Cesty – světem, dějinami, do hlubin duše

cesty-nahled
Toto pondělí vás zveme na cestu za vlastním poznáním i za moudrostmi našich předků. Z čeho pramení naše vnitřní síla? Co se s námi stane po smrti? A jak asi dopadneme, jestliže se nepoučíme z tragických osudů dávno ztracených civilizací?

Na první pohled komický až absurdní příběh připomíná svou zápletkou Faulknerův román Když jsem umírala. Poslední přání umírajícího otce uvrhne jeho potomky do nezáviděníhodné situace – musejí se vypravit na dlouhou cestu skrz zemi zmítanou válečným konfliktem, aby otcovo tělo odvezli na místo jeho posledního odpočinku. Čím déle ale budete číst, tím méně do smíchu vám nad současnou road movie bude…

Smrt je dřina je posledním románem Chálida Chalífy, největšího syrského kronikáře probíhající občanské války. Kniha vypráví příběh tří obyčejných lidí, kteří se musí vypořádat s děsivými situacemi a jejich jedinou obranou je odhodlání.

Abdallatíf pokojně umírá v damašské nemocnici. Jeho nejmladší syn Bulbul slíbí, že mu splní poslední přání a pohřbí jej v rodné vesnici na severu země. Ačkoliv nebyl Abdallatíf zrovna dokonalý otec a Bulbul nemá se svými sourozenci právě nejvřelejší vztah, přesvědčí svého staršího bratra Husajna a sestru Fátimu, aby ho – a otcovo tělo – na cestě do al-Anábíje doprovodili. Z Damašku tam koneckonců budou za dvě hodiny.
Má to jen jeden háček: Jejich země je rozervaná válkou. Krajina jejich dětství se změnila v labyrint plný válčících ozbrojenců, kteří se neřídí žádnými pravidly a kteří zabíjejí na potkání. A to, co se zkraje jevilo jako neškodný slib, se velice rychle změní v epický, životu nebezpečný úkol. Sýrie už není místem pro hrdiny a rozhodnutí, která bude rodina muset udělat na cestě plné kontrolních stanovišť, nekonečných zastávek, výslechů, zatýkání a vybuchujících bomb, budou mít pro všechny nedozírné následky.

Smrt je dřina

Autor: Chálid Chalífa
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7470-358-4
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Smrt je dřina vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Dvě hodiny před smrtí se Abdallatíf-as-Sálim s veškerou zbývající silou zadíval na svého syna Bulbula, jako kdyby měl pocit, že dávno daný slib najednou přestal platit, a zopakoval, že chce být uložen na hřbitově ve své rodné vesnici, v al-Anábíje. Prohlásil, že jeho kosti po letech konečně spočinout vedle popela jeho sestry Lajly. Chystal se dodat: v blízkosti její vůně, jenže netušil, co mrtvým po čtyřiceti letech z jejich někdejší vůně zbude. Považoval těch pár slov za svá poslední a nedodal nic, co by mohlo jejich význam jakkoli zpochybnit. Rozhodl se, že bude zbývající čas mlčet, netečný k lidem kolem sebe zavřel oči a s úsměvem se ponořil do samoty.

Dočtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Chálid Chalífa (1964) je současný syrský spisovatel. Narodil se jako páté dítě ze třinácti sourozenců ve vesnici poblíž syrského Aleppa. Získal bakalářský titul v oboru právo a společně se skupinou básníků a spisovatelů se aktivně podílel na založení časopisu Alif, který však byl po pár měsících zakázán oficiální syrskou cenzurou. Za svůj román Chvála nenávisti (In praise of hatred) byl v roce 2008 nominován na Mezinárodní cenu pro arabskou fikci (Arab Man Booker Prize). V současnosti žije v Damašku.

