Nenechte si ujít v týdnu od 28. února do 6. března 2022

nenechte_si_ujit
Březen je před námi a už teď vám mohu slíbit, že bude opět plný různých literárních akcí. Těšit se můžete na autorské čtení oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové či básníka, prozaika, filmaře a chodce Miroslava Stuchlého.

Poslední únorový den, tedy v pondělí 28. února, navštivte v Praze či v Rakovníku scénické čtení z cyklu LiStOVáNí Lukáše Hejlíka. Vychází z knížky Když panda tančí od Jamese Gould-Bourna. Tento příběh působí ze začátku tragicky – hlavní hrdina dostal v práci výpověď, ztratil milovanou ženu a jeho syn od té doby přestal mluvit. Změní se jeho život k lepšímu, když začne v parku tančit v kostýmu pandy? Jak je u LiStOVáNí zvykem, nudit se určitě nebudete. V Rakovníku se představení uskuteční v městské knihovně od 17.00 a v PrazeDivadle Minor od 20.30.

Nyní se podíváme na akci pro nejmenší čtenáře. Knihovna Jiřího Mahena v Brně v rámci projektu BOOKSTART připravila na úterý 1. března autorské čtení Martiny Vaněrkové (dříve Macháčové) z její Motýlí knihy. Jde o příběh pro děti, který v sobě spojuje dobrodružství, přírodu a skřítky. Autorka napsala také knihu Sazínkové a Mračná země. Pohádkové čtení začíná v 16.30 v pobočce knihovny v Brně-Bohunicích.

A nyní ještě zpět k cyklu LiStOVáNí. V úterý 1. března se do dvou českých měst po téměř deseti letech vrátí cooking show Vaříme z vody, která vychází z knihy U nás v Evropě. V průběhu večera navštívíte s modrožlutým moderátorem Lukášem Hejlíkem země Evropské unie a seznámíte se s vybranými deseti evropskými tatínky, které ztvární Alan Novotný. Přijďte společně s nimi uvařit hutný euroguláš. Tuhle velkou divadelní kuchařskou show si nemůžete nechat ujít. Představení můžete shlédnout od 17.00 ve Znojmě a od 19.00 v Moravských Budějovicích.

Ve středu 2. března se můžete těšit na autorské čtení oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové, která zavítá do Valašského Meziříčí. Povídat bude o jedné ze svých nejúspěšnějších knih, o románu Hana, jehož děj se odehrává právě ve Valašském Meziříčí a vychází z osudů lidí, kteří v tomto městě žili. Mezi její další úspěšné knihy patří např. Tiché roky, Hotýlek, Slepá mapa či příběh určený dětem Strašidýlko Stráša. Přijďte do Kina Valmez 18.00.

Další autorské čtení se bude ve stejný den, tedy ve středu 2. března, konat v Praze. Tento večer můžete strávit ve společnosti básníka, prozaika, filmaře a chodce Miroslava Stuchlého, který již několik let prostřednictvím fotografií i filmu dokumentuje jizerskohorskou krajinu. Je autorem knihy Waldvilla – románu s detektivními prvky inspirovaného skutečnými událostmi. Vydal také básnickou sbírku Potkat jelena, která obsahuje texty o chůzi krajinou, o tichu a především o fascinující krajině, kterou líčí účastně, chodecky. V rámci večera se bude číst z obou těchto knih. Autorské čtení začíná v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

Městská knihovna v Praze připravila na čtvrtek 3. března přednášku s názvem Jak napsat bitvu, která potěší všechny kreativní duše s ambicemi vytvořit dobrý příběh ostřílených válečníků, jehož děj se odehrává uprostřed bitvy. Jak na to, aby bylo takové vyprávění pro čtenáře chytlavé? To vám poradí Martina D. Antonínová, která se věnuje žánru fantasy, a Honza Kotouč, který se jako autor zaměřuje na subžánry military sci-fi a space operu, přičemž většina jeho tvorby se točí kolem konfliktů ve vzdálené budoucnost v sektoru Hirano. Mezi jeho díla patří např. Ofenziva českých zemíSimeral v plamenechNad českými zeměmi slunce nezapadá či Pokračování diplomaciePřednáška bude probíhat on-line na streamovací platformě ZOOM od 18.00.

A na závěr se podíváme do Brna. Tam se ve čtvrtek 3. března uskuteční přednáška nazvaná Skácelovo Brno. Literární teoretik, historik a kritik prof. Jiří Trávníček (napsal např. knihy Kulturní vetřelecČeská čtenářská republika nebo Překnížkováno) představí brněnského básníka Jana Skácela, autora mnoha básnických sbírek, jmenovitě např. Dávné proso, A znovu láska, Smuténka, Hodina mezi psem a vlkem či Metličky. Jiří Trávníček se však bude soustředit primárně na Skácelovy brněnské stopy. Nechte se inspirovat k procházce Brnem a podívejte se na město básníkovýma očima. Přednáška začíná v brněnské Ústřední knihovně v 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář