Za životními příběhy do historie i cizích zemí

tipy-cestovani-biografie-nahled
Dnes se těšte na zajímavé příběhy ze všech koutů světa i z dávné historie. Podíváte se do Afriky a do Řecka, spolu s ostříleným cestovatelem vystřídáte několik gaučů v Saúdské Arábii, uděláte si výlet do Anglie minulého století a také do světa, ve kterém žil a tvořil velikán J. W. Goethe.

Naše společné cestování začíná v Anglii minulého století. Máte rádi intriky, vášně a politiku královského dvora? Chcete nahlédnout do soukromí vznešené rodiny, zjistit, co se skrývá za pozlátkem a velkolepými plesy, a jestli královské povinnosti zvítězí nad chtíčem a nízkými tužbami? Pak pro vás podmanivý příběh o Milence prince z Walesu jistě bude to pravé.

Strhující příběh ženy, která musela ustoupit jiné, kvůli níž se anglický král jednou vzdá trůnu.

Román vypráví skutečný příběh dcery amerického diplomata Thelmy Morganové, která se v Anglii provdá za vikomta Furnesse, pronikne do mimořádného světa bohaté britské aristokracie a dokonce se stane milenkou korunního prince. Štěstí je však prchavé. Když se její sestra Gloria Morgan Vanderbiltová zaplete do skandálu s dalekosáhlými důsledky, odjede Thelma do New Yorku, aby sestru podpořila, a prince nechává v rukou důvěryhodné přítelkyně Wallis Simpsonové.
Podmanivý, intimní příběh o lásce, věrnosti a zradě zavede čtenáře do pařížského Ritzu, ulic New Yorku, na francouzskou Riviéru, ale i do tichých soukromých pokojů královského paláce. Je plný nádherných detailů a vystihuje atmosféru ve společnost na počátku 20. století.
Pro milovníky Panství Downton a seriálu Koruna.

Milenka prince z Walesu

Autorka: Bryn Turnbullová
Přeložil: Milan Dvořák

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7593-251-8
Doporučená cena: 429 Kč

 

Knihu Milenka prince z Walesu vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorce

Bryn Turnbullová žije v Torontu, je držitelkou titulu Master of Letters in Creative Writing z University of St. Andrews a bakalářského titulu z anglické literatury z McGill University. Má ráda plnící pera, starožitný nábytek a cestování.

Zdroj informací

————————————————

Goethe byl básník, dramatik a německý velikán, jehož jméno si každý pamatuje minimálně ze seznamu povinné školní literatury. V unikátním díle Z mého života vás vezme na návštěvu do své doby a jeho prostřednictvím vám přiblíží nejen své soukromí a tvorbu, ale i postoje k tehdejší společnosti a režimu. Pro obdivovatele J. W. Goetha je to šance lépe pochopit básníkovo dílo a vidět ho i z jiné, odvrácené stránky.

J. W. Goethe, obecně známý hlavně jako autor Fausta, byl nejenom dramatik, ale i básník, romanopisec, přírodovědec a rovněž politik – poradce tehdejší vrchnosti. Jeho autobiografie proto daleko přesahuje hranice životopisného textu. Jejím jádrem je jakási osobitá interakce soukromé osoby J. W. Goetha a prostředí, situace a doby. Referování o tomto vzájemném působení je velice podrobné – proto je text tak rozsáhlý. Jeho poutavost spočívá hlavně v dramatičnosti všeho, co se tu děje jaksi pod hladinou zdánlivě neutrálního referování. Má se všeobecně za to, že podobná „autobiografie“ ve světovém písemnictví vlastně neexistuje. Je jedinečná z jakéhokoli hlediska.

Z mého života

Báseň i pravda
Autor: Johann Wolfgang Goethe
Přeložila: Věra Macháčková-Riegerová

Počet stran: 716
Vazba: vázaná
Formát: 156×245 mm
ISBN: 978-80-200-3194-5
Doporučená cena: 695 Kč

 

Knihu Z mého života vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Nechci ale zapírat, že se k tomu družilo i jisté šibalství. Zpozoroval jsem totiž, když jsem si vybral k ožehavému studiu nějaký zpola zastíněný starý kmen, kolem jehož mohutně zkroucených kořenů se tulily jasně ozářené kapradiny s lesklými krůpějemi na zeleni, že se můj přítel, který ze zkušenosti věděl, že se od toho dříve než za hodinu neodtrhnu, obvykle rozhodl vybrat si s knihou nějaké příjemné místečko. Teď mě nic nerušilo v provozování mé záliby, která byla tím náruživější, že mi mé listy byly milé tím, jak jsem si navykl nevidět na nich to, co na nich opravdu bylo, ale spíš to, co jsem si při tom a v té hodině představoval. Tak nám mohou nejobyčejnější rostliny a květiny být milým deníkem, protože nic, co nám přivolává vzpomínku na šťastný okamžik, nemůže být bez významu.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) byl německý básník, prozaik, dramatik a politik. Jeho nejznámější díla jsou Faust (I. díl a II. díl) a Utrpení mladého Werthera.