Zdroj informací

————————————————

Máte rádi záhady? Hltali jste v dětství časopis Enigma a vzrušovaly vás děsivé příběhy s nevysvětlitelným koncem? Věříte, že existují věci mezi nebem a zemí? S knihou Matta Lamyho se vydáte na pouť za stovkou tajemných příběhů – notoricky známými legendami, ale i takovými, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli.

Co tkví za tajemstvím jezera Loch Ness? Co prožívají lidé, kterých se dotkla smrt či byli označení za posedlé ďáblem? V čem spočívá Tutanchamonova kletba a existují skutečně zombie? Fascinující průvodce stovkou největších záhad v dějinách lidstva vám představí neobvyklá, bizarní až hrůzostrašná fakta, která po staletí berou lidem dech.

100 tajuplných záhad světa

Autor: Matt Lamy
Přeložil: Lukáš Foldyna

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 131×206 mm
ISBN: 978-80-7633-427-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu 100 tajuplných záhad světa vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Z Haltova hlášení vyplývá, že se první příhoda stala 27. prosince 1980 v časných ranních hodinách. Popsal, jak dva členové hlídky obvodové bezpečnosti zahlédli u  zadní brány do základny RAF Woodbridge nezvyklé světlo a za jeho zdroj považovali havarované letadlo. Zavolali nadřízeným a dostali od nich povolení místo prohledat. Tři strážní se vydali okolí prozkoumat pěšky. Potom ohlásili, že v lese spatřili podivný jasně zářící předmět, podle všeho kovový. Tvar měl trojúhelníkový, široký byl dva až tři metry a vysoký kolem dvou. Prý osvítil celý les jasně bílým kuželem světla. Nahoře viděli červené, podél spodku řadu modrých. Stroj se buď vznášel, nebo stál na nohách. Jakmile se k němu vojáci přiblížili, prokličkoval mezi stromy a zmizel jim z dohledu. Zvířata z nedalekého statku z toho šílela. Za hodinu se cizí předmět nakrátko objevil znovu. Druhý den Halt napsal, že se do lesa vydali další vojáci hledat stopy. V místě, kde předtím předmět stál, našli tři vytlačené důlky hluboké jeden palec a  široké necelých dvacet centimetrů. (str. 6)

Další záhady na vás čekají v online ukázce.

————————————————

Horký písek, rudé slunce visící nad obzorem a majestátní velbloudi obtěžkaní nákladem, vytrvale kráčející nekonečnou pouští. Kniha cest vás vezme na velkolepou výpravu za poznáním islámské kultury tak, jak ji před mnoha lety prožil autor tohoto cestopisného díla, velký perský filosof Náser-e Chosrou.

Autor předkládané Knihy cest (Safar-náme) Náser-e Chosrou byl úředník, filozof, básník, vzdělanec a emisar ismácílíje a dodnes se těší úctě mezi vyznavači ismácílíje, je považován za jednoho z nejvýznamnějších velikánů středověké perské literatury. Pocházel z Qobádíjánu, městečka na jihozápadě dnešního Tádžikistánu. Po dlouholeté státní službě se rozhodl vydat na pouť do Mekky. O zkušenostech a zážitcích z této cesty, jež trvala sedm let a během níž navštívil mimo jiné Mekku, Jeruzalém a Káhiru, se podělil ve svém nejznámějším díle. Safar-náme je jako zdroj poznání života islámského Východu tehdejší doby neocenitelná a jedinečná.

Kniha cest

Autor: Náser-e Chosrou Qobádíjání-je Marvazí

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-200-3148-8
Doporučená cena: 350 Kč

 

 

Knihu Kniha cest vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Třetího ramadánu jsme odjeli z Ramly a dorazili do vesnice nazývané Chátún a odtud jsme pokračovali do další vesnice nazývané Qarjat al-ʿInab. Po cestě jsme viděli mnoho pistáciových keřů, jež divoce rostly na horách i v údolích. V této vesnici jsme viděli překrásný a dobrý pramen, jenž prýštil ze skály. Kolem něho jsou postaveny konírny a přístřešky pro poutníky. Odtud jsme začali stoupat vzhůru a zdálo se, že až vylezeme na horu a přejdeme na druhou stranu, ukáže se město. Ale když jsme vylezli do jisté výšky, objevila se před námi obrovská rovina, zčásti písčitá, zčásti kamenitá. Na vrcholu hory leží město Jeruzalém. (str. 81)

K dispozici je zbytek ukázky.

