Nechte se oslovit atmosférou protektorátu

027_bg
Kniha Dotek Anthropoidu představuje čtenářům atmosféru strachu a všeobecné nejistoty prostřednictvím kombinace prozaického textu s dobovými historickými prameny, jako jsou například policejní vyhlášky, výslechové protokoly a úryvky z dobového tisku.

Autorem neobvykle koncipované knihy Dotek Anthropoidu je Jiří Padevět. Jiří Padevět je ředitelem Nakladatelství Academia a na svém kontě má již několik populárních knih, například Krvavé léto 1945, Krvavé finále nebo Průvodce protektorátní Prahou. Poslední jmenovaná kniha získala roku 2014 ocenění Slovník roku a Kniha roku Magnesia litera. V současné době autor připravuje publikaci Průvodce stalinistickou Prahou a Krvavý podzim 1938.

Dotek Anthropoidu vydalo roku 2017 nakladatelství Academia.

Publikace Dotek Anthropoidu na rozdíl od jiných historických knih pracujících s tématem operace Anthropoid, tedy výsadku, jehož dva členové, Josef Gabčík a Jan Kubiš, měli za úkol odstranit zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nezprostředkovává pouze historická fakta, ale především atmosféru události a pocity obyvatel protektorátu Čechy a Morava. Autor tak činí (mimo jiné) prostřednictvím krátkých prozaických textů pracujících se skutečnými historickými postavami a přibližujících motivace jejich konání, jejich pocity.

Tyto drobné literární útvary jsou proloženy historickými prameny, jako jsou například novinové články, výslechové protokoly, dobové fotografie, úřední oznámení, policejní vyhlášky, mapy, depeše a další materiály. Ty po chronologické linii dokumentují operaci Anthropoid od počátků jejího plánování ve Velké Británii roku 1941 až po represálie po samotném atentátu, ke kterým došlo na konci května a v červnu 1942. Jak je všeobecně známo, Reinhard Heydrich byl při atentátu těžce zraněn a po několika dnech na následky svých zranění zemřel. Po útoku bylo v Praze okamžitě vyhlášeno stanné právo a probíhaly četné razie, tragickým aktem pomsty bylo vypálení obce Lidice a povraždění jejích obyvatel, kteří neměli s útokem nic společného.

Autor dokázal do své knihy vdechnout velmi emotivní atmosféru. Emoční náboj dobových pramenů a drobných próz je zesilován tím, že jsou průběžně prokládány texty dokumentujícími běžný život protektorátních domácností, například kuchařskými recepty na pokrmy, jako je zeleninový krupník nebo lívance ze syrových brambor (publikované recepty obecně poukazují na nedostatek některých surovin), či informace o otevírací době prodejen mléka o velikonočním pondělí a koncertování hudebního sboru námořnictva na Staroměstském náměstí.

Kniha je velmi poutavým a poučným čtením nejen pro čtenáře, které baví moderní historie, ale může posloužit například i pedagogům jako originální pomůcka při výuce dějepisu, jež žákům a studentům ukáže období protektorátu z poněkud jiného pohledu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDotek Anthropoidu

Padevět, Jiří

Academia, 2017

Napsat komentář