Historie skutečná i románová

historie_nahled
Pondělí knižní tipy vás povedou k zamyšlení – prostřednictvím čtyř kvalitních knih se podíváte do specifického období českého protektorátu, do města sužovaného nálety, i tam, kde Němci celé obce srovnali se zemí. Na závěr si ale aspoň trochu odlehčíme příběhem o sympatické keltské kněžně.

Když byl roku 1939 vyhlášen Protektorát Čechy a Morava, realita lidí se ze dne na den drasticky změnila. Přicházeli o své podniky, rodiny a často také o holý život. Charakter každého člověka v okamžiku krize vyplul na povrch – kdo se postaví na odpor a kdo podlehne strachu? Kdo ve snaze zachránit si krk vydá na smrt svého souseda a kdo by si raději ukousl jazyk, než aby zradil svoje přesvědčení?
Jiří Padevět je již ostříleným autorem mnoha historických knih z období druhé světové války a jeho Kronika protektorátu nás věrně seznámí s realitou doby, kterou jsme díky bohu my nemuseli zažít.

Kniha Kronika protektorátu zachycuje den po dni události ve státní správě, odboji či kultuře. Kronikovou formou – přesné datum a stručný popis určité události – zaprvé nabízí přehled o tom, co se tehdy událo. V neposlední řadě však podává určitou syntézu dějin „všedního“ dne protektorátu, když zcela automaticky dává jednotlivé události do souvislostí. Během šesti let protektorátu se změnily nebo skončily miliony lidských osudů. Někdo zahynul, někdo přišel o blízké či o majetek, někdo našel odvahu a někoho pohltil strach. Česká rezistence, nacistická i protektorátní represe, holocaust českých a moravských Židů, genocida Romů a takzvaných asociálů, bojové operace americké, sovětské, ale i rumunské armády měnily osudy lidí, včetně těch, kteří se do poslední chvíle domnívali, že zůstanou stát na okraji historické katastrofy a nic se jim nestane.

Kronika protektorátu

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 872
Vazba: vázaná
Formát: 240×285 mm
ISBN: 978-80-200-3203-4
Doporučená cena: 995 Kč

 

Knihu Kronika protektorátu vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

ukazka

Prohlédněte si další stránky z knihy.

O autorovi

Jiří Padevět (nar. 1966) je spisovatel, knihkupec a nakladatel. Je autorem řady historických průvodců, například Průvodce protektorátní Prahou (2013), Krvavé finále (2015), Krvavý podzim 1938 nebo Krvavé léto 1945 (2016) a knih krátkých próz Poznámky k dějinám (2014), Ostny a oprátky (2018), Sny a sekyry (2019), Dvacet minut na vsiRepublika, Komunistické lágry nebo Dotek Anthropoidu. Na internetové Televizi Seznam uvádí pořad Krvavá léta, jehož prostřednictvím zavádí diváky na místa spojená s nacistickou a komunistickou tyranií. Je držitelem ceny Magnesia Litera v kategoriích Kniha roku a Literatura faktu.

Zdroj informací

————————————————

Když se městečku ještě říkalo Zof­jówka, býval to ráj na zemi. Krásné místo pro život, obklopené zelení, plné smíchu a výskajících dětí. Pak přišla válka a všechno se změnilo – svět potemněl, v ulicích dozněla ozvěna dětského křiku a stromy mlčky sledovaly, jak život v Zofjówce umíral. Nakonec už to ani nebyla Zofjówka, ta zmizela jednou provždy z mapy. Nahradil ji Trochenbrod.