————————————————

Co máme společného s civilizacemi starých Egypťanů a Římanů? Možná víc, než by se na první pohled mohlo zdát…
Současná společnost věří, že její rozvoj a pokrok už nedokáže nic ohrozit a že tu lidé, jak je dnes známe, budou už navěky. Ale je tomu skutečně tak? Vážně jsme tak nezničitelní, jak si myslíme? Nebo je nejvyšší čas poučit se z chyb našich předků? Vydejte se na cestu poznání…

Jak se civilizace rodí, rostou a upadají.
Žijeme v epoše, která nemá obdoby? Je náš svět tak unikátní, jak si myslíme? A budeme první civilizací, která poroste věčně? Nebo je vše prostě jinak a jsme jen dalším kamínkem do mozaiky příběhů člověka na tomto světě? Správná odpověď je pravděpodobně ano i ne.
Naše civilizace, úroveň technologií a znalostí obecně, vyspělost komunikací a lékařské péče i míra blahobytu mluví samy za sebe. Stejně tak ovšem můžeme pozorovat, že podobně jako v minulosti i dnes čelíme dobře známým výzvám, jakými jsou nárůst byrokracie, fungování či selhávání elit, role společenské smlouvy i lídrů, nadbytek nebo naopak chybějící zdroje energie, ekonomické krize nebo (ne)schopnost přizpůsobit se proměnám přírodního prostředí. Objevují se i zcela nové výzvy jako například svět zahalený do globální komunikace, sociální sítě, zetabyte informací, rozpor mezi nashromážděnými poznatky a skutečným poznáním, lidská schopnost masivně měnit své přírodní prostředí, epidemie a mnohé jiné.
Kniha Sedm zákonů nabízí možnost podívat se na dnešní svět jako součást dlouhé časové řady dějin, procesů i dílčích událostí, jejichž charakteristiky prozrazují, že existuje sedm univerzálních zákonů, kterým podléhají všechny civilizace. I my.

Sedm zákonů

Autor: Miroslav Bárta

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 168×237 mm
ISBN: 978-80-7565-640-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

 

Knihu Sedm zákonů vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (1969) – egyptolog a archeolog, dlouholetý ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vede české výzkumy v Egyptě a Súdánu, těžiště jeho archeologické činnosti spočívá ve výzkumu lokality stavitelů pyramid v Abúsíru nedaleko Káhiry. Je nositelem mnoha prestižních mezinárodních cen za svou činnost ve vědě (Alexander von Humboldt, Fulbrightovo stipendium, cena nadace Michela Schiff Giorgini), v letech 2003 a 2004 vyučoval na americké University of Pennsylvania, v roce 2014 mu byla na American University v Káhiře udělena tzv. Simpsonova profesura. Působil také na mnoha univerzitách v západní Evropě i v zámoří. Kromě egyptologie, kde se mimo jiné zaměřuje na období stavitelů pyramid, historii a archeologii 3. tis. př. Kr., se dlouhodobě zabývá multidisciplinárním studiem fenoménu kolapsů, vzestupy a pády komplexních civilizací. Výsledkem jeho práce v této oblasti jsou spoluautorství a editorství publikací s názvy Něco překrásného se končí. Kolapsy v přírodě a společnosti (společně s Petrem Pokorným; Praha 2008), Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur. Minulost, současnost a budoucnost komplexních společnostíJak dál? Svět, Evropa a Česká republika v době „na rozhraní, Na rozhraníKrize a proměny současného světa.  V roce 2013 vydal společně s Tomášem Turečkem publikaci Kolaps neznamená konecNapsal také knihu Příběh civilizace. Vzestup a pád stavitelů pyramidve které nabízí odpovědi na mnohé otázky spojené s vývojem civilizací včera i dnes (publikace získala několik prestižních ocenění, například Vědecká kniha roku nakladatelství Academia za rok 2016).