Vystudoval práva. Působil krátce jako právník, později byl dvorním radou a ministrem státní správy Sasko-výmarského vévodství. Jako mladý se seznámil s Johannem Gottfriedem Herderem a toto přátelství ovlivnilo jeho tvorbu. Byl v čele hnutí Sturm und Drang. Goethe hodně cestoval, při návštěvě Itálie se seznámil s antikou, kterou pokládal za vrchol kultury. Často také navštěvoval Čechy, zvláště západočeská lázeňská místa Karlovy Vary a Mariánské Lázně. Od roku 1775 žil a působil ve Výmaru, kde vytvořil svá významná díla a kde je také pohřben. Goethe se stal již během svého života slavným básníkem a dramatikem uznávaným nejen v Německu.

Zdroj informací

————————————————

Silné asertivní ženy jsou skvělé hrdinky, to mi, myslím, dáte za pravdu. Rádi si čteme o ženách, které jsou nezávislé, statečné a třeba i trochu drzé. Taková je i Sarah – z temperamentní, věčně špinavé holčičky, která lezla po stromech a dráždila svou vychovatelku k nepříčetnosti, postupně roste krásná a schopná žena, herečka, jejíž kvality bylo nutné uznat i v době, kdy ještě ženská práva nebyla žádným žhavým tématem. Její příběh je napsán živě a poutavě a zcela jistě si jej užijete.

První herečka je další z historických románů amerického autora C. W. Gortnera, který představuje skutečnou a výraznou ženskou postavu. Tentokrát jde o dodnes uctívanou francouzskou herečku Sarah Bernhardtovou (1844–1923). Tu lze nazývat opravdu „první herečkou“ v moderním slova smyslu: jednak proto, jak novátorským a přirozeným využíváním svého jedinečného talentu na jevišti bořila tehdejší konvence, jednak díky ojedinělé pozici mezinárodně uznávané hvězdy, kterou si postupně dobyla. Jak je u Gortnera obvyklé, i „božská Sarah“, v klášteře vychovaná dcera kurtizány židovského původu, se v jeho románu stává vypravěčkou vlastního příběhu, který zahrnuje nejen vzlety, pády a intriky na divadelních scénách i v zákulisí, ale také složité rodinné, milostné, přátelské a profesionální vztahy. V těch figuruje i řada proslulých osobností – Alexandre Dumas, Victor Hugo, George Sandová, Oscar Wilde, budoucí britský panovník Eduard VII. K dosažení pozice skutečné celebrity Sarah pomáhal také Félix Nadar, jeden z prvních velkých fotografů, a samozřejmě i slavný malíř Alfons Mucha, který ji, Gortnerovými slovy, „svými plakáty učinil nesmrtelnou“.

V barvitě napsaném románu, který se opírá o důkladné studium historie, ožívá Paříž druhé poloviny 19. století, včetně krvavé války s Pruskem, krátké vlády Komuny a přechodu od císařství k republice. Především však jde o příběh výjimečné ženy, která svou epochu nejen rozzářila, ale v mnoha ohledech i předběhla.

První herečka

Autor: Christopher Gortner
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7529-632-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu První herečka vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Z přilehlé kuchyně vyšla teta Hubertová a utírala si do zástěry ruce od těsta. V okamžiku, kdy se k ní má matka užasle otočila, ukázala teta přímo na strom a zaburácela po bretonsku nakřáple: „Poupátko! Pojď sem a pozdrav maminku.“
Rozezleně jsem sklouzla z větve, přičemž se mi šaty zachytily o proutek. Natrhly se. Při představě, jak je teta bude muset zašít a jak mě přitom bude jako obvykle kárat a opakovat svůj oblíbený postřeh, že na stromech, po kterých pořád lezu, na rozdíl od listů šaty nerostou, jsem s Pitouem v závěsu nešťastně zamířila k verandě. Matka mne přitom bedlivě zkoumala. Teta se zamračila. Nebyla nelaskavá; měla mě tak ráda, jak jen mohla, pokud si na to našla čas, jenže právě času se jí bolestně nedostávalo, jelikož přišla o manžela a musela se sama starat o všechny kozy, slepice i zeleninu.