Městečko Trochenbrod, v polštině Zof­jówka, se od většiny podobných míst ve východní Evropě lišilo pouze tím, že jeho obyvatelé byli až na výjimky Židé a mluvili jidiš. Tehdy jediné samostatné židovské městečko rostlo a vzkvétalo uprostřed lesa volyňského vojvodství. V září 1939, po sovětské invazi do Polska, byla Zofjówka začleněna do Ukrajinské sovětské socialistické republiky a přejmenována na Sofijovku. O dva roky později ji nacistické Německo anektovalo pod novým germanizovaným názvem Trochenbrod. Její obyvatelé byli povražděni, domy srovnány se zemí a všechny zbylé stopy odstraněny po návratu sovětské moci. Tam, kde kdysi stály ulice, tržiště, synagogy, parky a hřbitovy, zůstala jen tráva.
Nacisti ani komunisti však nedokázali zničit ducha místa, jež nadále žilo v příbězích a legendách o malém kousku nebe, ukrytém hluboko v lese. K jeho nesmrtelnosti přispěla dokumentární próza Avroma Bendavida-Vala V nebi je pusto (2010).

V nebi je pusto

Objevování ztraceného města Trochenbrodu
Autor: Avrom Bendavid-Val
Přeložila: Kateřina Klabanová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7260-486-9
Doporučená cena: 297 Kč

 

Knihu V nebi je pusto vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Avrom Bendavid-Val (1942), washingtonský rodák, pracoval více než čtyřicet let jako odborník na hospodářský rozvoj a ochranu životního prostředí v Americe a v chudých zemích. Během své kariéry cestoval a pracoval v mnoha oblastech Afriky, Asie, východní a střední Evropy a Blízkého východu a vydal ve svém oboru několik knih. Když v roce 1997 pracoval v Polsku, navštívil místo vyhlazeného města Trochenbrod, odkud pocházel jeho otec i další židovští předkové. Na základě této zkušenosti se stal vášnivým badatelem ve stotřicetileté historii města, aby posléze napsal dokumentární prózu V nebi je pusto. Objevování ztraceného města Trochenbrodu.

Zdroj informací

————————————————

Josephine neměla v životě moc štěstí – narodila se nejen do špatné doby, ale zdá se, že i do špatné rodiny. Musí se vypořádat s odsouzením ze strany těch, kteří by měli být jejími nejbližšími, zatímco rodné město se kolem ní otřásá a rozpadá pod náporem náletů.
Když se pak v troskách najde tělo neznámé dívky, vypadá to, jako by byla jen další z mnoha obětí. Josephine ale brzy zjistí, že to tak není, rozhodne se proto odsunout vlastní trable stranou a pro zavražděnou dívku vybojovat spravedlnost…

Josephine Foxová se v rodném městečku neobjevila už dvacet let. Vyhnala ji odtud její vlastní rodina v čele s diktátorským dědečkem, která jí měla za zlé, že je nemanželským dítětem. Teď se ale do svého bývalého domova vrací, aby odhalila tajemství svého původu. Kdo vlastně byl její otec a proč o něm matka nikdy neřekla ani jediné slovo?
Pro svůj návrat si ovšem nevybrala nejlepší dobu. Městečko se právě vzpamatovává z náletu, při němž zahynulo i několik místních… a jedna mladá dívka, kterou tu nikdo nezná. Ta se však nestala obětí náletu, ale byla zavražděna. Kromě pátrání po svém biologickém otci teď Josephine pomáhá vyřešit i záhadu dívčiny identity – a násilné smrti.

Nečekaný návrat Josephine Foxové

Autorka: Claire Gradidge
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 382
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7593-247-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Nečekaný návrat Josephine Foxové vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Navzdory slunečnímu svitu a příjemnému vánku se Nash při pomyšlení na mrtvé lidi pohřbené pod sutinami cítí jako přidušený. Záchranná četa je zticha, všichni členové mlčí a metodicky pracují. Jen občas ustanou v pohybu a naslouchají.
„Je tam někdo?“
Nic.
„Haló?“
Promne si obličej a ze všech sil se snaží nemyslet na to, jaké to je, být pohřben zaživa. Snaží se nemyslet na zavalené mrtvé. V poledne jsou připraveni spustit dolů Alfa na provazu. Je z nich nejmenší a nejlehčí a je tak mladý, že se ještě nebojí. Po chvíli se ho snaží odvolat.
„Pojď nahoru, kámo. Už není žádná naděje, nemá cenu riskovat.“
Jenže Alf se nenechá přemluvit. Všichni čekají, až se vyškrábe nahoru. Ve tmě se objeví záblesk kapesní svítilny, pak se ozve jeho hlas.
„Je tam mladé děvče.“ Na chvíli se odmlčí a pak zavrtí hlavou. „Ne, je mrtvá. Už je studená.“