Zdroj informací

————————————————

Jak se ženskost projevuje v tantře a józe? Jaký má vliv na každodenní život? Barbora Hu se v Polibku kobry pokusí pomoci ženám, aby lépe poznaly své tělo a jeho přirozené pochody a pochopily, že citlivá témata, jako jsou menstruační cyklus, sexualita nebo mateřství, mohou být zdrojem jejich vlastní vnitřní síly. Tato kniha vás vezme na cestu do nitra ženy.

Tato inspirativní kniha o ženském principu a jeho proměnách se dotýká citlivou cestou témat jako:

  • tělesnost jako zdroj sebepoznání
  • menstruace jako dar a tabu
  • světlo a stín mateřství
  • dechová potence
  • erós a ženská sexualita
  • kreativní vyjádření ženskosti
  • kontakt s primární silou
  • chaos a řád v cykličnosti

Kniha Polibek kobry jako bonus obsahuje rozhovory s zajímavými osobnostmi, které se věnují cestě ženy.
Čekají na vás:  Emma Balnavesová z Austrálie (učitelka tradiční praxe z linie náthské tantry), Rob Preece z Anglie (učitel buddhistické tantry a jungovsky orientovaný terapeut), Terezie Dubinová (kulturoložka a hebraistka zabývající se ženskou spiritualitou), Toko-pa Turner z Kanady (lektorka, „porodní bába psýché“, autorka knihy Přináležení, zabývající se vztahem k Zemi, zármutkem a transformací) a Alita Zaurak (astroložka).

Polibek kobry

Autorka: Barbora Hu
Ilustrace: Kateřina Žočková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-271-1742-0
Doporučená cena: 490 Kč

 

Knihu Polibek kobry vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Buď jak buď, je třeba uznat politováníhodný fakt, že klasická jóga byla až na výjimky women free zone. Étos doby byl navíc skutečně podbarvený filosoficky zaštítěnou paranoiou z libida, ženské nevyzpytatelnosti a menstruační krve. I proto si tantra, která prakticky i symbolicky vracela ženy a ženství zpět do hry, vysloužila v mainstreamovém pohledu punc obskurnosti. Tím spíš, čím víc se v některých svých formách uchylovala k sexuálnímu symbolismu za účelem vyjádření duální komplementarity bytí. (str. 44)

Přečtete si další ukázky.

O autorce

Barbora Hu vystudovala indologii a kulturologii na FF UK, studium sebe sama považuje za neukončený proces. Přes půlku svého života se věnuje józe. Je autorkou pěti knih pro dospělé a děti, věnuje se publicistice na téma jógy, sebepoznání a osobního rozvoje. Vede lekce, semináře a kurzy pro veřejnost, stejně jako terapeuticky zaměřené sese. Je matkou syna Tadeáše. Má ráda les a jazz, hory a zen, poezii psanou a žitou, černou kávu a černobílou fotku, zelený čaj a červené víno, malbu a mlhu, mechy a lišejníky, podzim a jaro i většinu věcí mezi tím.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás z knihy z dnešních knižních tipů? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt je dřina

Chalífa, Chálid

Akropolis, 2021

zobrazit info o knize100 tajuplných záhad světa

Lamy, Matt

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeKniha cest

Chosrou, Náser-e - Marvazí, Qobádíjání-je

Academia, 2021

zobrazit info o knizeSedm zákonů
Jak se civilizace rodí, rostou a upadají

Bárta, Miroslav

Jota, 2021

zobrazit info o knizePolibek kobry
Ženský aspekt v józe a tantře

Hu, Barbora - Žočková, Kateřina

Alferia, 2021

Napsat komentář