Přečtěte si další ukázku.

O autorovi

C. W. Gortner se narodil v jižním Španělsku. Jedenáct let pracoval v oblasti módy – jako prodavač v obchůdku, pořadatel módních přehlídek a novinář na volné noze. Později, poté, co jeho romány zaznamenaly velký úspěch, se stal spisovatelem na plný úvazek. Hodně cestuje a na svých cestách získává zkušenosti, které pak využívá ve svých knihách. Zabývá se také zvířecími právy a bojuje za zvířata v útulcích.
Momentálně žije v Severní Kalifornii a má dvě adoptované kočky.
Napsal i další knihy, v jejichž hlavních rolích figurovaly známé ženy z historie – Vatikánská princezna – román o Lucrezii Borgii, Carevna, Zpověď Kateřiny Medicejské, Marlene a mnohé další.

Zdroj informací

————————————————

Opustíme historii a přesuneme se do současného Řecka. Pavla Smetanová, která na ostrově Korfu našla lásku i domov, vás prostřednictvím nové knihy již poněkolikáté pozve do svého každodenního života. Spolu s ní se zasmějete i naštvete nad podivnými zvyky jejího řeckého manžela Adonise, podíváte se k moři i do městských uliček a přičichnete k bujarému životu místních, kteří si odmítají dělat z čehokoli zbytečně těžkou hlavu. Parádní oddechová knížka plná krátkých úsměvných historek je ideálním čtením pro závěr léta.

Po úspěchu knih Příběhy z olivového ostrova a Korfu bez průvodce nás Pavla Smetanová znovu svým netradičním způsobem zve na Korfu, aby nám představila ještě další půvaby a překvapení tohoto ostrova, pobavila nás příběhy jeho obyvatel, své rodiny i zážitky s turisty… Sama říká: Nálada je v nich, nehledě na neustále omílanou finanční krizi, pořád stejná. Ani moje zážitky se nijak zvlášť nezměnily, jen já jsem o pár let starší, moje děti povyrostly a Adonis má zase další koníčky. Po čtrnácti letech tuhle zemi pořád ještě objevuji, snažím se ji pochopit, někdy ji nesnáším a jindy zase miluji a pomalu, ale jistě v ní nacházím svůj domov. Psaní o korfských deštích i modrém moři, o úřadech, škole, manželovi a dětech a lidech kolem mne se stalo neoddělitelnou součástí mého života.

Pod cypřišem se sklenkou ouza

Autorka: Pavla Smetanová

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7422-161-3
Doporučená cena: 159 Kč

 

 

Knihu Pod cypřišem se sklenkou ouza vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Život v Řecku má své kouzlo

Když se mi k mému vzteku pokazil CD přehrávač, byla jsem nucena naladit místní rozhlas. Rádio 88,8 FM, sympatický moderátor předčítá krátké zprávy:
Norsko je zahaleno ve smutku. Brutálního vraha Brelvika čeká soud.
Amerika se topí v dluzích.
V Afghánistánu byli zastřeleni 3 civilisté.
V Pákistánu přišlo při pouličních etnických přestřelkách o život 31 lidí.
Taxikáři v Řecku stále stávkují. Už druhý týden si lidé zvykají na život bez taxíků.
Na Korfu hoří na pěti místech. Požárníci se snaží oheň hasit, uprostřed ostrova okolo Skripera se však oheň šíří nebezpečně dál.
Celý Peloponés tančí. Taneční festivaly se konají v Patře, v Riu a na několika dalších místech. Všude je veselo.
Nálada se mi zvedla o sto procent. Celý svět se zmítá v depresi, ale na Peloponésu si z toho nic nedělají a tančí. Hezké. Tak to má být… (str. 7)

Zbytek ukázky si přečtěte online.

O autorce

Pavla Smetanová se narodila v roce 1974 na Valašsku v rodině evangelického faráře. V raném dětství se s rodiči a sestrami odstěhovala do Prahy, kde absolvovala základní školu i gymnázium a neúspěšně se pokoušela o studium jazyků na FFUK. Poté se rozhodla naučit se jazyky v terénu a uskutečnit svoje cestovatelské záměry, které započala už při studiu střední školy. Pracovala ve Švýcarsku v sociálních zařízeních pro postižené seniory a mládež, několik měsíců se v Londýně věnovala studiu angličtiny. V 21 letech začala pracovat jako turistická průvodkyně ve Španělsku, v Tunisku, Egyptě, na Kanárských ostrovech, v Dominikánské republice a na řeckém ostrově Korfu, kde se nakonec usadila. V zimním období píše a publikuje své postřehy ze života na Korfu a v letním období je dodnes činná jako průvodkyně, neboť je přesvědčená, že cestovní ruch je nástroj k dialogu a míru mezi lidmi různých národností.
Z jejích dalších knih jmenuji aspoň některé – Příběhy z korfských uličekPříběhy z olivového ostrova aneb Když na Korfu kvetou mandloně, Korfu bez průvodce nebo Korfu s Pavlou Smetanovou.

