Vyprávění jako projev lásky k dítěti

jak_vypravet_pribehy_detem
Všechny děti milují vyprávění a pohádky. Nejde však ani tolik o to, jaký příběh jim vyprávíte, ale o společně strávené chvíle, na které budou vaše děti s láskou vzpomínat. Nebojte se, že budete špatnými vypravěči. V tomto rádci najdete pár tipů, jak na to.

Pomozte svým dětem postavit most mezi realitou a představivostí. Tím mostem je příběh.
Vyprávění příběhů buduje vztah mezi rodičem a dítětem a prohlubuje vzájemnou důvěru. Příběhy dětem pomáhají porozumět vlastním emocím, soucítit s ostatními a lépe chápat složitý svět, který je obklopuje. Kniha přináší rodičům, prarodičům a pedagogům návod na to, jak vyprávět příběhy pomocí souvislostí a tak, aby vypravěče i dětského posluchače pohltily.
Z klíčových pravidel intuitivního vyprávění autoři sestavili překvapivě snadnou metodu – díky ní se dobrým vypravěčem může stát skoro každý. Srozumitelně vysvětlují, jak lze využívat události a objekty z každodenního života, vyprávět pomocí souvislostí a tak, aby vás i vašeho potomka příběhy pohltily. Od vytváření příběhu se totiž vaše pozornost přesune k posilování vzájemného vztahu a probudí ve vás netušené dovednosti. Vyprávění příběhů je něco, v čem jste už teď dobří. Možná si to jenom neuvědomujete.
V knize najdete vysvětlení, jak příběhy všestranně obohacují naše životy i praktické rady, jak začít improvizovat se svými vlastními příběhy. Jediná odbornost, bez níž se neobejdete, je emocionální kontakt s vašimi dětmi – něco, v čem jste lepší než kdokoli jiný.
Publikace by neměla by uniknout rodičům, prarodičům a pedagogům.

Jak vyprávět příběhy dětem

Autoři: Silke Rose Westová, Joseph Sarosy 
Přeložila: Lenka Adamcová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-049-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jak vyprávět příběhy dětem vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Někdy jsme ale zkrátka unavení. Máme za sebou náročný pracovní den, vyčerpávající rozhovor s partnerem nebo partnerkou, energetickou tyčinku a kávu místo oběda a představa, že budeme něco vyprávět, nám nepřipadá zrovna příliš lákavá. Připomíná nám to práci, respektive další činnost, která si klade nárok na omezené zásoby naší energie a kreativity.
V tu chvíli je snadné nechat se odradit vyčerpáním a obavami. Navíc jsme zahlcení takovými velikány, jako jsou Disney, Marvel nebo J. K. Rowlingová. Jak s nimi můžeme soupeřit? A měli bychom se o to vůbec pokoušet? Možná by bylo snazší, nechat to prostě na povolanějších.
Takový způsob uvažování by dával smysl, kdyby při vyprávění šlo pouze o příběh. Ovšem jak ukazuje výzkum (a jistě mu dáte za pravdu), vyprávění příběhů má mnohem víc společného se vztahem mezi vypravěčem a posluchačem, tedy mezi vámi a vaším dítětem. Pokud k němu takto přistupujete, bude pro vás vyprávění snazší, zábavnější a stane se z něj projev lásky a vzájemné důvěrnosti.
Dokážete si vzpomenout, kdy vám vaše maminka, tatínek nebo třeba babička, dědeček nebo učitel vyprávěli nějaký příběh? Pokud se příliš nelišíte od většiny lidí, vybavíte si takové okamžiky s radostí. Je docela možné, že si něco z tohoto příběhu pamatujete, například hlavní postavy, ale ještě pravděpodobnější bývá, když si vybavíte pocity, které ve vás jejich vyprávění vyvolalo. Cítili jste, že o vás někdo pečuje, že ho zajímáte, že vás má ten dotyčný dospělý rád. Cítili jste, že máte jeho pozornost, že si ji plně zasloužíte.
A o tom je celá tato kniha – ne o vyprávění bombastických trháků, z nichž vzejdou ještě úžasnější filmové počiny. Je o vyprávění příběhů, jednoduchých příběhů, jež pomáhají budovat vztah s vaším dítětem a které si budete oba pamatovat po zbytek svého života. (str. 9–10)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Silke Rose Westová je učitelkou ve waldorfské mateřské školce s více než třicetiletou praxí. V roce 1995 spoluzaložila Taos Waldorf School a v roce 2015 byla průkopnicí první lesní školky v severním Novém Mexiku. V Taosu je známá svými loutkovými představeními a vyprávěním příběhů.
Joseph Sarosy je učitelem a spisovatelem na volné noze. V roce 2019 vydal knihu A Father’s Life: True Tales from the Frontiers of Fatherhood. Je autorem kampaně #Greatdad, ve které upozorňuje na skvělé otce po celé zemi, a píše blog The Storytelling Loop.
Silke a Joe žijí v Taosu v Novém Mexiku, kde je vyprávění příběhů součástí každého jejich dne.

Zdroj informací: přeloženo z How to tell stories to children


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vyprávět příběhy dětem

Westová, Silke Rose – Sarosy, Joseph

Kazda, 2021

Napsat komentář