Život zasvěcený Africe

muj-africky-pribeh-nahled2
Romány odehrávající se na černém kontinentě jsou i u nás v Česku velice oblíbené. Jenže skutečnost bývá od příběhů zalitých sluncem obvykle na hony vzdálená…

Hana Hindráková je známá právě tím, že píše na africká témata. Celkem jí vyšlo již osm románů: Děti nikoho, Karibu Keňa, Dobrovolnice, Očarovaná, Smrtící byznys, Nezlomný, Svítání nad savanou a Bouře nad savanou. Nyní se však odklonila od románového psaní a přichází s velmi osobní zpovědí s názvem Můj africký příběh s podtitulem Cesta za snem. Protože jde opravdu o intimní vyprávění, rozhodla se opustit tradiční způsob vydávání a knihu s přispěním svých čtenářů vydala sama.

Musím říct, že ač jsem některé informace znala (například ze křtu knihy Nezlomný a z několika virtuálních rozhovorů, které jsme spolu vedly), stejně mě překvapilo, kolik překážek musela, ať již jako cestovatelka či jako spisovatelka, překonat. Možná by se i její vlastní příběh mohl jmenovat „Nezlomná“. Vždyť je to až k neuvěření, že ji ani srážky s lidmi, ani zlé okolnosti, ani nemoci či strach z létání neodradily od její pouti a ona se stále do Afriky vrací, znovu se snaží nějakým způsobem pomáhat (viz její projekt Dárky s myšlenkou) a vydává nové tituly.

Myslím, že účelem zpovědi Můj africký příběh však nebyla primárně sebechvála a touha po obdivu, ale možná spíše sebeobhajoba: vysvětlit všem, proč to, co dělám, dělám právě tímto způsobem. Které poznatky přispěly k názorům, za nimiž nyní stojím, a proč vlastně tvořím a překonávám neustále sebe sama. Současně je také možné knihu vnímat jako návod, když už do Keni pojedete, čeho je dobré se vyvarovat, na co být připraven a co očekávat.

Tomu druhému nasvědčuje i fakt, že na závěr knihy je připojen malý cestovatelský průvodce. V něm je shrnuto vše, co budoucí cestovatel potřebuje vědět. Od přípravy cesty do africké země (která víza potřebujete, kde se informovat o bezpečnostní situaci na místě atd.), přes informace o cestě (jak dlouho trvá), o zemi samotné (jazyk, měna, kmeny, místní specifika, voda), až po tipy na místa, která v Keni stojí za návštěvu.

Pokud knihy Hany Hindrákové neznáte, možná pro vás bude její osobní zpověď odrazovým můstkem k tomu, abyste se do některé z nich začetli. Naopak pokud její knihy dobře znáte, bude pro vás zajímavé nahlédnout do zákulisí, jak romány vznikaly – co bylo jejich skutečnou inspirací a jak dlouho vlastně trvalo, než si prorazily cestu až ke čtenářům samotným.

Osobně se skláním před odvahou, s níž jde autorka takto s kůží na trh – obnažená až na dřeň – i před tím, jak navzdory všem potížím a překážkám vždy znovu a znovu vstane a jde za svým snem.


Můj africký příběh mi autorka poskytla jakožto rukopis s předstihem. Nyní je kniha již dostupná ke koupi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj africký příběh
Cesta za snem

Hindráková, Hana

Hana Hindráková, 2021

Napsat komentář