Je vdaná a má dvě děti. Je milovnice hudby a grafomanka.

Zdroj informací

————————————————

Jestli se trochu zajímáte o Afriku, pak jste o Haně Hindrákové už jistě četli nebo slyšeli. Autorka knih z prostředí krásné, ale drsné Keni popisuje svá vlastní putování a snaží se čtenáři ukázat, proč někdy nezisková pomoc není tak skvělá, jak se zdá. Ať už se chcete o této problematice něco dozvědět, anebo máte prostě rádi vyprávění z afrického kontinentu, Můj africký příběh vás rozhodně nezklame.
Můj africký příběh je jakousi zpovědí nejen pro autorčiny čtenářky a čtenáře, které zajímá, jak se dostala do Afriky a k psaní knih z afrického prostředí. Inspirovat a motivovat může i milovníky Afriky, cestovatele, snílky, dobrovolníky či začínající spisovatele.
Dozvíte se také, proč se autorka z nadšeného dobrovolníka, který chtěl spasit celou Afriku, stala téměř odpůrcem rozvojové pomoci nebo jak se jí podařilo během několika let vydat devět románů u tří renomovaných nakladatelství, zaplnit diář besedami a stát se první českou spisovatelkou publikovanou v Keni.
Nechybějí ani vtipné příhody z afrického putování, situace, kdy šlo Haně o život, nebo informace ze zákulisí jednotlivých románů.

Můj africký příběh

Autorka: Hana Hindráková

Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-270-9834-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Můj africký příběh vydalo nakladatelství Hana Hindráková.

Přečtěte si naši recenzi knihy.

Ukázka z knihy

„Tady!“ ukázal Denis na bíložluté matatu. „Nastupte si.“
Vtěsnali jsme se do poslední řady, čekali na další spolucestující a doufali jsme, že slum brzy opustíme. Matatu se rozjede, až když se úplně naplní. Někdy to trvá i hodiny. Náš čas se však krátil… vlastně už jsme žádný neměli.
Nervózně jsem sledovala, jak pomalu přibývají další cestující.
Mzungu!
Mzungu!“ ozývaly se zvenku nepříjemné hlasy.
Raději jsem zkontrolovala, zda máme zavřená okénka. Klopili jsme obličeje dolů, aby bylo co nejméně vidět, že v matatu sedí čtyři běloši.
Mzungu!
Vtom se kolem dodávky semkli týpci s dredy a bušili na ni zvenčí tak, až se otřásala. Cítila jsem, jak mi těsně pod kůží pulzuje tepna. Triko jsem měla úplně propocené a zmocňovala se mě slabost.

Na webu autorky si přečtěte zbytek ukázky.

O autorce

Hana Hindráková se narodila v roce 1982 v Trutnově, kde strávila dětství a vystudovala obchodní akademii. V roce 2001 se přestěhovala do Prahy a začala studovat Mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické. V roce 2005 úspěšně složila bakalářské zkoušky a rozhodla se pro změnu hlavní specializace na Cestovní ruch. Jako vedlejší specializaci si zvolila Rozvojová studia, která podnítila její zájem o africký kontinent. Po studiích si založila vlastní neziskovou organizaci Fair, z. s. a v rámci realizace projektů rozvojové spolupráce se dostala pětkrát do africké Keni, kterou si velmi oblíbila. Prostřednictvím beletrie upozorňuje autorka na palčivé problémy černého kontinentu (děti ulice, obchod s dětmi, diskriminace HIV pozitivních lidí, aj.).  V roce 2012 debutovala románem Děti nikoho, který se zařadil mezi nejprodávanější knihy nakladatelství Alpress v únoru 2013.
Do Afriky zavedla čtenáře již prostřednictvím knih Svítání nad savanou a jejího pokračování Bouře nad savanou, dále jmenujme například knihy Nezlomný, Karibu Keňa, Smrtící byznys nebo Lovci lebek, která se trochu netradičně odehrává mimo Afriku. Můžete si také přečíst něco víc o autorce a naše rozhovory.