O autorovi

Claire Gradidge se narodila a vyrostla v Romsey. Nejprve pracovala mimo jiné jako zdravotní sestra a školní knihovnice. Později začala studovat na University of Winchester, kterou absolvovala v roce 2009. Získala bakalřský titul z tvůrčího psaní. V lednu 2018 obdržela doktorát z tvůrčího psaní a kniha Neočekávaný návrat Josephine Foxové vznikla jakožto tvůrčí počin jejího doktorského studia. Raná verze úvodních 3000 slov byla v roce 2012 oceněna v soutěži časopisu Good Housekeeping.
Šest let vyučovala na univerzitě ve Winchesteru a vyšlo jí několik povídek a básní v publikacích South, Orbis a Vortex. Je čtyřicet let vdaná a má dva dospělé syny.

Zdroj informací

————————————————

Národ Keltů stále obklopuje aura tajemství. Vypráví se o nich ledacos – legendy o udatnosti válečníků, o tvrdosti keltských žen a především o druidech a jejich fascinujícím náboženství. Keltskou civilizaci a běžný lid od sebe dělila široká propast, protože jejich světy byly zkrátka příliš odlišné. Ale co když se jedna z keltských šlechtičen rozhodne tuto hranici překročit? Splní svůj úkol a zůstane věrná keltské tradici, anebo podlehne svým nepatřičným citům?

Páté století př. n. l.: keltská kněžna Aislin se rozhodne odvést svůj lid na bájemi opředený úrodný ostrov Eriu. Zde plánuje podrobit si místního krále a získat alespoň část jeho území. V převlečení za muže se dostane do královy blízkosti, stane se jeho důvěrníkem, ale vlastní narůstající city jí brání v provedení původního plánu. Aislin je nucena si vybrat mezi vlastním lidem a králem.

Keltská kněžna

Autorka: Pavla Pešavová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-495-3
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Keltská kněžna vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Sešlo se nás výjimečné množství,“ pokračoval mistr. „Jsou zde i zástupci lidu. Ti se nikdy předtím zasedání nezúčastnili a nikdy již nejspíš nezúčastní… Přesto je žádám o mlčenlivost, ačkoliv chápu, že touha pochlubit se příbuzným a známým bude veliká.“ Po tváři mu přelétl téměř neznatelný povýšený úsměv. „Tak tedy začněme. Slunce už zapadlo, nastal nový den a já doufám, že do svítání dojde k rozhodnutí. Každý, kdo bude chtít vyjádřit svůj názor, předstoupí a přednese, co má na srdci, a to v pořadí podle společenského postavení. Začneme u paní Aislin.“
Zraky všech se obrátily k Aislin. Zvolna vstala a postoupila kupředu, blíž k ohni, aby na ni všichni dobře viděli.
„Děkuji, mistře,“ začala a obrátila se k posluchačům. „Nechci vás zdržovat dlouhými a zbytečnými řečmi… Já hlasuji pro odchod.“

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Pavla Pešavová (1990) vyrostla v pražských Horních Počernicích. Vystudovala SOŠ veterinární v Hradci Králové, následně absolvovala bakalářské studium oboru Zahradnictví na České zemědělské univerzitě. Žije v Hradci Králové s manželem a obřím zrzavým kocourem. Odjakživa byla vášnivou čtenářkou, kromě knih miluje zvířata, přírodu a cestování.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujal vás některý z dnešních historických titulů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKeltská kněžna

Pešavová, Pavla

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeNečekaný návrat Josephine Foxové

Gradidge, Claire

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

zobrazit info o knizeV nebi je pusto
Objevování ztraceného města Trochenbrodu

Bendavid-Val, Avrom

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeKronika protektorátu

Padevět, Jiří

Academia, 2021

Napsat komentář