodnotné stromy, aniž by to vyvolalo protesty veřejnosti. Tento postoj vedl k tomu, že opravdové stromy v našich lesích už nenajdete. Jsou už jedině v rozlehlých parcích, kde se stromy nepěstují na dřevo, ale čistě kvůli nim samotným.

Duby v Ivenacku měly už před změnou klimatu těžký život, jelikož na takto kultivovaných stanovištích nepanuje přirozené lesní klima. Ve srovnání s duby ve skutečných lesích by se u nich tedy dala očekávat kratší délka života. Přesto se zdejší duby řadí mezi německé rekordmany, a i to má co do činění s jejich přístupem k učení.

V roce 2020 se výzkumná skupina pod vedením profesora Andrease Roloffa s obavami vypravila do Ivenacku, aby zjistila, v jakém stavuje je v třetím suchém létě v řadě nejstarší z dubů. Hned bylo jasno: stromu se daří dobře! Na základě olistění a větviček učinil profesor Roloff závěr, že odpovídají optimálnímu stavu u stromu takového stáří. (str. 31–32)

Projděte si celou ukázku.

O autorovi

Peter Wohlleben se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu před časem začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Zdroj informací: Nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNež stromům dojde dech
Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme

Wohlleben, Peter

Kazda, 2021

Napsat komentář