Zdroj informací

————————————————

Už jste někdy slyšeli pojem „couchsurfing“? Stephan Orth mu propadl. Navštěvuje cizí země, čím exotičtější a nepřístupnější, tím lépe, a poznává zdejší zvyky. Místo aby přespával v hotelích, nachází nocleh u místních, takže se vlastně na pár dnů stává členem jejich rodiny. Ze svých cest se tak obohacen jedinečnými zážitky. Tentokrát se vypravil do Saúdské Arábie, země, která je obestřena mnoha předsudky a tajemstvími…

Cesta zkušeného couchsurfera zemí mezi středověkem a budoucností – s 60 barevnými fotografiemi, 47 černobílými vyobrazeními a jednou mapou.

Jakmile Saúdská Arábie dovolila přicestovat prvním turistům, autor bestsellerů o couchsurfingu – Stephan Orth – si okamžitě sbalil batoh. Vydal se od gauče ke gauči objevovat celé království a do uzavřené společnosti nahlížel tak, jak ji dosud nepoznal žádný cestovatel ze Západu. Stal se očitým svědkem radikální proměny, viděl tam ženy za volantem a zatančil si s desetitisícovým davem na pouštní party. Ale na odvrácené straně tohoto světa plného pozlátka je také nutné pamatovat na hrozbu drastických trestů a na hranicích s Jemenem nelze přeslechnout vybuchující bomby.

Závoje, šaría a strašliví vládcové: Saúdská Arábie rozhodně není zemí, kam byste nadšeně cestovali za zábavou. Přesto se už i do ní vydávají turistická víza. Korunní princ Muhammad bin Salmán, krátce jen MbS, doufá v miliony návštěvníků a pouštní zemi rozsáhle modernizuje – tak to tedy přinejmenším vypadá. Nejznámější německý couchsurfer Stephan Orth se ale s povrchním obrázkem nespokojí: devět týdnů cestuje po království a stráví spoustu času s místními – v jejich beduínských stanech, luxusních vilách i v terénních vozech. Při hledání duše národa se dostává do ultrakonzervativní společnosti, v níž ženy žijí izolovaně a každodenní život zde určuje přísný výklad islámu. Přesto je i zde svědkem tajného porušování pravidel, třeba na zakázaných alkoholových večírcích nebo při setkání s překvapivě bezstarostnými homosexuály. Žasne nad obřím festivalem elektronické hudby, je pasován na šejka a nečekaně se stane snapchatovou celebritou. Co je tedy v téhle zemi skutečného a co je jen vnější fasáda?

Se zkušeným couchsurferem Stephanem Orthem si výlet do Saúdské Arábie díky knize užijete i z bezpečného pohodlí vlastního gauče.

Couchsurfing v Saudské Arábii

Moje cesta zemí mezi středověkem a budoucností
Autor: Stephan Orth
Přeložil: David Krásenský

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7670-035-2
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Couchsurfing v Saudské Arábii vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

couchsurfing

Můžete si ukázku prolistovat online.

O autorovi

Stephan Orth (1979) pracoval jako redaktor pro Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Od roku 2004 cestuje jako couchsurfer, přebýval u hostitelů ve více než třiceti zemích a sám přijímá cestovatele z celého světa. Jeho knihy o couchsurfingu v ČíněRusku Íránu, které vyšly v češtině také v nakladatelství Kazda, se několik měsíců držely na žebříčku německých bestsellerů a byly přeloženy do osmi jazyků. Žije v Hamburku, tato kniha ale vznikala během lockdownu na různých místech – u bavorského Ammersee, v Jižním Tyrolsku a polském Zakopaném. Dále se podílel na knize Lituji, minuli jsme přistávací dráhu.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knihy o cestování a o zajímavých osobnostech? Podělte se s námi o váš názor do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMilenka prince z Walesu

Turnbullová, Brynl

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

zobrazit info o knizeZ mého života
Báseň i pravda

Goethe, Johann Wolfgang

Academia, 2021

zobrazit info o knizePrvní herečka
Román o Sarah Bernhardtové

Gortner, Christopher W.

Slovart, 2021

zobrazit info o knizePod cypřišem se sklenkou ouza

Smetanová, Pavla

Nakladatelství Lidové noviny, 2021

zobrazit info o knizeMůj africký příběh
Cesta za snem

Hindráková, Hana

Hana Hindráková, 2021

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Saudské Arábii
Moje cesta zemí mezi středověkem a budoucností

Orth, Stephan

Kazda, 2021

Napsat komentář